De toekomst van de diefkropper

De toekomst van de diefkropper

Kijk naar de Haagse kropper

De gemiddelde diefkropper vliegt rond de 5 á 10 minuten en komt het gat niet uit zoals ze dat noemen. Dit is voor een liefhebber in een drukke buurt dan ook meer dan genoeg.  Na jaren hierop selecteren is de Haagse tilkropper ontstaan , over het algemeen geen hele beste vliegers dus .  Maar wel diefkroppers die uitstekend voldoen in de buurt waar ze zijn ontstaan.

Liefhebbers liggen steeds verder uit elkaar

Een heel ander verhaal voor de liefhebber die alleen ligt , de doffers moeten gaan voor een vreemde duif.  De duivenliefhebber zal de doffers anders selecteren en de betere vlieger blijft . Deze tendens zie je nu steeds meer , minder liefhebbers dicht bijelkaar zodat de doffers op zoek moeten gaan naar vreemde duiven . Er komt steeds meer vraag naar echte vliegers. Om die reden worden Pica’s steeds populairder misschien niet om de Picasport te bedrijven maar wel om in te kruisen en een goed vliegende diefkropper te krijgen.

Over enkele jaren

Het zou heel goed kunnen dat over enkele jaren een heel andere Haagse tilkropper is ontstaan. Waarschijnlijk een diefkropper die veel beter en veel verder vliegt. Maar ook andere rassen zullen veranderen en steeds meer worden geselecteerd op vliegeigenschappen. Waarschijnlijk zullen vergeten en uitgestorven rassen overnieuw ontdekt worden. Een tendens die in Spanje al aan de gang is met bijvoorbeeld de murciano-valenciano

Er komt steeds meer vraag naar sterke en verre vliegers

diefkropperOmstandigheden maken en vormen een ras veelal plaats of streek gebonden , de Valeno is hiervan een zeer goed voorbeeld. Een plaats gebonden ras gevormd door het spel wat er gespeeld werd en onderlinge afspraken. Niet echt een vliegras maar ijzersterke bijstrijkers die zich niet lieten vangen maar het echte spel van verleiden uitstekend beheersen . Net als andere mindere vliegers , zoals de “plustaarten”, Gaditano , Marchenero , Valeno allen door de zelfde basis gevormd zoals de streek, plaats en spel.
Kijk naar de Jiennense van oorsprong een echt vliegras. Nu zie je 2 stromingen de showdieren en vliegers. Hetzelfde geval bij de Gaditano kropper waar nu ook een vliegtype en showtype is ontstaan.  Er is recent dus , ook door andere rassen in te kruisen , een nieuw type ontstaan. Aangepast aan de reden waar je ze voor hebt en wat je ermee wilt doen.

De toekomst ziet er goed uit voor de diefkropper

We zitten in een tijd waar je steeds meer een tweedeling ziet in rassen. Er zijn steeds meer showtypes en vliegtypes. Er worden veel meer rassen ingekruist als dat je denkt. Door liefhebbers op zoek naar steeds betere en sterkere vliegers. Verenigingen zoals de SIS en ons belang hebben honderden leden waar de NBS vast een klein beetje jaloers op is. Ik denk tot in tegenstelling van veel andere liefhebbers dat de diefkropper hobby groeiende is. Steeds meer showliefhebbers gaan weer terug naar de vliegende kropperrassen. De toekomst voor de echte diefkropper ziet er goed uit.

1 thought on “De toekomst van de diefkropper

  1. Een goede duivendief is een doffer met sex en goede manieren en hokwerk moet zodra hij een duivin grijpt gelijk naar huis draaien net als de doffer moet de duivin ook sex hebben ze zeggen wel die duif heeft honing op haar staart is een vangduif je heb ook beesten die zijn mooi en vliegen goed en er zit misschien ook wel werk in maar daar vang je nooit wat mee het is ook leuk om naar sommigen beesten te kijken in de lucht Hoe mooi ze vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *