Stuitluis

Van de bovenste luchtwegen naar stuitluis

Een gemiddeld duivenhok lijkt eerder op een ziekenhuis dan op een verblijfplaats voor duiven. Om als duivenmelker een klein beetje mee te kunnen doen heb je op zijn minst een apothekersopleiding nodig. Althans zo lijkt het wel met al die ziektes tegenwoordig maar doen we dat niet zelf door het toedienen van allerlei antibiotica en geneesmiddelen. Is het niet beter om de natuurlijke weerstand te verhogen i.p.v. telkens weer naar de medicijnen te grijpen. Zo is het ook met de bovenste luchtwegen van de duif. Elke duif heeft er last van in meer of mindere mate. Telkens medicijnen geven is een gebed zonder eind. Is het niet beter om de oorzaak te bestrijden.

Coryza is de grote boosdoener

Je kunt van mij aannemen dat veruit de meeste problemen met de bovenste luchtwegen wordt veroorzaakt door de Coryza virus of ook wel rhinitis uit de herpesfamilie. Elke duif op je hok is in meer of mindere mate drager van dit virus. Hierdoor ontstaan bacteriële complicaties zoals Staphylococcen en E. Coli.

Eerste fout is antibiotica

De eerste fout is het grijpen naar antibiotica middelen om de symptomen van al deze narigheid te bestrijden. Vroeger toen ik jong was deden de duivenmelkers dat op een andere manier. I.p.v. medicijnen hadden ze een grote ijzeren ton met een deksel. Hierdoor konden ze het probleem snel oplossen. En hoe eerder je erbij was des te minder duiven koste het je.
Antibiotica heeft geen duurzame werking tegen ziektes in de bovenste luchtwegen. Eerder verwoesten ze het delicate evenwicht in de darmflora waardoor je van het ene probleem in het andere probleem valt. Met als gevolg een seizoen lang dweilen met de kraan open. Het belangrijkste is dan ook een solide natuurlijke weerstand op te bouwen bij je duiven.

Grote verliezen

De meeste verliezen komen door sluimerende ziektes welke je niet gauw ontdekt. Omdat een duif een meester is in het verstoppen van allerlei ontwakende ziektes. Maar op het ogenblik dat een duif diep in zijn reserves moet tasten dan komt de ellende naar boven en leidt dan ook vaak tot grote onverklaarbare verliezen.
Stress, temperatuurveranderingen, voeding maar wat maar heel weinig duivenmelkers weten en zwaar onderschatten zijn parasieten. Zowel op het eigen hok als in de duivenmanden op het inkorflokaal.

Stuitluis en consorten

Parasieten zoals veerluis waar iedereen wel iets tegen doet. Maar denk eens aan stuitluis. Je controleert je duiven en vind niks maar controleer ze vijf minuten later en de hele stuit zit onder de stuitluis. Blijf hier ontzettend alert op en controleer het elke dag. Zonder dat je het in de gaten hebt wordt de conditie van je duiven elke dag weer zwaar ondermijnt. Natuurlijk is ook bloedluis een parasiet wat een zeer negatieve invloed heeft op de conditie van onze duiven.

Conclusie

Alles wat de conditie van een onze postduiven ondermijnt heeft invloed op het weerstandsvermogen. Het is om die reden dat we naar het geheel moeten kijken. Vandaar dat we in dit artikel van de bovenste luchtwegen naar de stuitluis zijn gegaan. Eens per jaar druppelen of elke dag een desinfecterend bad helpt helaas niet om onze duiven het hele jaar door luisvrij te houden. Helpt het luisvrij houden dan tegen Coli. Nee, natuurlijk niet maar het helpt wel om het weerstandsvermogen van onze duiven niet onnodig te ondermijnen.

14 thoughts on “Van de bovenste luchtwegen naar stuitluis

   1. ik weet nu nog niet waarom vroeger de duivenmelkers een grote ijzeren ton met deksel gebruikten voor duiven met problemen aan de bovenst luchtwegen naar de stuit

    1. Tja, ik ook niet. Nu ben ik toch wel van vroeger maar ook nog nooit over gehoord. Denk toch dat het een wat minder wijd verspreid gebruik is als dat je dacht.

 1. prachtig dat verhaal over stuit luis. Maar wat is daar aan te doen .Ik heb er meer aan als er ook eens verteld wordt wat voor middel je moet gebruiken . Tegen veerluis heb ik de druppels voor in de nek maar nu tegen de stuitluis wat voor middel

 2. سلام برای درمان یا پیشگیری از کوریزا چه راهی و یا چه روشی غیر دارویی توصیه میکنید
  بسیار از شما متشکریم

  1. خوشحالم که می بینم این همه علاقه از سوی ایران وجود دارد.
   از اینکه این وبلاگ را خواندید بسیار متشکرم

  1. متأسفانه فارسی به خوبی به هلندی ترجمه نمی شود، بنابراین من همیشه منظور را نمی فهمم

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *