Wel of niet verduisteren

Wel of niet verduisteren

Verduisteren, wel of niet doen. Heet blijft een dilemma wat is belangrijker. De gezondheid van onze duiven of de mogelijkheid om langer met wedstrijden mee te doen.

Verduisteren kent niet alleen nadelen

Voordeel van het donker houden is dat de jonge duiven sneller seksueel volwassen worden. Samen met het seksueel volwassen worden neemt ook de drang om naar huis te komen eerder toe. Het grootste voordeel is wel dat de jonge duiven aan het einde van het wedstrijdseizoen nog steeds een mooie volle vleugel hebben. In tegenstelling met duiven die niet zijn verduisterd en in Augustus al aan de rui gaan beginnen.

Nadelen van verduisteren

Grootste nadeel van verduisteren is dat je je jonge duiven ook veel sneller moet gaan opleren. Reden hiervoor is dat de jonge duiven veel sneller zowel fysiek als mentaal volwassen worden. Het opteren van jongen duiven moet in de eerste drie maanden van hun leven gebeuren. Verduisterde jonge duiven is het verstandig om de jonge duiven ook een leeftijd van twee maanden al te gaan opleren.

Neem je het opleren minder serieus heb je kans op grote verliezen tijdens de eerste oefenwedstrijden. Een goede verluchting in het duivenhok is voor verduisterde duiven nog belangrijker dan voor duiven die niet worden verduisterd. Het is dan ook oppassen met allerlei ziektes waarvan E-coli een hele gevaarlijke is. Voor mensen die hun duiven willen verduisteren kan ik dan ook een mechanische verluchting van harte aanbevelen.
Sommige jongen raken door het verduisteren zodanig in de war dat ze niet in hun geboorte jaar gaan uitruien maar pas het jaar erop. Wat aangeeft dat verduisteren een optie is die je weloverwogen moet nemen.

Misverstand over ruien

Het is misverstand van veel duivenmelkers dat door het verduisteren de rui stopt. Zeker niet waar, de pennenrui gaat vertraagd door alleen de donsrui wordt gestopt.

Niet verduisteren maar wel alle wedstrijden kunnen vliegen

Je kunt twee dingen doen. Begin met kweken op 26 November je kunt dan nog net je jongen ringen. Voordeel is dat je jonge duiven zonder te verduisteren een vertraagde rui zullen hebben.
Wat je ook kan doen is begin November beginnen met kweken en je duiven met ringen van dat jaar ringen. Je kunt je jonge duiven dan inzetten in pril gelijk met de jaarlingen. De vluchten houden wat eerder op, je duiven ruien wat vertraagder en jonge duiven zijn gemotiveerder om naar huis te komen dan oude. Dus een inwin situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *