Vitaliteit verbetering voor diefkroppers

Door mijn verblijf gedurende meerdere decennia in Argentinië en Mexico. Had ik geen mogelijkheid tegen andere duivenliefhebbers te vliegen, toen heb ik mij vooral gericht op het maken van kruisingen tussen verschillende rassen. Uit de ervaring die ik heb opgedaan wil ik graag één kruising met jullie bespreken waar ik toch veel succes mee heb gehad.

postduifKruising Valenciano met postduif

De kruising tussen een Valenciano en postduif is wel één van de meest geslaagde kruisingen die ik toendertijd heb gemaakt. De meest ideale diefkropper kwam uit de vierde terug kruising op de Valenciano met inkruising van een postduif.

Wat heb je nodig voor een goed resultaat

Om deze kruising te maken heb je twee of het liefst drie bewezen diefkroppers nodig en een goede postduif. Goede voorouders bepalen voor een groot deel het succes van deze kruising. Het eerste resultaat zal een kruising zijn van 50% diefkropper en 50% postduif. Het jong hiervan kruis je met de tweede liefst ook onverwante diefkropper. Vervolgens kruis je het beste jong wederom met een liefst onverwante diefkropper.

De vierde generatieverbetering

De vierde generatie resulteert in een uiterst vitale diefkropper. Met de belangrijkste basis eigenschappen van een diefkropper. Vitaliteit, een uitstekend verenkleed en een sterke spierontwikkeling. Hoe beter het uitgangsmateriaal is hoe beter de kwaliteit is van het uiteindelijke resultaat. De diefkroppers die je gebruikt om deze kruising te maken hebben minimaal een goed hokwerk nodig.

Het geheim is vitaliteit

Door de enorme vitaliteit toename zal de drive om zich voort te planten evenveel toenemen. Ook de aantrekkingskracht voor het andere geslacht wordt enorm groter omdat bij het zoeken naar een partner vitaliteit een eerste criterium is waarop een duif zijn partner uitzoekt. De postduif in deze kruising zorgt voor hok vastheid, goede spierontwikkeling, uitstekend verenkleed maar ook een goed ontwikkeld oriëntatievermogen.  Samen met de drive van de in gekruiste diefkroppers zal deze vierde kruising zeer goed vliegen en bij een juiste training een veel groter gebied afzoeken naar een partner.

Welke rassen kun je nog meer verbeteren

Om dit project uit te voeren heb je zonder tegenslagen minimaal drie jaar nodig maar je inzet zal beloont worden. Na circa 5 generaties zal er steeds meer een gelijkend fenotype ontstaan. Elke kruising die je maakt moet de kwaliteit verbeteren. Gebruik voor het in kruisen ook alleen die jonge die beter zijn als hun ouders. Het liefst zonder inteelt toe te passen door steeds onverwante duiven te gebruiken. Behalve de Valenciano als uitgangspunt te nemen werkt deze kruising ook zeer goed met bijvoorbeeld de Granadino,  Gaditano of Laudino.
Het idee van deze kruising komt voort uit ervaringen van duivenmelkers jaren geleden. Toen er nog veel gebruik werd gemaakt van de wilde rotsduif om in te kruisen. De kruising tussen Valenciano en rotsduif zorgde ook voor de ontwikkeling en vitaliteit van de Pica.

Geschreven door Guillermo Pérez Peña. La Nucia (Alicante)
Vrij vertaald door diefkroppers.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *