Thee zetten

Thee zetten

Thee zetten voor je duiven. Waarom niet. Je kunt je duiven gezond houden door een goede verzorging en goede voeding maar soms wil je wel eens wat extra voor ze doen. Kun je naar de winkel en voor een hoop geld potjes en pilletjes kopen maar je kunt ook zelf je gezondheid elixers maken. Ten eerste is het goedkoop  en ten tweede het werkt fantastisch. Probeer het maar is voor de aardigheid en vergeet niet onder het artikel je ervaringen te delen.

thee

Thee zetten maar wat heb je nodig

Wat heb je nodig, een soeplepel gedroogde kruiden of een handvol verse kruiden per liter water. Maar welke kruiden heb je dan nodig. Hieronder een overzicht wat veel gebruikt wordt in de duivenhobby.

Ter oplossing luchtwegproblemen:
Tijm –  salie – kaasjeskruid – rammenas – weegbree – bondsdraf –  kamille – rode klaver of mierikswortel

Bloedzuiverende werking:
Brandnetel – weegbree – paardenbloem – hondsdraf – knoflook of kleefkruid

Gezonde darmflora:
Venkel – knoflook – anijs – wilg – kamille – ui – muur

Kruiden om je duiven in vorm te krijgen
St. Janskruid – venkel – bonenkruid.

Knoflook en ui is een must

Natuurlijk zijn er nog veel meer kruiden die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van onze duiven. Knoflook en ui staan ongetwijfeld op nummer 1 en zou elke duivenmelker moeten geven. Je kunt heel simpel een teentje knoflook in het drinkwater doen. Maar je kunt ook uien en knoflook koken voor een uurtje en dan afkoelen om elke dag een flinke scheut door het drinkwater te mengen. Denk dat als je het vraagt aan tien verschillende duivenmelkers. Alleen de duivenmelkers met de beste duiven dit doen maar dan ieder op hun eigen manier. De ene voegt er nog wat andere kruiden aan toe. Of er wordt een mengsel gemaakt met appelazijn. Maar hoe je het ook bereid knoflook en ui heeft altijd een goede bijwerking voor je duiven. Ze worden mooier, vliegen beter en hebben minder last van wormen en andere ziektes.

Geheime elixers

Er zijn verschillende mogelijkheden om onze geheime kruiden elixers te maken. De ene duivenmelker flikkert alles in een pan met ruim water en laat het een uurtje koken. Vervolgens een flinke scheut goede jenever erbij en wat Salie om te voorkomen dat het elixer gauw bederft. De volgende dag overgieten in een donkere fles. Bijvoorbeeld de jeneverfles en je kunt je duiven alle dagen een flinke scheut van het mengsel door het drinkwater geven. Al zouden je duiven er niet gezonder van worden, ze worden iedergeval een stuk vrolijker van dit mengsel.

Let op

Kruidenmengsels en thee wat je hiervan kan zetten. Zal nooit de dierenarts kunnen vervangen en de heilzame werking werkt alleen als je duiven al gezond zijn. Maar het onderhouden van de gezondheid van je duiven met het zetten van thee. Heeft menig duivenmelker geholpen om zijn duiven goed te laten presteren.

1 thought on “Thee zetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *