Thee zetten voor je duiven

Thee zetten voor je duiven

Thee zetten voor je duiven. Waarom niet. Je kunt je duiven gezond houden door een goede verzorging en goede voeding maar soms wil je wel eens wat extra voor ze doen. Kun je naar de winkel en voor een hoop geld potjes en pilletjes kopen maar je kunt ook zelf je gezondheid elixers maken. Ten eerste is het goedkoop  en ten tweede het werkt fantastisch. Probeer het maar is voor de aardigheid en vergeet niet onder het artikel je ervaringen te delen.
thee

Thee zetten maar wat heb je nodig

Wat heb je nodig, een soeplepel gedroogde kruiden of een handvol verse kruiden per liter water. Maar welke kruiden heb je dan nodig. Hieronder een overzicht wat veel gebruikt wordt in de duivenhobby.
Ter oplossing luchtwegproblemen:
Tijm –  salie – kaasjeskruid – rammenas – weegbree – bondsdraf –  kamille – rode klaver of mierikswortel
Bloedzuiverende werking:
Brandnetel – weegbree – paardenbloem – hondsdraf – knoflook of kleefkruid
Gezonde darmflora:
Venkel – knoflook – anijs – wilg – kamille – ui – muur
Kruiden om je duiven in vorm te krijgen
St. Janskruid – venkel – bonenkruid.

Knoflook en ui is een must

Natuurlijk zijn er nog veel meer kruiden die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van onze duiven. Knoflook en ui staan ongetwijfeld op nummer 1 en zou elke duivenmelker moeten geven. Je kunt heel simpel een teentje knoflook in het drinkwater doen. Maar je kunt ook uien en knoflook koken voor een uurtje en dan afkoelen om elke dag een flinke scheut door het drinkwater te mengen. Denk dat als je het vraagt aan tien verschillende duivenmelkers. Alleen de duivenmelkers met de beste duiven dit doen maar dan ieder op hun eigen manier. De ene voegt er nog wat andere kruiden aan toe. Of er wordt een mengsel gemaakt met appelazijn. Maar hoe je het ook bereid knoflook en ui heeft altijd een goede bijwerking voor je duiven. Ze worden mooier, vliegen beter en hebben minder last van wormen en andere ziektes.

Geheime elixers

Er zijn verschillende mogelijkheden om onze geheime kruiden elixers te maken. De ene duivenmelker flikkert alles in een pan met ruim water en laat het een uurtje koken. Vervolgens een flinke scheut goede jenever erbij en wat Salie om te voorkomen dat het elixer gauw bederft. De volgende dag overgieten in een donkere fles. Bijvoorbeeld de jeneverfles en je kunt je duiven alle dagen een flinke scheut van het mengsel door het drinkwater geven. Al zouden je duiven er niet gezonder van worden, ze worden iedergeval een stuk vrolijker van dit mengsel.

Let op

Kruidenmengsels en thee wat je hiervan kan zetten. Zal nooit de dierenarts kunnen vervangen en de heilzame werking werkt alleen als je duiven al gezond zijn. Maar het onderhouden van de gezondheid van je duiven met het zetten van thee. Heeft menig duivenmelker geholpen om zijn duiven goed te laten presteren.
 

9 thoughts on “Thee zetten voor je duiven

 1. Mooi dat u dit publiceert .Toen ik een jaar geleden mijn manier van verzorging en voeding op deze site zette,kreeg ik heel veel negatieve reacties .Ook u liet weten niet zo,n voorstander te zijn van al die middeltjes ,maar wel aangaf dat u de oregano thee wel wilde proberen.En nogmaals ben ik blij dat u dit artikel publiceert. Ik hoop dat u ook nog eens het onnodige gebruik van medicijnen onder de aandacht brengt,door wat dieper op de natuurgeneeskunde in te gaan.Immers laten wij niet vergeten of je nou bij je huisarts komt of bij je dieren arts ze willen maar een ding en dat is medicijnen voor schrijven .De Farmaceutische industrie is machtig en spekt de kas van de dokter. Mijn vrouw die in Brazilië is grootgebracht kreeg als kind nooit geen medicijnen .Alleen maar geneeskrachtige kruiden.Maar helaas heeft ook de commercie van de Farmaceutische industrie daar nu de overhand. Mijn zwager is arts en die heeft mij dit bevestigt .OK ik hoop dat u ook nog eens het stukje wat ik in het verleden heb geschreven over bijv het toedienen van oa dierlijke eiwitten en omega 3 vitamine b complex enz enz onder de loep neemt mvg en nogmaals bedankt voor het artikel ik denk dat vele liefhebbers er gebruik van gaan maken

   1. Dag Ome , over thee voor duiven is er al veel geschreven ! M.i.z TE VEEL .
    Hou het simpel en doe zoals de “grote” koop de aangeboden kruidenmengeling
    en maal dit tot stof ! in een koffiemolen .
    Doe hiervan 1 kfl over bevochtigd graan of beter nog beolied graan (kleeft) beter !
    THEE IN DE DRINKPOT STINKT ALGAUW DAT DE DUIVEN HET NIET MEER LUSTEN .
    Ik doe dit regelmatig zo en de duiven varen er wel bij !
    Waarom schrijf ik dit ? Bij veel “grote” drinken de duiven uit gootjes stromend
    water zij kunnen (willen ) hier niets aan toe voegen ! Dus doen “alles” over het voer !
    t’is maar info ! Om te onthouden zo hebben ze “alles” binnen ook de ruwe vezels !
    Gr. Gust

 2. Hey Ome,
  ik maak al enkele jaren de Fles van Gust Steegmans(thee) klaar. En bewaar de flessen in de ijskast. Maar ik heb nog nergens er van gelezen hoe lang ze echt goed blijft als je ze in de ijskast bewaard? Kan jij me er misschien bij helpen , voor die vraag te beantwoorden ?
  Mvg, Wim

  1. Afhankelijk van hoeveel alcohol of azijn erbij is gedaan. Vaak wordt er kruidenelixer of jodium bijgedaan.
   Maar met zoveel dingen. Maak niet te grote voorraden, lekker vers houden en alleen gebruiken als ze het nodig hebben.
   Je neemt tenslotte ook geen paracetamol als je geen hoofdpijn heb.

 3. Hey Ome , ik heb is ergens gelezen , dat er liefhebbers zijn die Kruiden geven om je duiven in vorm te krijgen zoals
  St. Janskruid geven ? Heb jij hier weet van ? Zo ja ? graag zou ik dan is weten hoe het te gebruiken & en hoeveel geven & hoe dikwijls geven & wanneer te geven , of maken ze er thee van ? want ik ben voorstander om natuur producten te geven aan men duiven ,

  Mvg, wim

  1. Je hebt geen kruiden nodig om je duif in vorm te krijgen. Warmte, licht en trainen dat zijn de drie belangrijkste ingrediënten.
   Red je het hier niet mee dan heb je wat fout gedaan. Bijvoorbeeld jonge duiven die gelijk worden verduisterd zonder dat ze de gelegenheid hebben gehad om 1 pen te gooien. Gebruik van kruiden helpt je dan ook niet meer. Kruiden werkt ondersteunend en alleen als het nodig is. Stel voor dat je een paracetamol neemt tegen de hoofdpijn terwijl je geen hoofdpijn hebt. Dit kan dan meer kwaad dan goed doen. Sint janskruid heeft naar mijn idee geen eigenschappen die kunnen bijdragen aan de vorm. Behalve dat het ontspannend werkt en als antie-depresiva gebruikt kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *