Pinda's

Pinda’s, duiven zijn er gek op

Pinda’s zijn het wondermiddel om duiven heel makkelijk aan je te binden. Ze doen er alles voor. Althans bijna alles. O ja, je moet ze er ook nog aan wennen want wat een boer niet kent vreet ie niet.

Waarom Pinda’s voeren

Waarom zou je pinda’s willen voeren. Belangrijkste voordeel is dat je duiven er echt gek op zijn zodra ze het gewend zijn. Tweede reden is wel de hele forse vetwaarde van een pinda. maar liefst 47%. Vervolgens heeft het ook nog eens een heel hoog eiwitgehalte van 30%. Dus een ideale mix om je duiven extra brandstof te geven voordat ze aan een zware vlucht mee gaan doen.

Duiven leren eten

Wil je je duiven Pinda’s leren eten dan heb je wat volharding nodig. Het beste kun je het eerst malen en het je duiven samen met wat snoepzaad voeren. Volgende keer maak je de mengeling iets groffer zodat er stukjes pinda’s zijn. Zodra je ziet dat ze het graag gaan eten ben je op de goede weg. Maar het kan best een week of twee duren voordat ze zover zijn. Maar dan heb je er ook veel profijt van. Steeds wat pinda’s voeren wanneer ze op de klep landen doet wonderen voor trage binnenkomers.

Ik doe het anders

Zodra de duiven eraan gewend zijn. Doe ik de pinda’s in een opvallend blikje waarmee je een hoop herrie kan maken. Zodra ze weten dat het lekkers hier in zit. Hoef je alleen het blikje maar te laten zien en ze komen direct naar je toe om iets lekkers bedelen. Natuurlijk zijn er ook andere manieren te vinden die goed werken. Zo kun je bijvoorbeeld een clicker gebruiken die ze voor dolfijnen of honden gebruiken. Je clickt en geeft een pinda na een paar keer weten de duiven het al. Op die manier kun je ze zelfs kunstjes leren door alleen te clicken wanneer je duiven gewenst gedrag vertonen. Je zult versteld zijn wat je je duiven allemaal kunnen aanleren.

Even uitrekenen

Vanwege het hoge vetgehalte moet je het wel spaarzaam geven. Stel dat je 5 dagen lang iedere dag 6 pinda’s aan je duiven zou geven. Zijn ze na vijf dagen 10 gram zwaarder en dat is best een heel gewicht. Dokter van der Sluis beveelt het zelfs aan vooral bij zwaardere vluchten.
Je postduiven zullen tien gram vet verbranden tijdens een vlucht van drie uur. Dus reken maar uit hoeveel je je duiven wilt geven om vet genoeg de inkorf mand in te gaan. Ik zal je helpen. 1 uur vliegen is vijf dagen lang 2 pinda’s per duif. 2 uur vliegen is vijf dagen lang 4 pinda’s per dag en drie uur vliegen is 6 pinda’s per dag. Wil je het zelf berekenen, reken dan 2 pinda’s per dag en vijf dagen lang.

Pinda’s wel tijdig geven

Je moet het wel tijdig geven wil je er profijt van hebben tijdens een duivenvlucht. Een dag nadat ze thuis zijn gekomen. Kun je ermee beginnen tot een dag voordat je ze gaat inkorven. Pinda’s die je in deze periode geeft zullen de duiven vetter maken waardoor ze beter op gewicht blijven tijdens een wedstrijd. De pinda’s die je bijvoorbeeld op Vrijdag de dag van inkorven geeft zullen Zaterdag nog niet omgezet zijn in vetten. Het duurt al gauw 36 tot 48 uur voordat de olie omgezet is in vetzuren. In dat geval zou je beter wat snoepzaad kunnen geven 3 uur voordat je in korft.

Is het slecht voor je duiven

Onzin, je hoort vast verhalen dat er schimmels op groeien die er niet thuis horen en die je zeker niet aan je duiven wilt geven. Maar als je verse pinda’s koopt bij betrouwbare voerhandels heb je daar geen last van. Natuurlijk moet je ze goed en donker bewaren en ervoor zorgen dat ze niet warmer bewaard worden dan 20 graden.

2 thoughts on “Pinda’s, duiven zijn er gek op

  1. Hallo,

    Ome Willem schrijft over een duivenharnas, heb alles mogelijke afgezocht maar kan niet vinden waar deze verkrijgbaar zijn, zou het graag willen weten.

    Hoor graag van u!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *