In het oog van de storm…

Laten we eens kijken naar het oog of beter gezegd de pupil van deze roofvogel, dan zien we naar de extreem heldere gele iriskleur een gitzwarte pupil. En met de laatste is het dier instaat een speld in een hooiberg te vinden. Ik bedoel hiermee, dat het bijvoorbeeld feilloos de kleinste vogeltjes uit een boom kan plukken; ook al is het van grote afstand.

Ik hoef niemand te vertellen dat de explosief groeiende roofvogelstand de duivensport tot in het hart raakt. Het is een ware Egyptische plaag aan het worden. En je vraagt je weleens af, zijn de beschermers van deze plaag niet goed bij hun verstand of zo. Immers, niet alleen is een kunstmatige in stand gehouden over populatie zeer gevaarlijk voor ons melkers. Maar ook alle andere georganiseerde vogelverenigingen komen als het zo doorgaat aan de beurt. Of zijn dat dezelfde mensen die nu dagelijks met een webcam de broedperiode denken te moeten bestuderen?

Nu even minder hartvochtig en meer inhoudelijk, want in het oog van de storm willen we nog weleens vergeten hoe weinig we feitelijk weten van een roofvogel. Oké, de vele kenners menen dat ze het gedrag goed in beeld hebben maar ik vraag het me eerlijk gezegd af. Ikzelf denk dat het kunstmatig in standhouden van welke groep dieren dan ook altijd leidt tot ernstige misstanden. Of, je moet net als melkers begrip hebben voor een uitermate strenge selectienorm. Wij, huldigen niet de sentimentele opvatting dat de mens het beter weet dan de natuur zelf. En als de natuur in gevangenschap leeft, dat wij hiervoor een extra selectieregel moeten inpassen. Namelijk, dat geen enkele duif het redt die niet voldoet aan zijn belangrijkste criterium: prijsvliegen! En dat is nu precies een regel die ze niet kunnen of willen toepassen bij het huidige webcam kijkcijfer hits op gebouwen waar niet vogelkenners de dienst uitmaken. Ik bedoel, bijna elke melker snapt dat hij zijn duivenkolonie gezond en sterk moet houden middels o.a. voeding, medicatie, supplementen en natuurlijke prijsvlieg selectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *