Nieuwe tilkropper in ontwikkeling

Nieuwe tilkropper in ontwikkeling

Een tilkropper is een algemene noemer waar verschillende rassen en bastaarden mee bedoeld kunnen worden die als specifieke eigenschap heeft het vangen van vreemde duiven. Maar wat is een ras, wat is raszuiver en wat is die nieuwe tilkropper.

Wat is een ras

Wat is nu de definitie van een ras, deze vraag is makkelijk te beantwoorden. Een ras is een groep individuen van een soort die zich door bepaalde erfelijke eigenschappen onderscheidt van soortgenoten.

Wat is raszuiver

Een ras is een groep dieren of planten die homozygoot zijn voor de voor het ras kenmerkende eigenschappen.

Rassen zijn altijd kunstmatig ontstaan

Rassen zijn altijd kunstmatig ontstaan en ontwikkeld bewust of onbewust door de mens. Zo is het ook met de tilkropper.

Ontstaan nieuwe tilkropper

De nieuwe tilkropper is ontstaan uit een behoefte aan specifieke kwaliteiten die bijvoorbeeld in mijn omgeving van belang zijn om duiven te kunnen vangen. Met name verdwaalde postduiven.

Eigenschappen nieuwe tilkropper

Deze nieuwe tilkropper is in de eerste plaats bedoeld als tilkropper puur sang. Het genotype is dan ook belangrijker als het fenotype. Om die reden gaan we ook geen rasstandaard opstellen maar wel een richtlijn van de eigenschappen die we graag willen zien.

  • actief hokwerk
  • langdurig vliegen
  • volhardend en intelligent
  • vitaal en sterk
  • snel en wendbaar
  • diep geluid bij het koeren
  • hoog en ver willen zoeken
  • synchroon kunnen vliegen

Ontwikkeling nieuwe tilkropper

tilkropperOm een ras op te bouwen heb je stamdieren nodig met de juiste kenmerken of hier minstens heel dicht in de buurt komen. Het stamdier heeft dan de eigenschappen die je graag ziet. Dit bereik je met veel geduld en experimenteren.  Heel afentoe kweek je een doffer die zo bijzonder is dat je zou willen dat je er een hok vol van had. Zo heb ik een Pica doffer gekruist met een Moroncelo duivin. Uit dit koppel is slechts 1 doffer geboren die alle bovenstaande eigenschappen bezit. Na twee jaar vliegen met deze doffer ben ik nog steeds razend enthousiast over deze doffer vooral over de intelligentie en slimheid om andere doffers te slim af te wezen. Eigenschappen die je volgens de rasstandaard bijvoorbeeld ook terug zou moeten zien in de Valenciano Antiquo.

Hoe het nu verder gaat

Nu is het de bedoeling dat er jongen geboren worden. Terug fokken met een Pica heeft als resultaat gehad. Een fantastisch vitale Pica. die prima presteert in een Suelta.  Een terug kruising met een Moroncelo zal waarschijnlijk een fantastisch vitale Moroncelo opleveren wat we dit jaar gaan ontdekken. En als derde experiment ga ik mijn stamdoffer op een Valenciano Antiquo duivin zetten. Afhankelijk van de resultaten gaan we kijken welke richting we op gaan en een nieuw tilkropper ras een feit gaat worden of opgaat in de Moroncelo of de Valenciano Antiquo. Ik hou jullie op de hoogte.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *