Circo virus

Circo Virus – roeit een heel hok met jonge duiven uit

Het Circo virus komt eigenlijk alleen voor bij jonge duiven van zes weken tot circa een jaar oud.
De leeftijd tot vier maanden blijkt het gevoeligst te zijn. Jonge duiven kunnen dan makkelijk besmet raken. Het is dus oppassen geblazen op onze jonge duiven.

Circo virus, sterfte cijfer loopt op tot 100%

De sterfte bij nest jongen en pas gespeende jongen tot 8 weken oud. Kan oplopen tot 100% je hebt dan binnen een paar dagen een leeg hok. Soms is de sterfte minimaal en dan mag je je heel gelukkig prijzen.

Let op deze symptomen

De dood treed na drie tot vier dagen op na onderstaande symptomen. Elke verdachte duif ook altijd uit het duivenhok verwijderen.
De symptomen zijn niet willen vliegen. luchtwegproblemen, diaree, vermageren, enz.

Dit zijn de zelfde symptomen die we ook waarnemen bij oa; Paramyxo, Adenovirus, Herpesvirus, E.Coli,Salmonella en andere infecties. Het is dan ook niet eenvoudig te onderscheiden behalve door sectie van een dode duif.
Bij sectie wordt vaak een bleke of gezwollen milt gevonden en een groenverkleurde maaginhoud.
Het virus kan div organen aantasten zoals in de Bursa-de Lever-Nieren-Hersenen en zwezerik.

Oude duiven kunnen drager blijven

Er is geen seizoensgebondenheid zoals bv het klassieke adenovirus. Het virus kan dan ook altijd de kop opsteken.
De besmetting kan via het ei verlopen of via de uitwerpselen. Ook kan het virus overleven in de ademhalingsorganen van de oude of volwassen duiven. Op deze manier kan dan ook een heel duivenhok besmet blijven en kan de ellende een jaar later of een paar maanden later weer terugkomen met alle gevolgen van dien.

Opruimen is vaak het enige wat je nog kunt doen

Het opruimen van al je jonge duiven tot een jaar oud. Is vaak het verstandigst om te doen. Mocht het Circo virus zijn vastgesteld door sectie van een overleden duif. Het is een zware beslissing maar voorkomt wel dat je hok nog jarenlang geteisterd blijft door deze ziekte.

Het virus zet helaas ook alle deuren open voor andere infecties. Het is dan ook oppassen en zorg ervoor dat je duiven in perfecte conditie zijn. Zodat hun natuurlijke weerstand vermogen van onze duiven tegen ziektes sterker is dan het virus.

2 thoughts on “Circo Virus – roeit een heel hok met jonge duiven uit

  1. Hier gaan enkele jonge duiven dood als ze 4 dagen oud zijn,kan dit te maken hebben met het cirko birds,de oude duiven zien er prachtig uit en de eerste ronde is prima opgegroeid

    1. Dat kan maar het kan ook paratyfus zijn. Ouders hoeven dan niet ziek te zijn maar kunnen wel drager wezen. Kortom ga naar een duivenarts om het zeker te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *