Jiennense kropper

Jiennense kropper

Jiennense kropper is een behendige en temperamentvolle vlieger. Met een actief en snel hokwerk. In de lucht een prachtige duif om te zien. Vliegend met een holle staart en kop boven zijn vleugels geheven om de omgeving goed in de gaten te kunnen houden.

Zoveel verschillende types

Maar ja, ik heb het type van de Jiennense nog nooit zo snel zien veranderen als bij andere rassen.  De eerste standaard voor de Jiennense is in 1984 vastgelegd door de colombicultura in Spanje. Daarna kregen we het vliegtype, showtype, werktype en volgens mij weer een ander showtype. Vervolgens het oude en nieuwe type maar dan mogen we niet vergeten de vele kruisingen tussen al deze types en als klap op de vuurpijl ook nog eens de vele kruisingen met de Gorguero kropper. Spaans type, Nederlands type etc.

Wat is het juiste type Jiennense kropper

Wat is een Jiennense kropper, wanneer ik een foto laat zien van een Jiennense kropper zal ik altijd een foto laten zien die het net niet is. Te kort, te lang, te grote kop, te grote neusdoppen, te hoog op de poten of te laag. Persoonlijk denk ik dat ieder voor zichzelf moet uitmaken wat voor hem de mooiste Jiennense kropper is.
jiennense kropperVoor mij is een Jiennense kropper een goede diefkropper met het vermogen om lang en ver te vliegen. Een kropper die zonder moeite een uur blijft vliegen op zoek naar een vreemde duif. Met een enigszins trage maar normale vleugelslag, een wat lange duif om te zien vliegend met een holle staart en ze kop boven de vleugels geheven in een hoek van circa 45 graden. Een grote krop maar beslist niet slap. Mag enigszins van voor naar achter bewegen maar zeker niet van links naar rechts bungelen.

Kees Wijsman heeft bewijs geleverd

Tijdens een hokbezoek van Kees aan mijn hok. Vertelde ik Kees dat ik al jaren geen goeie Jiennense kropper meer had gezien. Ik zei dat ik twijfelde of ze überhaupt nog wel bestonden. Uiteraard was dat tegen het zere been van Kees. Met als gevolg dat ik van Kees een prachtige Jiennense doffer kreeg om te laten zien dat er nog steeds goede jiennense kroppers zijn. En eerlijk gezegd Kees had gelijk ze bestaan nog steeds. Er zijn nog Jiennense kroppers die actief werken, bij elke vreemde duif afslaan. sterk hokwerk en een vreemde duif geduldig kunnen aanroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *