Eindelijk duidelijkheid over de quebrado murciano

Over de Quebrado Murciano is er veel onduidelijkheid omdat er verschillende gelijkende rassen zijn die mQuebrado Murcianoin of meer met elkaar te maken hebben. Dit komt voornamelijk door de uiterlijke kenmerken en stijl van vliegen wat het zelfs voor keurmeesters lastig maakt om te onderscheiden.jammer is het ook dat er een ras standaard is geschreven voor een Murciano terwijl enkele serieuze liefhebbers hun Quebrado murciano hebben ingestuurd om het te erkennen. Het zou goed zijn om eens de mannen van het eerste uur er bij te betrekken o.a Frans Daniels Jan van der Molen en Huub Vermeulen. Wellicht is het probleem ontstaan toen er dieren naar Nederland kwamen uit de verschillende streken van Spanje.

Gebrek aan kennis

Door gebrek aan kennis is alles onder de noemer Murciano gevallen. Terwijl dat onrecht doet aan de verschillende rassen. De puristen onder ons willen rassen zuiver houden omdat ze bang zijn de typische ras gebonden innerlijke en uiterlijke kenmerken kwijt te raken. Dit is dan geen goed begin geweest.

Andere publicatie’s.

De aanname dat er “wat” is ingekruist in een Spaans ras,  in dit geval de Quebrado Murciano is natuurlijk vanzelfsprekend.  In tegenstelling tot andere publicaties van toch wel een gearriveerde liefhebber van het eerste uur die dit als een doodzonde ziet. Mij om die reden toch de aankoop van een gele Quebrado(murciano) afgeraden heeft omdat deze niet “zuiver”zou zijn.  Ik weet nu door schade en schande dat dit een middel is om het ras vitaal te houden of verbeteren in postuur dan wel het zoeken naar kleurslag die uniek is.  Bitter is het vooral dat de betreffende gele doffer toch gekocht is door een kompaan van deze kenner. Wat mij afgeraden werd deden deze puristen dus zelf wel.

Enfin ik heb het beestje uiteindelijk toch mogen lenen en heb er een prachtige doffer uit gekweekt.

Voor de keurmeesters

Speciaal voor de keurmeesters, er is dus verschil tussen de volgende rassen alhoewel ze op elkaar lijken zijn het totaal andere rassen:

  • Quebrado Murciano
  • Murciano
  • Colillano
  • Murciano P. Sevilla
  • Colillano Amurciando
  • Holguero
  • Colguero

Quebrado Murciano

De quebrado Murciano is afkomstig uit de regio van Murcia, en wordt gezien als de directe afstammeling van de oude Murciano die veel voorkwam in de steden Mula, Caravaca, Cehegin en Murcia natuurlijk.

Middelgrote duif

Het is een middelgrote duif, van circa 19-23 cm. Gemeten vanaf het begin van het borstbeen tot einde van de staart.  De Quebrado Murciano heeft als voorkeur een kort maar breed postuur. De breedte van de borst is iets minder als de helft van de lengte van de duif.

Temperamentvol

Met de kop opgeheven springt de doffer met kleine sprongen naar de duivin.  Om vriendelijk doch dringend het hart van de duivin te veroveren. Het is een zeer gemakkelijk te kweken ras wat heel goed zijn eigen jongen voed en zeker ook als voedster ingezet kan worden.

Bijzondere kenmerken

Kenmerkend is de vliegstijl voornamelijk de holle staart en opgeheven kop tijdens het vliegen of kunnen we dit niet beter zwemmen noemen.  Een schitterende manier van vliegen overigens die vooral veel indruk maakt bij toeschouwers. De Quebrado Murciano is een ras dat in veel kleurslagen voorkomt. Een ontzettend leuke duif die vooral zeer aanhankelijk is aan de baas. Voor vreemde is hij terughoudend en voor de diefkropper liefhebbers onder ons, heel lastig te vangen.

Tegenstelling tot de Murciano

In tegenstelling tot de Murciano heeft de Quebrado Murciano geen ronde kop maar een vierkante kop. Die duidelijk afgeplat is. Het was ook immers de bedoeling om de Quebrado Murciano te erkennen. De ietwat ronder koppen die ook bij de Quebrado Murciano af en toe voorkomen is het gevolg van zijdelings inkruisen van een Colillano om de Quebrado Murciano wat voller te maken en om een grotere diversiteit aan kleuren in de Quebrado Murciano te kweken.

De kop en het typische vliegen is juist zo kenmerkend voor de Quebrado Murciano en daar moet ten alle tijde prioriteit aan worden gesteld boven kleur om zo dit prachtige ras te behouden voor de toekomst .

Erkenning van de Murciano  is ongeldig

Zou de erkenning van de Murciano niet beter ongeldig kunnen worden verklaart. En op de juiste manier worden over gedaan. Dus voor de erkenning van de Murciano, Murciano’s gebruiken en voor de erkenning van de Quabrado Murciano, Quebrado Murciano’s gebruiken en dan de bijhorende rasstandaards gebruiken.

Murciano

De “gewone” Murciano is volgens de liefhebbers zeker niet hetzelfde als de Quebrado Murciano. Alhoewel de naam van dit ras doet vermoeden dat deze duiven uit Murcia komen. Is de eer voor de duivenmelkers uit Sevilla. De gewone Murciano is in vergelijking met de Quebrado Murciano langer en slanker om te zien en bestaat sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw. De Quebrado Murciano is wel als uitgangspunt gebruikt bij het tot stand komen van dit ras.

Plattelands kropper

De Murcia duif zoals hij bekend stond kwam je voornamelijk tegen op het platteland van Sevilla Marchena, Fuentes de Andalucía, Osuna, Ecija, Uurera, Morón de la Frontera en Arahal.  In de laatste twee dorpen zag je een Murciano die qua type afweek van de rest van de regio waarschijnlijk door het kruisen met andere rassen.

Veel aanhangers

In Marchena waren er veel fokkers van dit ras waaronder Enrique meel, Joaquin Burgos, Laureano Montoya, Fuentes en Cristobal , maar ook Pepe Ramirez, Teodoro en Millan Herce, Sebastián Reyes, Amarguilla, Peñaranda horen in dit rijtje thuis.  Veel van deze liefhebbers waren vooral gecharmeerd van de bijzondere eigenschappen.  Het temperament, de manier van vliegen, het huppelend springen naar de duivin. Maar ook de zeer sterke hok vastheid van de Murciano.

Show is niet het belangrijkste

De werkelijk waarde is gelegen in deze bijzondere kenmerken. Niet het bereiken van het maximaal aantal punten van de showstandaard. Het behouden of verbeteren van dit ras ligt duidelijk in het selecteren op de vliegeigenschappen.  Toch het proberen te krijgen van een homogene groep gelijkende duiven maar zonder overdreven in te telen. Ter voorkoming van vitaliteit verlies.  Zodat ook toekomstige generaties duivenmelkers van dit bijzondere ras kunnen genieten.

Murciano P. Sevilla

Betekent eigenlijk Murciano Provincia Sevilla.  Een variatie op de Murciano die in de dorpen Morón de la Frontera en Arahal wordt waargenomen. Eigenlijk ook een echte Murciano maar door het inkruisen van andere rassen als gebruikelijk een iets ander voorkomen hebben.

Colillano

De Colillano heeft in zijn genetische oorsprong de Gorguero, Machenero en de Colitejo zitten. Gekruist met de Quebrado Murciano is hieruit de Colillano ontstaan. In de eerste jaren van de twintigste eeuw.  Door een groep fanatieke liefhebbers in Sevilla

Colillano Amurciando

Colillano Amurciando is een fraaie benaming voor Colillano Murciano. Een veel gemaakte kruising tussen de Colillano en de Quebrado Murciano. Je krijgt dan meer het type van de gewone Murciano. deze kruising wordt vaak gemaakt om de vitaliteit van de gewone Murciano te verbeteren. Eigenlijk dus geen apart ras maar een benaming voor een veel gemaakte kruising.

Colguero

De Colguero is niet Spaans maar komt uit Argentinië.  Maar is ontstaan rond 1930 uit een Spaanse Quebrado Murciano. Jammer genoeg is er weinig bekend over het verdere ontstaan van dit ras.

Wat we wel weten is dat het vliegvermogen veel beter is als de Murciano’s die we kennen. Het is ook een groter type duif. Van kop tot staart is de Colguero tussen de 35 en 42 cm lang. De kop is rond met een plat voorhoofd in tegenstelling tot de Quebrado Murciano die plat en vierkant is. De staart is lang maar mag niet over grond slepen. Het liefst wordt een Colguero gezien met witslag aan beide kanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *