Waarom zou je biergist gebruiken

Waarom zou je biergist gebruiken

Biergist is een product wat gekweekt wordt op graan, melasse of een extract van mout. Zelfs op houtpulp kun je tegenwoordig biergist kweken. Normaal gesproken wordt het gebruikt om brood te laten rijzen maar de oudere duivenmelkers wisten al dat je ook je duiven hiermee in topvorm kon houden.
Biergist kun je in tablet, vlokken en zelfs vloeibare vorm krijgen maar mijn voorkeur is toch de ouderwetse vorm en dat is poeder. Omdat de poedervorm het meest geconcentreerd is en het makkelijkst te doseren.

Voordelen van biergist

Voornaamste voordeel van biergist is dat er een hele hoge concentratie vitamine B in zit. Vitamine B zorgt voor de energie voorziening en maakt rode bloedlichamen aan wat weer belangrijk is voor de ontwikkeling van nieuwe cellen. Daarnaast bevat het circa 45% eiwit, het dubbele gehalte eiwit wat in vlees voorkomt. Het eiwit in biergist kun je onder verdelen in 17 soorten aminozuren. Elk belangrijk aminozuur is dan ook aanwezig.

Gunstige eigenschappen van biergist

De gunstige eigenschappen van biergist zijn voor onze duiven niet onbelangrijk.

  • bevorderd de groei en algemene ontwikkeling
  • beschermt tegen bacteriële infecties
  • verbeterd het uithoudingsvermogen
  • stimuleert de eetlust
  • versterkt de helende eigenschappen van medicijnen
  • hersteld de darmflora na een antibiotica kuur

Gebruik van biergist

Biergist kun je in principe het hele jaar door geven en dan gemiddeld drie tot vier keer in de week. Maar een aanrader is om iedergeval tijdens de rui en de kweek het als extra voeding supplement te gebruiken. Je zult dan merken dat je jongen veel mooier opgroeien. Tijdens de rui zul je het zien aan het nieuwe verenpak die zacht en soepel aanvoelt met een mooie glans.
Begin altijd met het geven van kleine hoeveelheden zodat het lichaam hier eerst aan kan wennen.  Je kunt daarna de hoeveelheid steeds iets groter maken. Tot je aan maximaal twee eetlepels biergist per kilo voer zit tijdens de rui of kweek periode. In het overige jaar is 1 eetlepel per kilo voer ruim voldoende.
Het biergist kun je het beste aan het voer laten kleven met een scheutje roosvicee. Dat plakt uitstekend en zorgt ook nog eens voor een gezonde dosis vitamine C.

biergistLet op, niet teveel geven

Teveel is niet goed omdat biergist een hoog fosforgehalte heeft. Fosfor verbindt zich met Calcium in het duivenlichaam en wordt zodoende uitgepoept. Waardoor een Calciumtekort kan optreden en de goede eigenschappen weer teniet wordt gedaan.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *