Geheim van de oude Valenciano

Geheim van de oude Valenciano

Vooral de oude Valenciano blijft tot de verbeelding spreken. In bijna elk Spaans kropper ras is de oude Valenciano wel een voorvader. Maar waar is de oude Valenciano gebleven als het zo’n fantastische diefkropper was.

10 fokkers, 10 verhalen

Wanneer je 10 fokkers van de oude Valenciano spreekt. Claimen ze allemaal de enige echte oude Valenciano te hebben.  Eindeloze discussie’s en hoogoplopende ruzie’s zijn vaak het gevolg. Eigenlijk onnodig als je begrijpt wat de oude Valenciano is en vooral waarom hij zo goed was.

Waar ging het mis

De oude Valenciano was de ultieme diefkropper en kende verschillende verschijningsvormen afhankelijk van de streek of plaats waar hij voorkwam. Voordat er besloten werd om elk fenotpe te standaardiseren en alleen die dieren een naam mochten hebben als ze ook aan een rasstandaard voldeden. Toen ging het jammer genoeg mis en verdween de echte oude Valenciano uit de belangstelling en vergaten de meeste liefhebbers waarom de oude Valenciano zo goed was. Een traditie van eeuwenlang diefkroppers fokken werd weggegooid om aan een ras standaard te voldoen.

valencianoWaarom was de Valenciano zo goed

De oude Valenciaan is een ultieme diefkropper om de simpele reden dat de oude liefhebbers van diefkroppers ontdekte dat alleen uiterst vitale kroppers het meest geschikt waren om andere duiven te vangen. Met andere woorden een echte Valenciaan was zo goed omdat de oude liefhebbers van diefkroppers een foksysteem gebruikte waarbij ze hun uitstekende diefkroppers zo vitaal mogelijk hielden. Gefokt met maar één doel, het vangen van duiven.

Het geheim van een goede Valenciaan

Het geheim van de oude Valenciaan is een eeuwen oud foksysteem om met onverwante dieren te kweken binnen een lijn van uitstekende diefkroppers. Een “publiek” geheim om de ultieme diefkropper te kweken werd van vader op zoon overgedragen en bleef in de familie bewaard. Iedere kweker van diefkroppers had zo zijn eigen traditie in ere te houden om de beste quinterón te kweken. De  quinterón is het geheim van de oude Valenciano kropper, de vijfde generatie met in zijn bloed 1/5 postduif of rotsduif en 4/5  diefkropper om een gedreven diefkropper te krijgen die ver en langdurig uit de buurt trekt op zoek naar een partner.  Alhoewel dit het meest bekende geheim is kan ik mij voorstellen dat het inkruisen van een ander ras ook afhankelijk is wat nodig is voor jouw persoonlijke ultieme diefkropper.  Wat dan ook uiteindelijk de oorzaak is geweest van het ontstaan van de vele verschillende rassen Spaanse diefkroppers samen met de ontwikkeling van ras standaarden. Hoe je een quinterón kunt kweken heb ik in een paar artikels terug geschreven.

De oude Valenciano staat voor een eeuwenoude traditie van duiven kweken

De oude Valenciano kropper is dan ook niet een beperkt fenotype maar staat voor een eeuwenoude kwekers traditie. Met als geheim doel de ultieme quinterón te fokken.  De vijfde generatie die op zijn beurt weer de nieuwe stamvader werd van de komende generaties tot de verbeelding sprekende “zogenaamde oude” Valenciano’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *