Jonge duiven problemen

Jonge duiven problemen

Jonge duiven problemen. Sommige duivenmelkers zijn specialist in het omgaan met al die problemen. Andere liefhebbers hebben de moed opgegeven, zien het als een noodzakelijk kwaad en hopen maar het beste ervan.

Jonge duiven problemen

Het begint zodra de jongen een paar maanden oud zijn. We hebben het tenslotte over jonge duiven problemen. De jonge duiven gaan bol zitten, willen niet eten en vliegen al helemaal niet. Meestal zie je deze problemen in Maart de kop opsteken.
Maar denk is na. Jongen worden tegenwoordig in December al geboren dat betekent dat de jonge duiven in Maart al beginnen met ruien. Dat is niet normaal, tegen de natuur in. Dus hebben je jonge duiven heet extra moeilijk in deze periode. Duiven die beginnen te ruien stoppen met vliegen zo simpel is het.
Om het ruien te vertragen worden jongen duiven verduisterd. We doen dus weer iets tegen de natuur in en alles wat je tegen de natuur in doet. Vraagt om problemen.

Vroeg beginnen met kweken, is dat nodig

Oordeel zelf maar of het nodig is om vroeg te kweken. Jonge duiven moeten op een leeftijd van drie tot vier maanden oud opgeleerd worden. Het liefste bij droog weer en een zwakke wind maar geen oostenwind. Jongen die in November worden geboren worden nog met oude ringen geringd om te kunnen vliegen met de eerste vitesse vluchten in April. Je moet dan in Februari/maart beginnen met het opleren van deze jongen. Waarschijnlijk hebben je jonge duiven in die periode nog niet eens de tijd gehad om de omgeving rond het hok te ontdekken vanwege het slechte weer. Hoe langer je wacht met het lappen van je duiven des te groter de kans dat je jongen duiven niet meer terug naar huis komen.

Waarom zo vroeg opleren

Er zijn duivenmelkers die het opleren maar onzin vinden. Misschien hebben ze gelijk, misschien liegen ze wel. Er zijn iedergeval een aantal redenen waarom ik je toch adviseer om je duiven wel op te leren.

 • opbouwen van vliegconditie
 • vlieggewicht krijgen
 • direct de juiste richting kunnen bepalen vanaf de losplaats
 • zelfvertrouwen ontwikkelen
 • wennen aan de mand
 • leren omgaan met stress

Daarnaast zijn er nog meer redenen om je duiven op te leren. Een duif leert zich oriënteren aan de hand van het landschap en de zon. Het ontwikkeld op jonge leeftijd de drang om naar huis te vliegen. Meeste liefhebbers wachten met opleren tot de jongen duiven zelf beginnen met wegtrekken tijdens de dagelijkse trainingen. Maar begin gerust al eerder. Ik heb jongen piepers meegegeven van nog geen drie maanden oud die eerder waren teruggekomen dan duiven van vier maanden oud. Bouw het wel rustig op dus begin met ongeveer 1 km en verdubbel de afstand steeds. Begin je met jongen duiven die zelf al wegtrekken kun je beginnen met opleren op een afstand van circa 5 km.

Jongen duiven spelen

Het jongen duiven seizoen begint pas in Juni. Wanneer je jongen duiven dan in Februari/Maart geboren worden is vroeg zat. Of je moet je jongen duiven ringen met ouwe ringen en dan in April met de eerste vitesse vluchten meegeven.

Opletten geblazen

Het is opletten geblazen wanneer je de volgende symptomen gaat zien. Er is dan vaak geen tijd meer om te twijfelen om in te grijpen want bij jongen duiven kunnen de problemen heel snel escaleren.

 • mest wordt steeds groener
 • stront wordt slijmerig en plakkerig
 • duiven worden lusteloos

Tips van de master

Wanneer de eerste problemen ontstaan kun je denken aan coli of geel. Willen je jongen duiven niet vliegen voer je in de meeste gevallen te zwaar en teveel.

De jonge duiven die echt ziek worden en de volgende symptomen krijgen:

 • diaree
 • braken
 • veel drinken
 • slecht eten
 • traag binnenkomen

Deze jongen duiven hebben dan waarschijnlijk het gevreesde Adeno en/of Coli. Een ziekte die veel voorkomt in Mei en Juni.Uiteraard ontzettend lastig maar het hoeft niet altijd direct een groot probleem te zijn. Mits je het maar tijdig herkent kunnen je duiven met een week alweer herstellen.

Adeno en coli een dodelijke combinatie

De laatste jaren begint Adeno en/of Coli al in de maand februari of Maart de kop op te steken. Naast het Adenovirus komt de E-Coli bacterie vaak om de hoek kijken en als dit gebeurd zal het ziektebeeld snel verergeren. De jonge duiven verzwakken snel, worden snel mager, de ontlasting is groen en stinkt en door de complicaties die zijn veroorzaakt door de E.coli bacterie gaan er ook duiven dood.

De jonge duiven die het Adeno/Coli virus wel overleven kunnen een aantasting op de lever en schade aan de darmen hebben opgelopen. Waardoor er meestal een achterstand wordt opgelopen in de conditie en de nodige ervaring bij de eerste vluchten. De vliegprestaties vallen na het adeno/coli virus dan ook erg tegen.

Herkenning , groot probleem

Het grote probleem bij zieke jonge duiven is dat de verschijnselen bijna allemaal gelijk zijn denk aan Paramyxovirus, Circo, Streptococcose, Herpes, Hexamitiasis (Geel), Paratyfus enz, enz. Om die reden altijd direct een dierenarts raadplegen.

Tegen een virus bestaat er geen medicijn

Tegen de virusinfecties bestaan geen geneesmiddelen, advies is in geval van uitbraak altijd een antibiotica geven om de bacterie te bestrijden (een noodzakelijk kwaad).

Wat kan je wel doen

Zorg voor een goede hok hygiène. Probeer de natuurlijke weerstand te verhogen en stress zoveel mogelijk te vermijden. Niet teveel duiven op je hok nemen en je jonge duiven goed voorbereiden op de eerste wedstrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *