Muizen en ratten erger als roofvogels

Muizen en ratten erger als roofvogels

Muizen en ratten komen op het voer af in duivenhokken. Al ben je nog zo schoon en zorg je dat er geen korrel voer blijft liggen. Muizen zijn onoverkomelijk en kunnen zelfs gevaarlijker zijn als een sperwer of havik. Waarom lees je hier.

Waarom muizen en ratten bestrijden

Waarom je muizen en ratten moet bestrijden zet ik even op een rijtje:

  • maken eieren stuk
  • vreten jongen aan
  • vreten het voer op
  • vervuilen je hok
  • brengen ziektes in je hok zoals paratyfus
  • vormen snel grote kolonies
  • jagen duiven van hun eieren af
  • jagen duiven van hun jongen af
  • zorgen voor stress en onrust in het hok

Muizen vijand nummer 1

Muizen in je duivenhok zorgen altijd voor problemen. Zo zal een muis bij een broedende duif in de nestschaal willen kruipen. Vooral in het vroege voorjaar heb je de ene dag net geboren jongen liggen zijn ze de volgende dag al dood omdat de ouders in de nacht van de jongen zijn afgegaan. In eerste instantie denk je dat je te vroeg begonnen bent met kweken of je denkt dat het koppel toch niet zo goed is als je dacht. Wat je vaak niet weet is dat je muizen hebt die in de nestschalen kruipen op zoek naar voedsel en warmte. Gevolg is dat de duiven van de eieren of jongen afstappen. Jongen gaan dood en eieren komen niet meer uit.

Ratten zijn nog erger

muizenEen ratten plaag is natuurlijk net zo erg als muizen. Alleen kunnen ratten nog grotere schade aanbrengen. Bij een muizenplaag vraag je je af waarom de eieren niet uitkomen. Maar bij een rattenplaag vraag je je af waar de eieren zijn gebleven. Als je pech hebt moet je ook op zoek gaan naar nieuwe duiven want een rat kan een volwassen duif aanvallen en opvreten. Liefhebbers die in de buurt van water hun hokken hebben staan maken de grootste kans op een rattenplaag. Maar het kan je ook overkomen in een woonwijk.

Bestrijden van muizen en ratten

Een muis kan met gemak 60 jongen per jaar grootbrengen. Als je dan bedenkt dat een muis na een maand al geslachtsrijp is kun je uitrekenen hoe snel een kolonie muizen kan groeien. Je moet dan ook altijd heel alert zijn op sporen van muizen. Nog beter is het om onafgebroken jacht te maken op muizen ook als je denkt dat je geen muizen hebt.

Bestrijdingsmiddelen

Je hebt keuze uit heel veel verschillende mogelijkheden om muizen en ratten te bestrijden. De ouderwetse muizen of rattenval werkt uitstekend maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan gif. Uiteraard moet je voorzichtig zijn met muizengif en zorg er vooral voor dat er geen andere dieren bij kunnen komen. Controleer regelmatig of er nog voldoende gif is en vul het desgewenst aan. Een goede kwaliteit gif zorgt ervoor dat een muizenkolonie onder controle blijft en hopelijk helemaal uitroeit. Er zijn verschillende soorten gif wissel gerust af om te voorkomen dat ze resistent worden tegen het gif en je de muizen alleen maar aan het voederen bent.

Wat doe jij tegen muizen en ratten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.