Hoe groot moet een duivenhok zijn

Hoe groot moet een duivenhok zijn

Een duivenhok mag zo groot of zo klein zijn als jezelf wilt. Je kunt je beter afvragen, hoeveel duiven je wilt houden. Één ding is zeker je zult zeker niet minder plezier hebben als je er niet al te veel hebt. Misschien heb je zelfs wel meer plezier dan diegene die honderden duiven heeft.

Aantal duiven op een duivenhok

Per koppel duiven kun je circa één kubieke meter ruimte aanhouden. De exacte ruimte is afhankelijk van de verluchting in het duivenhok. Hoe slechter de verluchting des te minder duiven je kan houden per kubieke meter. Wil je zeker zijn van een goede verluchting neem dan gewoon een mechanische verluchting. Lekker makkelijk, geen stof altijd de juiste temperatuur en altijd perfecte verluchting. Dus waarom moeilijk doen.

Neem drie hokken

Je wilt klein beginnen, ik zeg dat dat kan en direct zeg ik dat je drie hokken moet hebben. Pfffff. Is niet zo ernstig dan het lijkt. Je moet een hok voor je doffers, duivinnen en jongen hebben. Dit werkt het makkelijkst. Ook als je niet persé hoeft te winnen op wedstrijd.

Minimale afmetingen

Om je gerust te stellen, je hoeft echt niet drie aparte hokken te bouwen. Mag 1 hok zijn, verdeeld in drie afdelingen. Dit klinkt alweer wat beter voor je. Hoe groot elke afdeling moet zijn is natuurlijk weer afhankelijk van het aantal duiven die je wilt houden. Maar een hok met drie afdelingen van elk 1 meter breed en laten we zeggen 1,5 meter diep is al een perfecte huisvesting voor je postduiven. Met een goede mechanische ventilatie kun je dan 32 postduiven houden op een hok van drie meter breed 1,5 meter diep en 2 meter hoog.

Hoeveel duiven in 1 afdeling

Okee je hebt drie afdelingen van 1 meter breed en 1,5 mtr diep. Laten we zeggen 2 meter hoog. Dat is per hok dus 3 kubieke meter. Wat je op een aantal van 6 duiven brengt met drie afdelingen een totaal van 18 dieren. 6 doffers, 6 duivinnen en 6 jongen.

Overdaad schaad

Teveel duiven is nooit goed. Slechte ventilatie, duiven worden ziek. Komen niet graag thuis etc etc. Overdaad schaad maar heb je nu een goede mechanische ventilatie. Dan kun je het aantal duiven iets verhogen in dit hok.
Op de doffer afdeling kun je 8 doffers houden. Wanneer het hok 1 meter breed is, kun je de broedbakken 50 cm breed maken en 40 cm hoog.

In het duivinnen hok plaats je 8 zit schappen en in het jongen hok plaats je 16 zitschappen. Je kunt dan in totaal 32 duiven houden. Een prachtig aantal waarmee je de sport prima kan uitoefenen. Zonder dat het op werken begint te lijken.


Bovenstaande tekening heb ik gestolen van internet. Vond het eigenlijk wel een fantastisch leuk ontwerp.

2 thoughts on “Hoe groot moet een duivenhok zijn

  1. Beste ome Willem,

    Ik ga een duivenhok plaatsen van 10 meter maar kan alleen de ingang op het westen plaatsen. Waar moet ik dan rekening mee houden?

    1. Allerbelangrijkste is dat het niet tocht en er een hele goede verluchting op het hok zit. Tochten kan ook door de opening van de spoetnik komen dus een spoetnik van plexiglas kan dat enigszins voorkomen. Of gebruikmaken van windbreekgaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *