Spaanse kroppers nauw verwant met elkaar

Hoe meer ik mij verdiep in de Spaanse kroppers des te duidelijker zijn de minieme lokale verschillen en de nauwe verwantschappen onderling. Niet alleen wat uiterlijk betreft maar zeker ook het karakter tussen de verschillende rassen. Opvallend detail wanneer je de vele rasbeschrijvingen leest komt telkens weer één ras naar voren als gemeenschappelijke voorvader.

Spaanse kroppers kun je in verschillende fokrichtingen verdelen

 1. hang – kroppers met een hangend vel
 2. staande – kroppers met een blazende krop
 3. wrat – kroppers met wratachtige neusdoppen of oogranden
 4. postuur – kroppers met een specifieke manier van vliegen
 5. kortsnavel – kort snavelige kroppers

De stamvader van de eerste groep kroppers met een hangende krop is de Valenciano Antiquo.
Van de staande kroppers kunnen we de Cadiz kropper als voorvader beschouwen en de Valenciano Antiquo
Kijken we naar de wratachtige kroppers kunnen we ook de Valenciano Antiquo aanwijzen als voorvader gekruist met een plaatselijke postduif met wratachtige neusdoppen en oogranden.
Van de postuur kroppers zoals de Moroncelo, Morrillero, Cuco Colliano etc. Kunnen we de Tiro Antiquo en Valenciano Antiquo als voornaamste stamvader beschouwen.
De kortsnavelige kroppers zoals de Rafeno is ook de Valenciano Antiquo de voorvader waarschijnlijk gekruist met een meeuwachtige duif.

Vijf groepen één voorvader

Voor de tweede wereldoorlog bestonden vijf verschillende fokrichtingen maar niet als “ras” zodanig.  Elke streek had zijn eigen fenotype en werd veelal vernoemd naar de streek waar het fenotype veel voorkwam. Deze  5 verschillende fokrichtingen hebben nagenoeg wel allemaal dezelfde voorvader.

Met dank aan Franco

De meeste Spaanse kroppers werden voordat Franco aan de macht kropperskwam al eeuwen gebruikt als diefkropper voor het vangen van wilde rotsduiven.  Jonge doffers werden voor dit doel in groepen getraind om achter 1 duivin aan te gaan. Op deze manier werd eerst de conditie, moed en intelligentie ontwikkeld voordat ze solo werden ingezet als diefkropper.  De naam voor het laten vliegen van een groep doffers en één duivin is Suelta. In deze manier van trainen zag Franco een nieuwe sport.  Het is aan Franco te danken dat hier een volkssport van gemaakt werd. Door het vangen van duiven met kroppers te verbieden en het houden van Suelta’s te promoten.

Alleen met een speciale vergunning mocht je kroppers houden

Liefhebbers die kroppers hadden moesten een speciale licentie hebben om deze dieren te houden. De enige licentie die werd afgegeven was voor deelnemers aan de Picasport.  De Picasport werd op deze manier heel snel heel populair omdat er eigenlijk geen andere mogelijkheid was om je kroppers te behouden. Speciale regels en wetten werden er uitgevaardigd om nog tot op de dag van vandaag de Picasport te beschermen. Zo worden hele straten, pleinen of zelfs dorpen afgesloten wanneer er een Suelta wordt gehouden. De eerste Pica’s bestonden dan ook  voornamelijk uit de oude Valenciano in verschillende fokrichtingen. Vorm, kleur etc maakte niet uit omdat de Pica alleen werd en nog steeds wordt gehouden als sportduif.

Spelregels van de Picasport

De eerste puntentelling van de Picasport was gebaseerd op de lok kwaliteiten van de diefkropper. Deze puntentelling kun je vergelijken met de spelregels en puntentelling die door Picasport Nederland nog steeds word gehanteerd. De puntentelling van de Picasport in Spanje is meegegaan met de moderne tijd en na  circa 1980 aangepast waardoor de moderne Pica van nu is ontstaan.

Hedendaagse Spaanse kropper rassen

Nadat de dictator Franco niet langer aan de macht was. Ontstond er weer de mogelijkheid om diefkroppers te houden. Uiteraard zullen er altijd liefhebbers geweest zijn die het wat minder nauw namen met de strenge regels van Franco. Na de val werd dan ook veel gesproken over oude diefkropper lijnen die her en der nog bestonden. Waarvan de meeste “rassen” pas ver na de tweede wereldoorlog officieel erkend zijn als ras door de columbicultura de grootste duivenbond van Spanje.

één ras met meerdere fenotypes

De oude Valenciano is in Spanje terecht gekomen tijdens de Arabische overheersing.  Wat je ziet is dat uit deze kropper meerdere fenotypes zijn ontstaan mede door inkruising van andere duiven en verschillende omgevingsfactoren. In de tijd van Franco is dit eigenlijk weer min of meer samengesmolten door het ontstaan van de Picasport. Pas de laatste 50 tot 70 jaar zijn de verschillende Spaanse kropperrassen ontstaan of overnieuw gefokt uit de oude Valenciano kroppers en kroppers die leken op het fenotype van voor de tijd van Franco..

Bestaan er eigenlijk wel verschillende Spaanse kropper rassen

Misschien moeten we niet meer over verschillende Spaanse kropper rassen praten. Wat is een ras, min of meer een groep op elkaar lijkende fenotype’s.  Zou fokrichting niet een betere benaming zijn voor een groep gelijkende dieren. Voordeel is dat je de mogelijkheid behoud iets anders ter verbetering of verandering in te kruisen mocht dat wenselijk zijn. Maar het is ook de enige manier om een zogenaamd “ras” vitaal, gezond en sterk te houden. Blijven we vasthouden aan het idee om een ras raszuiver te houden wat betekent dat we de genenpool steeds verder verkleinen. Voorspel ik dat het niet lang meer duurt dat de  Spaanse diefkropper alleen nog bestaat als tentoonstellingsduif.

10 thoughts on “Spaanse kroppers nauw verwant met elkaar

 1. Denk na het lezen van jouw artikel te kunnen stellen dat jouw zienswijze heel dicht bij de kern zit.Volgens mij is het een mengelmoes geweest van diverse soorten en vele uitkomsten zijn gelukkig nog aanwezig.De soorten die jij aankaart zullen zeker zijn benut om een bepaalde vorm plus karakter te verkrijgen.Zelf denk ik dan dat de Valenciano zijn hangend kropvel heeft ontvangen van de Wamduif en de zware oogranden/neusdoppen van bijvoorbeeld de Valkenet.Allemaal soorten die afkomstig waren uit het Midden-Oosten.De Spaanse overheersing van de Arabieren/Moren heeft waarschijnlijk veel invloed gehad op de verspreiding van deze soorten in Spanje.Heden ten dage is er in Spanje nog veel materiaal voor handen,denk dat het niet snel verloren zal gaan.Natuurlijk zijn er ook in Spanje tentoonstellingen maar laten wij ook kijken naar hun cultuur waarin de ,,diefkropper” voor vele liefhebbers een belangrijke factor van trots en vermaak is.Het is niet te hopen dat jouw voorspelling zal uitkomen alhoewel je het bij de mens nooit weet.
  Vriendelijke groet,
  Eric

 2. Terugkomend na lang denken op jouw voorspelling dat de diefkropper uiteindelijk zal vervallen tot een showduif,het lijkt mij niet ondenkbaar.De waarheid ligt in het feit dat het al volop en sinds jaren te zien valt.De valenciana het hollandse produkt is het voorbeeld,puur en alleen op het uiterlijk gefokt,vliegeigenschappen waren onbelangrijk.Even simpel weergegeven hier in holland wist men het beter dan in Spanje toch.Het is ook zeer opmerkelijk dat in Spanje de hollandse valenciaan is erkend.Eigenlijk is dat een bezopen iets.De valenciaan is in zijn geheel kapot gemaakt,het ras/soort is niet in staat zijn jongen groot te brengen en vul het verder maar in.
  En voor hoeveel rassen gaat hetzelfde niet op,niet alleen de kropperrassen maar nog zoveel anderen.Het resultaat zijn gedegenereerde dieren die met behulp van voedsterduiven en medicatie in stand worden gehouden.Koppel een,, gewone ”duif aan een extreem/een duif met een gigantische krop,de natuur zal teruggaan naar het normale.Maar de mens denkt anders er over,er zijn legio voorbeelden van absurde fokresultaten bij en met dieren.
  Groet,Eric

 3. Wat is er bekend over de Cucu Colliano? Naar het schijnt is dit een zeer bijzonder Spaans soort duiven,het schijnt zeer veel bijzondere eigenschappen te bezitten. Volgens Juan Aznar is dit soort duif meer dan bijzonder,zoveel goede pluspunten,maar zijn er liefhebbers hier in het moeras die ze nog hebben.
  Groet Eric

 4. Colliano is al vele jaren een showvogel (gemaakt !) de Murciano het kleinere broertje = vliegtype hiervan . (zie ook de SIS site) helaas beide amper nog “raszuiver” aanwezig in NL . as we speak zijn 2 liefhebbers bezig om de Murciano weer op de kaart te zetten , helaas dan weer wel door ze ter keuring (NBS) voor te dragen ?
  de Valenciano Antiquo de “verre voorvader” van alle (?) Spaanse kropperrassen zal toch een hele andere duif geweest zijn dan die van hede ten dage lijkt mij zo of heeft bij dit “ras” de tijd stil gestaan ?

 5. Deze duif heb ik zelf op het hok gehad in 1983 tot circa 1988 voordat ik volledig overging op Pica’s. Een werkelijk fantastisch duif. Helaas tijdens het uit elkaar vallen van de eerste Spaanse kropper vereniging in Nederland is dit ras verloren gegaan. Zover ik weet is het ras niet meer in Nederland ook in Spanje heb ik het niet meer terug kunnen vinden. Wel weet ik dat René Beij uit Haarlem de laatste dieren had. Verder heb ik het ras uit zicht verloren. Ondanks de fantastische eigenschappen is het niet echt populair geweest in die tijd. Misschien dat Juan Aznar je nog zou kunnen helpen.

 6. ik heb ze nog gezien bij René Bruns en weet nog 1 liefhebber in DH die ze had (Peter Gieskens) deze dieren waren toen al geen echte vliegers meer , in Spanje ook alleen nog als showvogel . heb er nog wel enkele mooie foto’s van .

 7. wat te denken van de Jerezano , gemakshalve te noemen de voorloper van de huidige gaditano maar dan nog wel met alle goede eigenschappen ? de eerste Gaditano’s in Nl bleken later eigenlijk Jerezano geweest te zijn , helaas ook door fokkerskunde verdwenen .
  er is veel verloren gegaan in de loop der jaren maar er is ook nog materiaal genoeg wat wel goed bruikbaar is lijkt mij zo , hoef je niet speciaal voor naar Spanje .
  ik heb de laatste weken nog overwogen het experiment “diefkropper” op te gaan pakken , helaas ontbreekt mij de energie / kracht en zou het te kleinschalig zijn .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.