Forme

Wat is forme

Forme is een teveel aan energie die er voor zorgt dat een duif zich fantastisch voelt.
Om deze toestand te bereiken moet de duif in een uitmuntende gezondheid verkeren. De juiste voeding en training krijgen maar ook een constante omgevingstemperatuur. In combinatie met een ongekende vitaliteit zie je een duif die opvalt tussen alle andere duiven. Niet vanwege zijn kleur of schoonheid maar vanwege een uitstraling die de duif direct laat opvallen. Zelfs mensen zonder verstand van duiven weten een duif met superforme feilloos aan te wijzen.

Herkennen van superforme

Het herkennen van superforme hoef ik niet te beschrijven omdat dit zo overduidelijk herkenbaar is. Alles wat ik opschrijf over de topforme maar dan maal drie en je hebt de superforme. Zo eenvoudig is het en tegelijkertijd zo magisch.

Forme in aantocht

Duivenmelkers kunnen niet wachten om de forme te zien op het hok. Je herkent de eerste tekenen wannee je ’s ochtend in je hok kijkt en hoopjes kleine knikkers ziet met een beetje dons. Je hebt geen schraper nodig om je hok te krabben een harde stoffer is al voldoende. Je ziet je duiven trillen van spanning. Je weet nu de forme komt er snel aan.

Je voelt het komen

Zoals gewoonlijk neem je regelmatig een duif in je hand. Maar dit keer voel je iets bijzonders. Je duif lijkt wel opgezwollen en zwaar maar ondanks dat je in volume lijkt te zijn toegenomen is het gewicht juist minder dan normaal.
De huid is strak gespannen en het borstbeen is glad en zonder schilfers. Je ziet dat het vlees zachtroze van kleur is. Het verenkleed is strak en glanst je tegemoet. De ogen lijken vuur te spugen en zijn bijzonder helder en vol van kleur.

Het gedrag op het hok veranderd

In het hok liggen de poepjes op keurige hoopjes als je ’s ochtends vroeg het hok in komt. Je ziet gelijk wat spanning en oplettende blikken. Nerveus maar steady kijken de duiven je aan. De duiven lijken wel opgewonden en zijn drukker dan normaal.Doffers worden overmoedig en willen niet 1 broedhok maar willen er drie tegelijk.

Tijdens het laten vliegen van je duiven is het genieten

Tijdens de dagelijkse training rond het huis zie je wat bijzonders. De doffers stormen naar buiten om gelijk tot grote hoogte te stijgen. Direct zijn ze je duiven uit zicht en vraag je je af of ze ooit nog terug komen. Net op dat moment zie je je duiven uit een andere richting aan stormen. Niet als een normale groep duiven dicht bij elkaar. Nee, ze nemen de ruimte. De doffers vliegen ver uit elkaar richting het hok. En dan opeens hoor je luid geklapper en als door een roofvogel achterna gezeten vliegen ze op en vliegen ze honderden meters mee met een vreemde duif. Om weer op het dak te landen de ene duif kopen om een duivin. De andere doffer nerveus heen en weer klappend. Een andere doffer weer die het hok probeert binnen te komen ondanks de deurtjes gesloten zijn. Kortom je ziet een waar speltakel, de mooiste tijd voor een duivenmelker.

TIP van de dag
Wanneer duiven in forme zijn absoluut niet laten vliegen in de regen of kou. De forme is dan heel gauw weer over.
Neem de duiven tegen het vallen van de avond in je hand. Maak er een gewoonte van zodat je elke duif blindelings kan herkennen en je dan ook direct voelt als de forme eraan komt of er al is. Heb je nog meer tips laat het ons weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *