Aanzuren van het drinkwater

Aanzuren van het drinkwater, neem het serieus

Aanzuren van het drinkwater is het verlagen van de zuurgraad in het drinkwater. Hierdoor ontstaat er een schimmel en bacterie werend effect in de drinkbak. En het heeft een positief effect op de natuurlijke weerstand van een duif. Er dringen minder slechte micro-organismen in de maag en darmkanaal van de duif. Wat resulteert in een veel betere spijsvertering.

Aanzuren van het drinkwater

Het aanzuren doen we met organische zuren. Dit kan met appel azijn, citroenzuur of één van de vele zuren die te koop worden aangeboden door verschillende leveranciers (je ziet door de bomen het bos niet meer). Het moet wel gezegd worden dat de grote serieuze merken er een goed schema bij geven. Zelf gebruik ik tegenwoordig Ropa B Liquid. Die behalve het drinkwater verzuurt ook de werkzame stoffen carvacrol en thymol bevat voor het verhogen van het natuurlijke afweersysteem.

Neem het verzuren serieus

Jammer genoeg word het aanzuren van het drinkwater door veel liefhebbers niet serieus gedaan. 2 x in de week is al voldoende om een positief effect te merken. Verschillende duivenziektes maken minder kans om onze duiven ziek te maken. Zelfs het natuurlijke weerstandsvermogen van onze duiven wordt beter wanneer we het aanzuren van het drinkwater serieus nemen.

Wat je moet weten over aanzuren

Er zijn een paar dingen die je moet weten over het aanzuren van het drinkwater.

Mestonderzoek

Neem bijvoorbeeld een mestonderzoek. Wanneer het water verzuurd is en je verzamelt mest om te laten onderzoeken door een dierenarts. Is de kans groot dat hij niets vind in de mest. Wil je dan ook een goed mestonderzoek laten uitvoeren. Mag je het drinkwater van je duiven twee weken niet aanzuren. Pas dan kun je mest verzamelen om een mest onderzoek uit te laten voeren.

Badwater

Zorg er voor dat er tijdens het aanzuren geen badwater in het hok staat. De kans is groot dat je duiven dan liever van het badwater drinken en dat is iets wat we juist willen voorkomen.

Scheut azijn

Vaak hoor je liefhebbers zeggen ik heb er tegen de Colie maar een scheut azijn in gedaan maar hebben geen idee wat ze aan het doen zijn. Het is zelfs gevaarlijk omdat bij een te lage zuurgraad de duif te weinig vocht op neemt en hierdoor de energiebalans ernstig verstoren.

Meten is weten

Hou er ook rekening mee dat bv appelazijn een natuur product is en dus niet altijd een constante zuurgraad heeft.
De ene fles kan zuurder zijn als de andere dus je begrijpt meten is weten en dat word te vaak vergeten.

Hoeveel moet je het water verzuren

Deze PH meter te koop bij Flevopigeon.nl

Het leidingwater in Nederland schommelt behoorlijk het kan in de ene plaats 7.0 zijn. Terwijl het ergens anders ruim 8.2 is. Als we er dus vanuit gaan dat de gewenste waarde 5 moet zijn dan is het dus vanzelfsprekend dat de plaats waar de PH 7 is. Veel minder zuur in het drinkwater moet om op de PH van 5 te komen.

Als je het dus serieus wil aanpakken om het drinkwater te gaan aanzuren. Is het belangrijk om een Ph meter aan te schaffen en vergeet dan niet ook de ijkvloeistof. Je kunt dan het water meten zodat je precies weet hoeveel verzuringsmiddel je moet gebruiken om het water op de juiste zuurgraad te brengen.

2 thoughts on “Aanzuren van het drinkwater, neem het serieus

    1. Het beste is om naar een duivenclub in de buurt te gaan en dan vragen aan de beste duivenmelker in de club of hij/zij u verder wilt helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *