laudino murciano

Laudino murciano een imposante verschijning

Het zal rond 2005 zijn geweest dat Carlos Loza en Antonin Quetrecasas het idee kregen om op zoek te gaan naar de oude Valenciano Antiquo. In plaats daarvan vonden ze de Laudino Murciano in de buurt van Murcia en volgens de fokkers van dit ras  de originele Valenciano Antiquo.

Imposante verschijning die Laudino Murciano

De Laudino Murciano is een grote en lange kropper met een hangende peervormige krop. Een vierkant hoofd met dikke oogranden en drie onderwratten onder de kin. Het is duif die heel zwaar lijkt maar behoort toch tot één van de lichtste Spaanse kroppers.

Rustig karakter maar eenmaal aan het werk

Het temperament kun je rustig noemen. Opgesloten in ze hok zul je er weinig plezier aan beleven. Maar als de doffer zijn vrijheid krijgt komt het dier pas echt tot leven. Met een behoorlijk territoriumdrift zal hij andere doffers verjagen.  Een echte gaander is het niet maar hij zal wel continue afslaan. En op hoge plekken gaan uitkijken naar verdwaalde duiven.

Toen begon het gedonder

De liefhebbers van de Laudino Murciano  claimden dat dit ras de oorspronkelijke Valenciano Antiquo was maar naar de smaak van de toenmalige fokkers op deze manier is ontwikkeld. Zonder het inkruisen van andere rassen. Volgens deze fokkers is uit de Laudino Murciano zelfs de Laudino Sevilla en Granadino ontstaan.

Verschillen met de Valenciano Antiquo

De Laudino Murciano is een ras met toch wel grote verschillen zoals de vierkante kop en dikke oogranden. In de ogen van Carlos Loza en Antonin Quetrecasas zagen ze veel van de Valenciano Antiquo terug in dit ras en besloten om voor dit ras een rasstandaard te maken. Niet geheel onbegrijpelijk want het is een kropper met een bijzonder imposante uitstraling.

Onrust onder de Valenciano Antiquo fokkers

Dit bracht toch wel de nodige onrust onder de Valenciano Antiquo liefhebbers want dit oeroude ras bestaat nog steeds en lijkt toch echt niet op de Laudino Murciano waar ik ze gelijk in moet geven. Om teveel weerstand te voorkomen werd besloten dit ras de Laudino Murciano te noemen. En als ras zo ingeschreven bij de RFEC wat staat voor Real federación Española de Colombicultura.

Wat is waar

Dat de Laudino Murciano uit de Valenciano Antiquo is voortgekomen klinkt geloofwaardig omdat de Valenciano Antiquo ook tot de wratachtige Spaanse kropper rassen behoort. Maar wat mij aannemelijker lijkt is dat dit ras uit de Laudino is ontstaan. En in het noorden van Murcia in de loop der jaren een eigen type Laudino is ontstaan vandaar ook dat er voor de naam Laudino Murciano is gekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *