Marteño

De Marteño, vroeger ook wel Colillano Marteño Palomo genaamd. Is een ras wat al meer als 100 jaar voorkomt in Martos het zuiden van Spanje. Dit ras is nog steeds vitaal en heeft bijzondere specifieke kenmerken die de Marteño onderscheidt van andere rassen.

Bijzonder detail is dat Colillano platte staart betekent. Het is dan ook zeer aannemelijk dat de Colillano Marteño vroeger geen holle staart had. De holle staart is pas later ingekruist met de Quabrado Murciano. Waarna het ras sinds de jaren zestig verder is gegaan onder de naam Marteño.

Dit ras is niet mijn specialiteit dus ik zal het ras beschrijven met de kennis van D. Antonio Muñoz Molina, geboren en getogen in Martos. Een echte kenner die dit ras al meer als dertig jaar fokt en gebruikt in de praktijk.

Ontstaan van de Marteño

De Marteño is ontstaan in Martos ver terug in de vorige eeuw.  Net als in bijna elke stad of provincie van Spanje. Ontstond er in Martos ook een kropper ras. Met zijn eigen specifieke kenmerken en karaktereigenschappen.

Zonder kruisingen ontstaat er geen nieuw ras

De Marteño is net als veel andere rassen ontstaan uit kruisingen van diverse veel voorkomende kroppers in de vorige eeuw. Rassen die van invloed zijn geweest op de Marteño zijn de Quebrado Murciano,  Holguero, Colliano, Valenciano antiquo en ongetwijfeld zal er zo nu en dan een ander ras door worden gekruist om de vitaliteit te waarborgen.

Het resultaat is een vitale duif met uitzonderlijke kwaliteiten en schoonheid, zowel tijdens de vlucht als in de praktijk van de vang sport.

Karakter van de Marteño

Het is een trotse kropper met een arrogante uitstraling. Niet bijzonder groot maar eerder middelmatig of zelfs iets kleiner dan de meeste kropper rassen. Hierdoor is het een zeer wendbare duif geworden wat tot uiting komt in het achtervolgen van een duivin.

Normaal gesproken vliegt hij eerder wat trager maar met een majestueuze uitstraling en ze kop iets omhoog. Zodra hij een duivin ziet klapt hij met ze vleugels.  Zijn staart vormt een halve cirkel wat een zeer specifiek kenmerk is voor dit ras. Ander specifiek kenmerk is  dat hij zelfs stil kan staan in de lucht.

Praktijk van de Marteño

De vangsport is een combinatie van praktijk en de juiste training van je kroppers.

Een goed getrainde Marteño vliegt makkelijk een uur achter elkaar.  Hij zal ver en hoog op zoek gaan naar vreemde duiven. Komt hij een ander duivenhok tegen is hij zeker niet bang  om op gepaste afstand te landen.

Zodra hij een duivin ziet gaat hij in de versnelling.  Klapt zijn vleugels en zal proberen voor de duivin te vliegen om deze naar zijn eigen hok te brengen.

Daarnaast is het een echte allround weather vlieger. Of het nu stormt, regent of stalend mooi weer is. Een Marteño gaat altijd op zoek.

Voor de eigenaar

Marteño

In de hand zijn het rustig en prettig aanvoelende duiven. Niet te groot en een mooi afgeronde kop. Zijn neuswratten zijn niet te groot. Het is een trouw ras wat je niet snel zult verliezen. Voor de duivenmelker een fijne rustige duif waar je snel een band mee opbouwt.

Ongepaarde doffers zijn zeer levendige en zelfs onrustige duiven. Klaar om op elk ogenblik ingezet te worden voor de sport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *