laudino murciano

Duivenhok

Bij het plaatsen van een duivenhok ben je gebonden aan de regels die zijn opgesteld door de overheid en gemeente.

Duivenhok bouwen, check de gemeente

Per gemeente kan het verschillen of er wel of niet een vergunning moet worden aangevraagd. Dit is te vinden op het online omgevingsloket of ga direct naar de site VROM om te kijken of het duivenhok vergunningsvrij gebouwd kan worden.

Vergeet niet je huurcontract even na te kijken

Bij een huurhuis kan het zo zijn dat in het contract voorwaarden staan over het houden van huisdieren. Soms staat er expliciet dat je niet zomaar duiven mag houden. In dat geval wordt het erg lastig maar alleen kweken zal niet zo een probleem zijn. Je kunt dan altijd nog meedoen aan éénhokraces.

Voor een klein hok zijn er altijd mogelijkheden

Er zijn altijd genoeg mogelijkheden om met een klein hok te beginnen.Een simpele blokhut of leegstaande garage is al goed aan te passen om postduiven te houden. Er hoeft dan niet specifiek een hok gebouwd te worden maar je kunt gebruik maken van bestaande mogelijkheden.

Wat is het belangrijkste

Het belangrijkste in een duivenhok is een goede verluchting. Hoe maak je een goede verluchting in de ruimte die je hebt. Ga je het dak aan passen of kies je voor een eenvoudig systeem wat altijd goed werkt. Namelijk een mechanische verluchting.

Materiaal, is een persoonlijke keuze

Als er gekozen gaat worden voor een goed nieuw hok. Denk dan goed na wat voor materialen gebruikt gaan worden.Geimpregneerd rabat, kunststof of hardhout er zijn volop mogelijkheden. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Ook het dak van een duivenhok kan op verschillende manieren worden gemaakt. Gewoon met golfplaten of toch een pannendak. Misschien liever een lessenaarsdak of toch maar een puntdak.

Het beste is om voordat je een duivenhok gaat aanschaffen. Eerst even contact op te nemen met een expert. Hiervoor zou ik dhr Eikelboom ,zelf ook een goede duivenmelker raadplegen’. Je kunt hem mailen op info@hokkenbouw.nl

6 thoughts on “Duivenhok

 1. Beste Ome Willem,

  Ik heb een vraag

  Bij ons in de buurt heb ik een hok ontdekt van ongeveer 9 M2. Hierin bevinden zich zeker wel 50 tot 75 duiven. De duiven fladderen de hele tijd onrustig van de een naar de andere kant. Is dit niet erg klein voor een hok met zoveel duiven ? En is dit acceptabel voor het dierenwelzijn? of kan ik beter de dierenbescherming inlichten?

  1. Is wel veel maar als ze elke dag buiten komen en goed verzorgd worden is er niet veel aan de hand. Vraag anders even of u mag kijken bij de duiven. Vind een duivenmelker nog leuk ook om over ze duiven te kletsen. U ziet dan precies hoe het eraan toe gaat. Meeste duivenmelkers zijn heel trots en zorgzaam met hun duiven. Misschien moet hij ze wel even vasthouden ivm de vele roofvogels op het moment. En zijn de duiven daar een beetje gestrest of angstig van geworden. Ken duivenhokken waar de duiven niet meer buiten durven vanwege de roofvogels. Zo zielig voor ze. Gewoon even contact zoeken met de duivenmelker zijn vaak nog heel aardige mensen ook.

 2. Net huis gekocht Vraag wij zijn naast een duiven hok komenwonen rond 3,75 mtr hoog houd de zon uit mijn tuin … nu we kennis gemaakt hebben met de buurvrouw blijkt dat haar man een aantal jaren geleden is overleden en het duiven hok niet meer als zodanig gebruikt word. Omdat hij veel zon uit onze tuin houd heb ik gevraagd of ze hem een gedeelte zou willen afbreken dat is ze niet van plan … mijn vraag is nu is de vergunning nog wel geldig en kan ze verplicht worden om deze af te breken. al is het maar tot de twee meter hoge erf afscheiding

  1. Jammer dat u dat niet bedacht had voordat u het huis kocht. Er is niks aan te doen en mevrouw mag haar duivenhok laten staan.

 3. Geachte meneer wij hebben gereageerd voor een huurhuis de postduiven gaan mee 24 oude duiven en 45 jonge duiven ,Het huis huren wij van de zelfde woningbouw als het huis waar ik nu inzit nu moest ik 9 handtekeningen ophalen van de buren die daar ook een huis huren ,nu zit er achter ons een koophuis die meneer wou geen duiven en zet geen handtekening ,mij vraag als ik het huurhuis neemt ,kan die meneer van het koophuis klagen bij de woningbouw .u advies graag gr ria

  1. Ik zou het echt niet weten misschien is navragen bij een advocaat.
   Vaak is een eerste gesprek gratis. Hopelijk heeft iemand anders nog een idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *