Selecteren van Spaanse kroppers

Selecteren van Spaanse kroppers

Nadeel van een rasdier is de kleine genetische basis  wat al gauw kan leiden tot degeneratie van een ras. Er kunnen makkelijk allerlei inteeltproblemen ontstaan. Dieren worden minder vitaal zijn daardoor bevattelijk voor allerlei ziektes. Kunnen onvruchtbaar worden en ga zo maar door. Desondanks kan je zonder inteelt geen ras in stand houden.

Extra handicap

De Spaanse kroppers die naar Nederland komen zijn vaak maar enkele koppels en daar is het Nederlandse Spaanse kropper bestand op gebouwd. Met andere woorden de genetisch basis wordt weer kleiner. Wordt een ras populair zal de degeneratie van het ras nog veel sneller gaan. Uitgeselecteerde kroppers worden toch weer gebruikt om nog meer nazaten te kweken vanwege de grote vraag en het extra centje wat kan worden verdiend.

Waar gaat het fout

selecterenEr zijn maar weinig liefhebbers die een stamboek bijhouden  en eigenlijk niet weten hoe de stam is opgebouwd en hoe je nu verder moet. Met het houden van een rasdier ontkom je er niet aan om ook een stamboek bij te houden. Zodat je serieus aan lijnenteelt kan doen en de lijnen die niet voldoen kan verwijderen om het ras sterk en gezond te houden.

Selecteren is absoluut noodzakelijk

Selectie is het belangrijkste middel om een ras in stand te houden en een goed en vitaal duivenbestand te behouden voor de toekomst Zonder een goede , eerlijke en zeer strenge selectie kom je er niet en zal je kleine maar ook vaak grote tegenslagen kunnen verwachten .

Wat is het belangrijkste selectie criterium

Eerste en wellicht belangrijkste selectie criterium is de vitaliteit van een ras. Alles valt en staat met een gezond en vitaal ras. Om de heel eenvoudige reden dat de basis van het functioneren van het dier hiervan afhangt.  Omdat de basis vaak erg smal is bij veel Spaanse kropper rassen is inteeltdegeneratie haast niet te voorkomen en hierin schuilt ook het gevaar dat de vitaliteit afneemt . Met als gevolg dat de resultaten teruglopen , de kweek minder gaat en ziektes sneller de kop opsteken.

Wanneer moet ik selecteren

Selecteren doe je het hele jaar door, het dagelijks goed observeren van je kroppers voorkomt vaak veel ellende. Bijkomend voordeel, het voorkomt overbevolking , drukt de voerkosten en het scheelt zeker in de dierenartskosten.  Het heeft ook geen enkele zin om een hok vol kroppers te hebben die een aanfluiting zijn voor hun afkomst. Het is voor jezelf een dagelijkse ergernis wat uiteindelijk resulteert in het stoppen met het ras om weer op zoek te gaan naar iets anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *