npo

Nieuw concept – NPO wordt PHN

Zou het gaan gebeuren. Zouden we de duivensport op tijd kunnen redden van de ondergang. Een eeuwenoud ondoorzichtig bos eindelijk omgekapt. Weg met al die keramiek bordjes, plastic lintjes en papieren diploma’s die we bijna wekelijks kunnen winnen. Op een gemiddelde prijsuitreiking staan er containers vol met prullaria waar niemand op zit te wachten. Bestuurders moeten elke keer weer bidden en smeken of die troep eindelijk kan worden opgehaald.
Geldprijzen of het winnen van een auto spreekt veel meer tot de verbeelding. Wat dacht je van een dure vakantiereis. Iedereen staat in de rij om deze prijs op te halen.

Nieuw Concept – NPO wordt PHN

Negen wedstrijd categorieën
Van deze maar liefst negen wedstrijd categorieën is er voor elke specialist voldoende sport te beleven. Maar het mooiste komt nog en dat is dat alleen de vijf beste wedstrijden tellen. Voordeel is dat er ook tijd kan worden gemaakt voor vakantie en gezin waardoor huwelijken langer stand houden.
Drie bestuur niveau’s.
Club – Regio – Landelijk en vooral niet meer zodat er zoveel mogelijk geld kan worden uitgekeerd als prijzengeld.
Één landelijke organisatie
IPV de vele splinter groeperingen zoals het ZLU, Fond 2000, Fond unie, etc.Die elk een deel van de contributiegelden opslokken. Waardoor de kosten voor de gemiddelde duivenmelker onbetaalbaar wordt en de te winnen prijzen beperkt blijft tot goedkope en onzinnige plastic prularia.

Negen wedstrijd categorieën
Jongen duiven – 8 vluchten van 100 tot 500 km
Vitesse – 8 vluchten van 100 tot 300 km.
Midfond – 8 vluchten van 300 tot 500 km
Dagfond – 8 vluchten van 500 tot 800 km
Ochtendfond – 8 vluchten van 800 tot 1200 km
Middagfond – 8 vluchten van 800 tot 1200 km
Overnachtfond – 8 vluchten van 800 tot 1200 km
Natour jong/oud – 8 vluchten van 100 tot 500 km
Generaalskampioen – aparte categorie of laten vervallen

Drie bestuur niveau’s.
Club – levert de voorzitter als afgevaardigde aan regio
Regio – regio bestuur levert de voorzitter als afgevaardigde aan landelijk organisatie
Landelijk bestuur – bestaat uit de voorzitters van de regio’s.

Prijzen verdeling
Club niveau zijn er drie winnaars in elke wedstrijd categorie.
Regio niveau zijn er vijf winnaars in elke wedstrijd categorie.
Landelijk niveau zijn er tien winnaars in elke wedstrijd categorie waarvan de eerste drie een waardevolle prijs ontvangen. De tien kampioenen per categorie ontvangen een gouden spelt. Dus er zijn maar liefst negentig gouden spelen en negen auto’s te verdelen onder landelijke kampioenen.

Eens per jaar worden de kampioenen gehuldigd
Op club niveau wordt er een kampioensbord overhandigd aan de winnaars. De regio kampioenen kunnen een Kampioensbeker winnen. De landelijk kampioenen kunnen een auto of vakantiereis winnen. Maar nu komt het. Het zou leuk zijn om een clubkampioenschap te houden. Clubs met de meeste winnaars ontvangen een geld bedrag voor de club. Hiermee ontstaat er een club gevoel waardoor er meer samenwerking komt tussen de clubleden omdat er een aanmerkelijk financieel voordeel aan gekoppeld is. Een voordeel die meer saamhorigheid teweeg brengt. Het bestuur en leden kunnen met dit geld hun club onderhouden, een feestavond geven of ieder een geldbedrag schenken.

Reglement wordt iets aangepast

Elke deelnemer doet mee in de vorm van vliegteams. Een vliegteam bestaat uit vijf duiven waarvan het gemiddelde van de beste drie duiven wordt geteld. De andere twee duiven gelden als reserve. Je mag kiezen of je deze wel of niet wilt inzetten. Alleen het beste vliegteam is geldig voor het kampioenschap. Een duivenmelker kan bijvoorbeeld dus nooit de eerste 100 prijzen claimen.

Je zult ook zien dat hoe meer teams je inzet. Hoe lastiger het wordt om een goede uitslag te pakken. Dus met minder duiven maak je meer of iedergeval net zoveel kans als de professionals.

Promotie op internet is onoverkomelijk

De landelijke organisatie heeft 1 website, Postduiven Houders Nederland. Elke regio en club krijgt een eigen deel van deze website. Leden kunnen ook een pagina zelfstandig beheren. Op het clubdeel komen de clubkampioenen te staan. Op het regiedeel komen de regio kampioenen en op het landelijke deel de landelijk kampioenen te staan.

Website structuur zou kunnen zijn:
Website
Nieuws
Verdwaalde duiven
Bestuur
Openbaar boekhoudoverzicht inkomsten en uitgaven structuur
Landelijke kampioen status
Contact

Regio
Nieuws
Bestuur
Openbaar boekhoudoverzicht inkomsten en uitgaven
Regio kampioen status
Contact

Clubs
Nieuws
Bestuur
Openbaar boekhoudoverzicht inkomsten en uitgaven
Club kampioenschap status
Leden pagina’s
Contributieoverzicht
– Club contributie
– Regio contributie
– Landelijk contributie
Contact

Duiven transport

Het duiventransport is een taak voor de regio.
Duivenmanden moeten worden ontsmet en voorzien van karton
Drinkwater moet worden voorzien van een ontsmettingsmiddel
Wagens moeten zijn voorzien van gps systeem
Duiven moeten worden opgehaald bij de clubs door de regio’s. Eventueel met kleinere wagens of aanhangers. Gebracht naar een overslagplaats om de duivenmanden op groot transport te zetten.
Minimum op te halen manden per club is 6 vol of leeg zodat ook de kleinere clubs kunnen blijven inkorven desondanks het transport dan duurder wordt. Kosten per maand zijn 25 euro aan transportkosten. Eventueel kunnen verschillende clubs samenwerken door de duiven naar 1 ophaalpunt te brengen voor het regio transport.

Kortom

Het hoeft niet moeilijk te wezen. Denk een heel eenvoudig systeem. Prijzen geld kan worden betaald uit de contributie.
Circa 17000 leden x twintig euro per jaar is 340 000 euro daarbij komt nog de winst van de duivenringen. Denk dat het zou moeten kunnen aangezien de jaarlijkse contributie van de clubs vaak boven de 100 euro per jaar zijn. Het jaarlijkse prijzenfestijn zal circa 150 000 euro kosten wat inhoudt dat er nog ruim 200 000 euro in de pot blijft voor overige kosten en personeel.

Elk jaar weer groot in dagbladen brengen. Gaat ook automatisch vanwege de grote prijzen. Denk hierdoor een uitstekende promotie. En dankzij de teams van hooguit vijf duiven voor iedereen betaalbaar want tien tot vijftien euro vlieggeld per maand is voor de grootste armoedzaaier wel op te brengen. Goedkoper dan de staatsloterij. Daarnaast ook makkelijk te combineren met een druk sociaal leven of gezinnen met dominante vrouwen.

Binnen een week staat de uitslag op de site van de clubs. Door een eenvoudige koppeling wordt dit gelijk naar het regio niveau en landelijk niveau getrokken. Er hoeft dan ook geen gebruik meer worden gemaakt van dure stamboek programma’s. En iedereen is vrij om te kiezen welk stamboomprogramma hij of zij wilt. Dit kan zijn een ouderwets papieren stamboek of een heel complex computer systeem. Nu is iedereen overgeleverd aan het monopolie van compustam.

Nu we toch bezig zijn

Er zijn nogal wat onduidelijke regels en reglementen. Waarvan niemand weet welk nut deze hebben. Laten we die z.s.m. afschaffen of vereenvoudigen. Bijvoorbeeld verbieden van andere duiven behalve postduiven op het hok is dat niet achterhaald en kan dit niet geschrapt worden.

Ideeënbus

_ Kan de regio niet de duiven halen bij de clubs en centraal inleveren bij de transportwagens.Hiermee kan de regeldruk bij de clubs worden verlicht.

Wie nog meer ideeën heeft. Laat het hieronder weten dan kunnen we het opnemen in het concept voor de NPO.

1 thought on “Nieuw concept – NPO wordt PHN

  1. lijkt mij althans voorlopig alvast wat de positieve kant opgaat want er zullen stappen en
    beslissingen genomen moeten worden met of zonder npo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.