Fok je eigen raszuivere stam diefkroppers

Fok je eigen raszuivere stam diefkroppers

Een raszuiver kropperras is een groep kroppers met hetzelfde fenotype en/of genotype. Dit betekent ze lijken op elkaar en gedragen zich ongeveer hetzelfde. Dit krijg je alleen voor elkaar wanneer je de genen basis steeds verder verkleint. Met andere woorden een ras ontstaat door een vorm van stammenteelt dit kan zijn directe inteelt zoals broer x zus of lijnen teelt zoals neef x nicht. Waarbij een constante selectie wordt toegepast op hetgeen wat je als doel hebt gesteld.  Dit kan een selectie op gedrag of uiterlijk zijn.

Van stam tot ras

In de loop van enkele generatie’s onstaat er dan een stam kroppers met dezelfde eigenschappen en kenmerken. Wanneer er dan meerdere liefhebbers zijn die met jou stam kroppers verder gaat kweken en op dezelfde eigenschappen en kenmerken blijft selecteren ontstaat er een ras.

Hoe kan ik mijn eigen raszuivere stam diefkroppers kweken

Allereerst heb je een uitstekende diefkroper nodig waar je eigenlijk wel een hok vol van wilt hebben. Heb je die niet dan gebruik je een diefkropper die heel dicht in de buurt komt van je ideaal beeld. Maak een wel overwogen keuze. Tenslotte wordt de keuze die je maakt de stamhouder van je hok en na een aantal generaties heb je dan een hok vol met kroppers die op je stamhouder gelijken.

Ik heb een stamhouder

Je stamhouder koppel je aan minimaal twee onverwante partners die een bijdrage kunnen leveren aan je eigen stam  raszuivere diefkroppers.

De eerste jongen

De eerste piepers van je stamhouder moet je gaan trainen en opleiden tot diefkropper. Hierbij kun je het systeem gebruiken wat ik elders in dit blog heb beschreven. De beste jonge diefkroppers van partner A en van partner B kun je nu onderling koppelen. Dus het koppel bestaat uit een A lijn en een B lijn.

Terug naar de stamhouder

De allerbeste diefkropper die uit de A lijn gekruist met de B lijn komt. Kruis je terug naar de stamhouder. Nagenoeg alle jongen die je uit dit koppel zult kweken zullen qua geno en feno type op de stamhouder lijken. Met de allerbeste dieren die je uit dit koppel kweekt kun je het gehele fokprogramma herhalen waardoor je straks met je eigen dieren een outcross kan doen wat een vitaliteit boost zal opleveren.

Gevaar van inteelt

Het gevaar van inteelt is degeneratie van het ras wanneer je niet streng selecteert op de kroppers die je gebruikt voor je fokprogramma. Je dieren die je voor de fok gebruikt moeten absoluut gezond en vitaal zijn met de juiste eigenschappen en kenmerken die je wenst. Bij inteelt gebeuren twee dingen. Alle gewenste eigenschappen worden vast gelegd en alle ongewenste eigenschappen worden vastgelegd. Succes hangt dan ook af hoe goed je je duiven kan selecteren op de eigenschappen die je wilt.

Nog wat tips

Alles valt en staat met strenge selectie. Er dient zeer streng geselecteerd te worden op

  • Vitaliteit
  • Gezondheid
  • Vliegeigenschappen
  • Gedragskenmerken

Elke nakomeling die minder is dan de stamouders moet worden uitgesloten van verdere deelname in de stammenteelt. De nakomelingen moeten minimaal dezelfde kwaliteit hebben en het liefst beter zijn dan de stamouders. Komt er in een lijn teveel slechte kwaliteit dieren voor. Dan is het belangrijk om deze lijn geheel uit te schakelen.
Om juiste keuzes te kunnen maken voor geschikte kweekdieren. Is het belangrijk om uit ieder koppel meerdere dieren te kweken. Bij voorkeur minimaal 6 tot 8 jongen per koppel.
Als afsluiting, hou altijd een stamboek bij. Is het niet voor jezelf dan voor de mensen die duiven bij je kopen. Zodat ze precies weten hoe je stam is opgebouwd. Zodat ze weten hoe ze zelf het beste kunnen doorgaan.stam
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *