Duivenkopen

Duiven kopen – deel 1

Duiven kopen is een kwestie van vertrouwen maar wie kan je vertrouwen. Waar moet je opletten dat je iedergeval een reële kans maakt dat je voor je geld een behoorlijke handvol veren krijgt.

Duiven kopen

Of je nu sierduiven neemt of postduiven het is overal hetzelfde liedje. Zodra er geld mee gemoeid gaat kun je bijna niemand vertrouwen. Al gaat het om relatief kleine bedragen dan nog wordt je in de maling genomen. Laat staan wanneer het om grote geld bedragen gaat wat bijna normaal is in de postduiven wereld.

Veel gehoorde kreet is dat niemand in de kop van een duif kan kijken. Niemand weet of een duif goed vererft of een winnaar wordt. Wat resulteerde in het feit dat je bijna geen goede duif kan kopen. Uit mijn ervaring blijkt dat de beste duiven je gegund moet worden. Hoevaak hoor je niet dat een kampioen gekweekt door Piet of Klaas bij Gerrit geweldige prestaties heeft geleverd. Zonder dat die duif het Gerrit ook maar een cent heeft gekost.

Het loont dus om vriendschappen op te bouwen binnen de duivensport. Iets voor elkaar over hebben zonder er direct wat voor terug te verwachten. Samen delen als er een succes is geboekt. Jammergenoeg zie je alleen maar dat we mekaar steeds meer aan het afzeiken zijn en geloof me blijf uit de buurt van deze azijnpissers want die brengen je echt niet verder. Laten we vooral niet vergeten dat het slechts om een flinke handveren gaat. Niets meer en niets minder.

Bedrag van een nieuwe aankoop bepalen

Dat is lastig, zo lastig dat zelfs ik je er geen pasklaar antwoord op kan geven. Denk erom dat een duif ook ziek kan worden dus ga er iedergeval geen lening voor afsluiten. Wil je duiven kopen doe dat dan met het geld wat je kan missen niet wat je eigenlijk ergens anders voor nodig hebt. Het is wat een gek ervoor geeft. Wat ik je wel wil meegeven is dat je beter 1 of 2 goeie duiven kan kopen dan een hok vol slechte. Ga altijd voor kwaliteit maar hoe bepaal je de kwaliteit van een duif. Een prachtig stamboom waarop de mooiste uitslagen en grootste namen staan. Welnee, papier is geduldig. Je kunt erop schrijven wat je wilt.

Kwaliteit van een duif bepalen

Het is een dooddoener maar de enige manier waarmee je de kwaliteit van een duif bepaalt is de inkorfmand. Wat heeft een duif gepresteerd. Is het antwoord niets hou dan je portemonnee dicht. De kans is 99% dat je je geld weggooit. De volgende stap, heeft die duif wel gepresteerd dan ga je kijken naar de afstamming. Hebben de ouders en grootouders ook gepresteerd kan het een interessante duif zijn om aan te schaffen. Hoeveel je ervoor betaald ligt aan hoe graag je die duif wilt hebben.

Kweekduiven kopen

Nog zoiets wat je tegenwoordig veel hoort. Ook ik ben altijd nieuwsgierig en natuurlijk wil ik mijn stam altijd beter maken door zo nu en dan is een goeie duif erbij te kopen. Liefst koop ik jonge duiven of eieren omdat de prijs dan beter in mijn budget past. Maar goed, jonge duiven te koop 150 euro per stuk. Ouders hebben niets gepresteerd maar zijn toevallig de oudoom of achtertante van een broer of zus die ooit wel is een eerste is geworden van ……
Ik maak dan een praatje en zeg dat ik een paar duifjes zoek waar ik mee kan vliegen. Nee, wordt er direct gezegd. Je kunt beter met deze duiven gaan kweken. Okee denk ik dan maar ik heb duiven om te vliegen. Wat kan een zogenaamde kweekduif dan toevoegen aan mijn duivenhok. De eerste generaties danken hun roem slechts aan een verre nazaat. Kans dat deze 150 euro duif een meter kan vliegen is nauwelijks aanwezig. Dus waarom zou je dan zoveel geld betalen. Niet doen dus. Koop duiven waar je mee kan vliegen. Uit de duiven die presteren kweek je weer verder. Het zo simpel eigenlijk.

Vastzitters kopen

Je leest het vast wel is. Kwekers te koop omdat ik geen vastzitters meer wil. Laat ik je een vraag stellen. Zou jij een duif verkopen die jou hele goeie jongen geeft, jaar in jaar uit? Veel zogenaamde kwekers zie je om de paar jaar weer terugkomen op internet. Met de bekende smoezen erbij. Geen vastzitters meer willen, ruimte nodig hebben, inkrimpen vanwege gezondheid etc etc. Geloof die onzin toch niet. Dat zijn duivenmelkers die ook hoopte iets goeds aan te schaffen maar weer bedrogen zijn. Een paar kweken en de jongen dieren blijken alleen goed genoeg te zijn voor de poelier. Shit, een hoop geld betaald dus wat gebeurt er. Duiven terug de verkoop in en maar hopen dat je je eigen geld weer terug krijgt. Het gebeurt zo vaak. Je gaat tenslotte geen honderden euro’s in de slachtmand gooien.

Jonge duiven of eieren kopen

Kijk nou wordt het leuk. Jonge duiven die je nog kan uitwennen en waar je mee kan vliegen dat kan interessant zijn.
Maar koop je dan uit de vliegduiven of uit de kweekduiven. Antwoord is simpel koop duiven of eieren uit ouders die wat gepresteerd hebben. Het liefst uit ouders waarvan de grootouders ook wat gepresteerd hebben. Geloof me het grootste deel van de aanbiedingen die je ziet op Marktplaats kun je dan naast je neerleggen.

Grote mannen versus kleine mannen

Bij wie kun je beter jonge duiven kopen. De grote mannen of de kleine mannen. Kijk naar jezelf wanneer je goed presteert met je duiven. En je kunt er gigantische bedragen voor vragen. En eventuele kopers kijken amper naar de afstamming want je zegt gewoon dat dit kweekduiven zijn. Geen duiven om mee te vliegen maar alleen duiven om mee te kweken. Hoeveel ga je dan kweken. Eerlijk is eerlijk, ik zou er honderden tegelijk kweken. De kans is dan inderdaad groter dat je zo nu en dan een duif ertussen hebt zitten die het goed doet. Deze duif ga je natuurlijk uitgebreid uitmeten in de media en de rest wordt als broodjes verkocht.

Nee, neem dan de kleine man. Die slechts een paar duiven hebt. Al jaren fantastisch speelt. Afentoe ook is een duif aan iemand anders gunt die er dan ook fantastisch mee speelt. Van deze man kun je met een gerust hart duiven kopen. Mocht hij er een paar over hebben want vaak kweekt net voldoende om ze eigen hok op peil te houden. De kans is dan veel groter dat je de duiven die je koopt een stuk beter zijn dan de kwaliteit van de grote mannen. Op elk hok is er maar 1 winnaar. Wellicht is het nog lastig ook om wat jongen te kopen. Koop dan gewoon wat eieren enge die onder een paar voedsterduiven. Kosten zijn minimaal en de kwaliteit is maximaal.

Referenties, daar gaat het om

Wanneer je geld betaald voor een duif mag je best vragen wie er allemaal goed speelt met de broers en zussen van deze duif. Je kunt wel duiven kopen maar wanneer er niemand is die er succes mee heeft. Is de kans minimaal dat jij er wel succes mee hebt. Waarom zou je er dan veel geld voor betalen.

2 thoughts on “Duiven kopen – deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *