aznar

Spaanse kropper immigratie begon in 1980

Met dank aan Juan Aznar

In de jaren 80 werden de meest nu bekende Spaanse kropper rassen in Nederland geïntroduceerd door Juan Aznar. Samen met Ferry de Kok werd de Kooiker opgericht welke zich als doel stelde deze spaanse kropper rassen bekend te maken onder de Nederlandse duiven liefhebbers. Er werden voordrachten gehouden bij de Haagse tilduivenbond maar ook bij de zeldzame kropper club van Dick hamer. Rasinformatie werd vertaald en verspreid in het clubblad van de Kooiker. Maar ook kranten werden aangeschreven en advertentie gemaakt. Zo stond Ferry de Kok met zijn Spaanse Kroppers op de voorpagina in de Echo, een bekend Amsterdamse weekkrant.

“Nieuwe” Spaanse kropper club de SIS

Eind jaren tachtig ontstond er een nieuwe club de SIS, speciaal club voor de Iberische sierduivenrassen die de verschillende Spaanse kropper rassen liet erkennen door de Nederlandse sierduivenbond. Met als gevolg dat de Spaanse kropper rassen snel populair werden onder de duivenliefhebbers.

Tentoonstellingen ondergang voor diefkroppers

De van oorsprong goed vliegende dieren die hun jongen prima zelf konden grootbrengen. Verloren al gauw hun rastypische eigenschappen en vliegkenmerken nu ruim 35 jaar later zie je dat veel spaanse kropper rassen hun jongen niet meer zelf kunnen groot brengen of nog nauwelijks de dakgoot halen. Ooit fantastische diefkroppers zijn nu nog alleen maar geschikt om tentoonstellingen mee af te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *