Waarom is de Valenciano Antiquo bijzonder

Waarom is de Valenciano Antiquo bijzonder

Zoals langzaamaan iedereen weet is de Valenciano Antiquo de oorsprong van de meeste Spaanse kropperrassen.  Oude rassen zowel nieuwe rassen claimen allemaal dat hun ras is ontstaan uit de enige echte Valenciano Antiquo zoals je kunt nalezen uit de vele rasbeschrijvingen van diverse Spaanse kroppers.

Waarom is de Valenciano Antiquo de voorvader van zoveel rassen

valenciano antiquo
Om te begrijpen waarom er zoveel Spaanse kropper rassen zijn ontstaan uit de Valenciano Antiquo moet je eerst het fenomeen Valanciano Antiquo begrijpen. Als je niet begrijpt hoe een Valenciano Antiquo moet worden gefokt. Zul je ook nooit begrijpen waarom er uit de al legendarische diefkropper zoveel verschillende variaties zijn ontstaan. Een Valenciano Antiquo is niet alleen een legendarische Spaanse diefkropper maar staat ook voor de manier waarop een Valenciano Antiquo gefokt moet worden.

Alleen gefokt om te presteren

De Valenciano Antiquo is een diefkropper vergelijkbaar met de Haagse tilkropper of Pica, in die zin niet gefokt naar een rasstandaard maar gefokt  om zijn prestatie’s. Om die reden dat er verschillende types Valenciano Antiquo kunnen zijn.  
En toch kunnen de verschillende types Valenciano Antiquo worden genoemd.  Een trotse kropper die beschikt over een uitstekend hokwerk, buitengewoon intelligent en  sterk gebonden is aan het hok waar hij is geboren. Kenmerkend is zijn indrukwekkend sex appeal waar elke duivin voor valt en de reden van zijn grote populariteit bij diefkropper liefhebbers.

Valencia Antiquo moet op een speciale manier gefokt worden

Een goede Valenciano Antiquo wordt gefokt met behulp van het quinteron principe. Een fokmethode die bedoeld is om de kwaliteit van de Valenciano Antiquo op een zeer hoog niveau te houden. Deze methode heb ik al eens eerder beschreven op deze website. Zonder deze kweekmethode toe te passen kun je geen goede Valenciano Antiquo fokken. Door de variatie’s in de toepassing van de quinteron kweek methode ontstaan er nieuwe fenotypes. Door op deze nieuwe fenotypes te selecteren. Ontstaat er een nieuw ras maar door de wil om een nieuw ras te fokken en vooral om het nieuwe ras raszuiver te maken. Wordt de genenpool steeds kleiner en verdwijnen successiefelijk  de eigenschappen die de Valenciano Antiquo juist zo bijzonder maakte. Omdat een goede diefkropper niet gefokt kan worden door alleen gebruik te maken van inteelt methodes. Je zou het enigszins kunnen toepassen maar na een aantal jaar intelen zullen de eigenschappen voor een goede diefkropper langzaam aan verdwijnen.

Voorbeeld Laudino Valenciano

Een heel goed voorbeeld van een Valenciano Antiquo gefokt met de quiteron methode is de laudino Valenciano ook wel de stamvader van de latere Laudino Sevillano. De Laudino Valenciano is gefokt om een Valenciano Antiquo te krijgen die ver uit de buurt op zoek ging naar andere duiven. Om dit te bereiken werd er een postduif ingekruist die plaatselijk veel voorkwam. Door selectie van de benodigde eigenschappen ontstond er een nieuw fenotype die de naam Laudino Valenciano kreeg. Door de invloed van Franco op de Spaanse duivenhobby is de Laudino Valenciano verdwenen en de Laudino Sevillano voor in de plaats gekomen. En laten we eerlijk zijn zoveel goede Laudino Sevillano’s als diefkropper heb je niet meer..

Nieuwste ras ontstaan uit de Valenciano Antiquo

De laatste creatie uit Spanje is de Valenciano Murciano. Niet omdat er een Murciano kropper is gebruikt om dit fenotype te ontwikkelen maar omdat dit fenotype is ontstaan in de provincie van Murcia. Ook door de makers van dit ras wordt geclaimd dat het ras is ontstaan uit de Valenciano Antiguo die nog steeds door sommige oudere liefhebbers worden gefokt. Het vreemde is dat de Valenciano Murciano door sommige liefhebbers ook als de echte Valenciano Antiquo gezien wordt.

Het verschil tussen de Valenciano Antiquo en de rassen die hieruit zijn ontstaan

Wat is dan het verschil tussen de Valenciano Antiquo en de oude en nieuwe rassen die hieruit zijn ontstaan. Heel simpel, de enige echte Valenciano Antiquo wordt gefokt volgens het quinteron principe en geselecteerd op de eigenschappen die nodig zijn om met een goede diefkropper te kunnen werken. Een kropper ras ontstaan uit de Valenciano Antiquo is ontwikkeld door te selecteren op het fenotype waardoor de diefkropper eigenschappen van de Valenciano Antiquo verloren gaan.

Wat de geschiedenis ons leert

De ervaring en geschiedenis leert ons dat een diefkropper ontstaan uit de Valenciano Antiquo maar geselecteerd op het fenotype snel de kwaliteiten als diefkropper verliest. Terwijl een Valenciano Antiquo gefokt volgens het quinteron principe en geselecteerd op zijn kwaliteiten als diefkropper  nu nog net zo bijzonder is als tweehonderd jaar geleden.
De echte Valenciano Antiquo bestaat nog steeds en dan bedoel ik niet de Valenciano Murciano. Omdat de Valenciano Murciano geselecteerd wordt op een specifiek fenotype of rasstandaard. In tegenstelling tot de echte Valenciano Antiquo zoals we nu weten.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *