Rui uitstellen

Rui uitstellen

Stel voor dat je de hele zomer optimaal met je duiven wil vliegen dan is de rui een spelbreker. Normaliter begint de grote rui in Augustus maar zodra een duif vijf pennen heeft gestoten is de animo om te vliegen een stuk minder. En vaak is dat net in de mooiste tijd van het jaar.

Rui uitstellen

In de postduiven wereld is het heel normaal om de rui zolang mogelijk uit te stellen. Iedergeval tot de wedstrijden voorbij zijn waar je in wilt uitblinken. Niet omdat postduiven met een pen minder niet kunnen vliegen maar omdat het een hormonale kwestie is.
Duiven voelen zich minder goed in hun vel zitten wanneer de rui en dan met name de grote rui gaat beginnen. De grote rui gaat van start zodra de vijfde pen is gevallen wat vaak ook betekent dat de animo om te vliegen voorlopig voorbij is.
Voor de liefhebbers die hun duiven niet constant in het donker hebben zitten maar hun duiven in lichthokken hebben gehuisvest. Kan dit artikel je helpen de rui zo lang mogelijk uit te stellen.
Voor de liefhebbers die vroeg in het najaar mee willen doen met tentoonstellingen. Kunnen hier hun voordeel mee doen om de rui zo snel mogelijk te laten inzetten. Zodat de duiven tijdens tentoonstellingen in goede conditie zijn en klaar met ruien.

Het begint met de kweek periode

Wanneer je in de winter begint met kweken. Laten we zeggen eind November. Krijg je jongen die heel langzaam zullen ruien ook als je je duiven niet wilt verduisteren.
De ouders zullen ook de rui zo lang mogelijk willen uitstellen mits je het bij één kweekronde houdt.  Of de tweede kweekronde de duivinnen met hun jongen in een ander hok plaatst zodra de jongen maximaal 16 dagen oud zijn. Je weet dan zeker dat zowel de ouders als de jongen eind September pas gaan beginnen met ruien. Voor tentoonstellingsmensen niet fijn natuurlijk maar wel voor de liefhebbers die meer waarde hechten aan het vliegen met hun duiven.
Begin je in het voorjaar met kweken dan zul je jongen krijgen die normaal op tijd ruien. En meestal eind September begin Oktober helemaal klaar zijn met ruien. Voor tentoonstellingsfokkers is dit dus verstandiger. ook de ouders zullen op tijd klaar zijn met ruien wanneer je ze ook een tweede ronde jongen laat grootbrengen. Hou je het bij 1 ronde dan zijn de ouders nog aan het ruien wanneer het tentoonstelling seizoen begint.
Kweek je pas in de zomer dan zul je merken dat de jongen gelijk beginnen met ruien zodra de vleugel volgroeid is. Nadeel is dat je duiven dan nog niet geheel volgroeid zijn voor de aankomende shows.
Wil je dus jongen voor de tentoonstelling kweken dan kweek je in het voorjaar of vroeg in de zomer. Wil je juist zo lang mogelijk vliegen met je jongen en de rui zo lang mogelijk uitstellen. In dat geval kweek je beter winterjongen en niet meer dan 1 ronde van de ouders. Indien je de ouders ook zolang mogelijk aan het vliegen wilt houden.

Verduisteren om de rui uit te stellen.

Wil je de rui van je duiven zo lang mogelijk uitstellen. Kun je ervoor kiezen om je duiven te verduisteren. Dit betekent niet dat je je duiven de hele dag in het donker houd.
Verduisteren betekent dat je vanaf 15 Maart het aantal licht uren beperkt tot tien uur per dag. Dus vanaf 08.00 uur ’s ochtends tot 18.00 uur ’s avonds. Hebben je duiven normaal licht maar na tien uur licht gaat het licht uit en moeten de duiven in het donker de avond en nacht doorbrengen. Welke tijden je precies aanhoud is niet van belang zolang het maar niet meer dan tien uur licht per dag is.
Verduisteren houd je vol tot ongeveer de langste dag van het jaar om vervolgens te gaan bijlichten. Je houd nu het licht aan tot 14 uur per dag. Bijvoorbeeld van 08.00 uur ’s ochtends tot 11.00 uur ’s avonds.
Wil je de rui laten voltrekken dan stop je met bijlichten in September. De rui voltrekt zich dan en is afgelopen circa eind December. Hoe langer je wacht met het stoppen van bijlichten. Hoe langer het duurt eer je duiven klaar zijn met ruien om die reden adviseer ik je om in September te stoppen met bijlichten.

3 thoughts on “Rui uitstellen

    1. خوشحالم که می بینم این همه علاقه از سوی ایران وجود دارد.
      از اینکه این وبلاگ را خواندید بسیار متشکرم

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *