Postduiven

Welke postduiven wijzen een groep wedstrijd duiven de weg naar huis

Interessant onderzoek over volgers en leiders. Welke postduiven leiden een groep duiven op weg naar huis. Je raad het al de snelste natuurlijk. Wisten we dat eigenlijk al niet een beetje.

Leiders zijn sneller

Leiders zijn sneller, niet sterker of slimmer. Nee onze snelste postduiven zijn de leiders op weg naar huis. Zo is gebleken uit een onderzoek met veertig duiven op de Oxford universiteit. Kunnen we wat met dit onderzoek want onze duiven gaan niet in groepen van 40 naar huis. Maar worden losgelaten in een groep met soms wel tienduizend duiven tegelijk. Ja, ik denk het wel want uit die groep met soms wel tienduizend duiven vormen zich kleinere groepen met enkele leiders en de rest volgers.

Volgers blijven volgers

De volgers komen thuis omdat ze toevallig in de juiste groep duiven zitten. Niet omdat hun oriëntatie vermogen zo geweldig is. Nee, ze komen terug naar huis op stom geluk. Ze vliegen gewoon de meute achterna. Denk je dat ze wat geleerd hebben onderweg, nee zelfs dat niet. Volgers blijven volgers tot ze de omgevingspunten herkennen en dan herinneren waar ze heen moeten vliegen.

Volgers worden geen leiders

Volgers worden geen leiders ook niet wanneer volgers de baas op het hok zijn. De hierachie op het hok heeft uiteindelijk niets te maken met wie het beste navigatie systeem heeft.

Tijdens het naar huis vliegen worden de echte leiders pas zichtbaar. De echte leiders vliegen altijd voorop dus het loont de moeite om ook eens naar je duiven te kijken wanneer ze aan het vliegen zijn. Je zult zien dat steeds dezelfde duiven voorop vliegen.

Heeft trainen zin voor je groep met postduiven

Extra trainingen voor de geboren volgers hebben geen effect op hun prestaties als postduif. Maar je leiders leren daar wel van. Vloog de leider of beter gezegd leiders ook in eerdere vluchten voorop. Is het aannemelijk dat ook in toekomstige vluchten dezelfde duiven de leiding op zich nemen en de volgers mee naar huis toe nemen.

Wat iedergeval geen zin heeft. Is om je duiven apart te trainen. Omdat de leiders in je kolonie toch wel voorop vliegen en je volgers fladderen gewoon mee. Daarnaast zullen de leiders leren van hun trainingen en de volgers niet.
Dus ja, trainen heeft zin voor de leiders in je duivenkolonie maar niet voor de volgers. Wat wel slim is, om je postduiven te trainen in kleinere groepen. Omdat jonge leiders zich dan sneller kunnen ontpoppen als geboren leiders.

Snap je het nog, laat het gerust even weten als je het niet eens bent met dit artikel

1 thought on “Welke postduiven wijzen een groep wedstrijd duiven de weg naar huis

  1. Het apart opleren van dieren kan wel degelijk zinvol zijn om hen te leren zélf te navigeren in plaats van slaafs te volgen. Het zullen mss nooit de snelste worden maar je bereikt mogelijk wel dat indien zij alleen geraken zij niet dus meteen ook verloren zijn. Immers worden dieren bij het ouder worden immers ook beter in navigatie en dus in het naar huis keren. Uit onderzoek blijkt dat de laatste km immers op visuele kenmerken geschied in een straal van 10-20 km rond het hok. Vandaar dat zowel indiviueel trainen alsmede vanuit ALLE windrichtingen trainen bijdraagt aan een goede navigatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *