Geslachtsrijp is iets anders als kweekrijp

Geslachtsrijp is iets anders als kweekrijp

Geslachtsrijp betekent niet dat je al moet kweken met je duiven. Alhoewel een duif wel al op jonge leeftijd geslachtsrijp kan zijn en jongen kan grootbrengen. Zelfs als dit samenvalt met de rui kan een duif op jonge leeftijd al uitstekend voor de jongen zorgen. Maar of het verstandig is om met een jonge nog niet uitgegroeide duif te telen vraag ik mij af.

Geslachtsrijp

Wanneer je duiven geslachtsrijp zijn hangt af van een aantal factoren.  Vroegrijpe duiven kunnen al na 5 maanden hun eerste ei leggen maar wees niet teleurgesteld als het pas na 8 maanden gebeurt. Hetzelfde geld voor doffers, niet elke doffer kan na 5 maanden al vader worden. Dit grote verschil heeft te maken met:

 • ras
 • geboorte datum
 • individueel

Rassen

Oude ingeteelde rassen  hebben vaak wat meer tijd nodig om geslachtsrijp te worden. Jonge rassen en/of bastaarden zijn vaak op jonge leeftijd al geslachtsrijp. Wanneer een duif geslachtsrijp wordt is afhankelijk van zowel ras als stam maar ook afhankelijk in welke maand de duif geboren is.

Geboortedatum

geslachtsrijpJonge duiven die geboren worden in April en Mei gaan over het algemeen het snelst aan de leg. Vroege of late jongen hebben meer tijd nodig om geslachtsrijp te worden. Dit kan zelfs 1 tot 2 maanden schelen. In uitzonderlijke gevallen kan het zelfs tot een jaar duren.

Individueel

Individueel zijn er ook veel verschillen maar over het algemeen geld hoe vitaler de duif is. Hoe sneller de duiven geslachtsrijp worden.

Hoe lang kun je kweken met een duif

Een doffer kun je gemiddeld 9 jaar gebruiken voor de kweek. Maar hogere leeftijden zijn geen uitzondering. De oudste doffer die bij mij nog bevruchte en jongen grootbracht was 15 jaar oud. De oudste duivin die eieren legde was 12 jaar oud. Duivinnen stoppen gemiddeld drie jaar eerder met eieren leggen.  Maar ook bij duivinnen vind je veel uitzonderingen op dit gemiddelde. Mede afhankelijk  van het aantal eieren wat ze al heeft gelegd. Wees dus een beetje zuinig op je duivinnen en leg niet teveel onder bij voedsterduiven. Wil je althans wat langer genieten van je kweekduivinnen.

Waarom wachten met telen tot je duiven volwassen zijn

Ondanks dat een duif op jonge leeftijd al geslachtsrijp kan zijn. Betekent niet dat het altijd verstandig is om met jonge duiven al te telen. Daar heb ik een aantal redenen voor.

 • meeste kroppers zijn pas volgroeid als ze drie jaar oud zijn
 • je moet alleen fokken met bewezen dieren maar dan moet je ze wel de tijd geven om zich te bewijzen
 • een krop is een spier die sterker is ontwikkeld als de duif eerst volwassen mag worden voordat hij in de kweek wordt gezet

Weet jij nog redenen waarom je beter kunt wachten of toch eerder kan beginnen met kweken?

 

3 thoughts on “Geslachtsrijp is iets anders als kweekrijp

 1. het aantal te leggen eieren in het leven van een duivin is in aanleg al vastgelegd , meer dan dat worden het er nooit ! kweek dus alleen met je beste duivinnen anders neemt de “levensduur” na verloop van tijd sterk af , selecteer hier dus ook streng op . voor je het in de gaten hebt gaan al je duivinnen maar een paar jaar mee en is het vastgelegd in je stam . weg terug is er dan niet meer . geloof me ik ben er al heel wat tegen gekomen die door onkunde of door “omstandigheden” vroegtijdig onvruchtbaar bleken . basis van een goede stam zijn de beste duivinnen , zorg hier dus goed voor wat betreft huisvesting , beweging , voeding en grit etc .
  een goede doffer is altijd wel ergens te vinden een echt goede duivin valt daarentegen niet mee .

 2. ik ben een man van 86 jaar oud ik woon in een verzorgings tehuis. ik kijk uit op bomen en dacht dat een duif vast zat in een boom, toen ik hem wilde bevrijden werd mij verteld dat hij waar schijnlijk zit te broeden, gelukkig heb ik dat niet gedaan, ik had een gezin verstoord, hoe lang broed zij het uit?

  1. Waarschijnlijk is het een houtduif. Duiven broeden ongeveer 17 – 18 dagen op hun twee eieren. De ouders blijven hun jongen voeren tot ze circa 6 weken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *