Diefkroppers

Diefkroppers

Diefkroppers zijn duiven die in staat zijn andere duiven naar hun hok te lokken

Diefkroppers zijn kroppers die speciaal worden getraind om andere duiven mee naar hun eigen hok te lokken. Reden waarom er diefkroppers zijn ontstaan was van oudsher het extra stukje vlees op tafel of een heerlijke soep.
Het duiven vangen met behulp van getrainde duiven gebeurt al honderden jaren in verschillende delen van de wereld zoals Nederland, Cuba, Schotland, Amerika, Pakistan, Indonesie en Spanje.

duivenknipDuiven vangen als sport

In de twintige en dertige jaren ontwikkelde zich een nieuwe sport in Amsterdam en werden de duiven gebruikt om vooral duiven van andere duivenliefhebbers te stelen als sport.

De duiven vangsport bestaat niet alleen in Spanje of Nederland

In Spanje, Cuba en Schotland werden er hoofdzakelijk kroppers gebruikt die voor het vangen van duiven gefokt waren. Deze diefkroppers werden solo gevlogen. Maar ook andere rassen werden voor het vangen van duiven gebruikt. Het meest bekende is het alleen laten vliegen van een diefkropper maar het door elkaar heen laten vliegen van groepen duiven werd ook vaak gebruikt.

Niet alleen kroppers werden gebruikt om duiven te vangen

In landen als Pakistan, Amerika en Nederland bestond er ook een andere manier van duiven vangen als het bekende solo vliegen van kroppers. In Pakistan werden er groepen doffers gebruikt gelijkend op een postduif. Deze dieren werden apart opgehokt maar in groepen gevlogen. De hokken staan opgesteld in een vierkant op het dak. Tegen de avond werden alle duiven los gegooit en vlogen in grote zwermen boven de stad. Andere liefhebbers van deze sport deden het zelfde waardoor er hele grote zwermen met duizenden duiven te zien waren. Na enige tijd werden de duiven terug geroepen in de hoop vreemde duiven mee te nemen.  In Nederland kenden we deze manier van duiven vangen ook voornamelijk in Amsterdam met duivenplatjes. Hier werden allerlei duiven gebruikt zoals Schoorsteenvegers, Engelsmannen of Hagenaars. Zaterdagochtend werden de gevangen duiven dan verkocht op de Noordemarkt.

Gelukzoekers in Amerika

diefkroppersToen de Nederlanders hun geluk gingen zoeken in Amerika namen ze de vangsport met duiven ook mee. Vandaar dat je heden ten dage nog een soortgelijke manier van duiven vangen ziet in Amerika met name New York. Alleen worden er dan niet allerlei sierduif rassen gebruikt maar swing kroppers.
In de jaren negentig werden de Spaanse kroppers steeds populairder in Amerika en werd de duiven vangsport overnieuw ontdekt. Zowel de Horseman kroppers ,Spaanse kroppers als Haagse Tilduiven winnen in rap tempo aan populariteit.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *