Laudino Sevillano sinds 1982 in Nederland

Laudino Sevillano sinds 1982 in Nederland

De Laudino Sevillano was één van de eerste Spaanse kroppers naar Nederland gehaald door Juan Aznar. De eerst vertaalde Spaanse rasbeschrijving was van de Laudino Sevillano een geweldig imposante duif.  Ontzettend energiek, zelfs een postduif kon door hem worden ingehaald. Behendig, snel en energiek waren de kenmerken van deze prachtige Spaanse kropper. Alleen is het ras snel veranderd en zijn de meeste laudino Sevillano’s niet meer zo geschikt als diefkropper.

De oorsprong is de Laudino Valenciano

laudino_murciano
Laudino murciano lijkt sterk op de Laudino Valenciano

De Laudino Sevilliano heeft zijn uiteindelijke naam pas veel later gekregen. Zijn eerste naam was de Laudino Valenciano. Reden hiervoor was Senor Antonio Llaudis. Rond de 17de eeuw werd er veel gevlogen met de Valenciano Antiguo wat niet meer betekent als de oude Valenciano. Antonio Llaudis had een diefkropper nodig die ver en wijd de omgeving zou afzoeken en om die reden kruiste hij de oude Valenciano met een plaatselijk voorkomende  postduif. Door te blijven selecteren op de vliegeigenschappen ontstond er een kropper met een mooie wratvorming rond de snavel. Pas in de jaren 1939 1940 werd er Rafeno, Machenero en Gorguoro ingekruist om een kropper te krijgen die we nu kennen als de Laudino Sevillano.

Spaans temperament

Een dynamisch en temperamentvolle kropper volgens de oude rasbeschrijvingen.  De Laudino is zeer gehecht aan zijn omgeving en zal dan ook niet makkelijk te verspelen zijn. Zijn goede manieren vallen op bij het verleiden van een duivin. Hij zal voorzichtig met de duivin omgaan daarbij koerend op een bijna serieuze toon. Zijn vliegratio is door het inkruisen met de Rafeno kropper een stuk minder geworden als de Laudino Valenciano maar desalniettemin hoort hij nog steeds een redelijk bereik te hebben.

De ontwikkeling van de Laudino Sevillano

Wat we voornamelijk kunnen zien in de ontwikkeling van de Laudino Sevillano. Is dat het ras steeds is aangepast aan zijn omgeving.  In de eerste instantie hadden we dus de Valenciano Antiquo welke werd ingekruist met een plaatselijk voorkomende postduif en toen de naam Laudino Valenciano kreeg. De inkruising met postduif werd gedaan om een diefkropper te krijgen die ver uit de buurt op zoek zou gaan naar verdwaalde duiven. Pas veel later kreeg het de naam Laudino Sevilliano toen er onderandere Rafeno kroppers werden gebruikt om in te kruisen. Niet meer om een ver zoekende diefkropper te fokken maar om meer aan tentoonstellingseisen te kunnen voldoen.
Denk dat de voornaamste reden hiervoor het bewind van Franco was. Er werd tenslotte alleen nog maar licentie’s afgegeven aan liefhebbers die met de Picasport meededen. Of zich bezig hielden met tentoonstellingsduiven. Het vangen van andermans duiven werd min of meer onmogelijk gemaakt door de focus van Franco op de Picasport.
laudino sevillanoDe huidige Laudino’s hebben dan ook al lang niet meer de kwaliteiten die ze van de Laudino Valenciano hadden geërfd. Wil je deze kwaliteiten weer terug brengen in de Laudino Sevillano zou je ze moeten inkruisen met bijvoorbeeld een Valenciano Antiquo ingekruist met een postduif. Een leuk project voor de laudino liefhebber die de oorspronkelijke kwaliteiten van de Laudino Valenciano weer wilt terug brengen in de Laudino Sevillano. Een project wat niet zo moeilijk is om uit te voeren en het resultaat is een fantastisch goede diefkropper.

3 thoughts on “Laudino Sevillano sinds 1982 in Nederland

    1. Dat is zeker heel vreemd. De ervaring en geschiedenis leert ons dat een diefkropper ontstaan uit de Valenciano Antiquo maar geselecteerd op een bepaald fenotype of rasstandaard snel de kwaliteiten als diefkropper verliest. Terwijl een Valenciano Antiquo gefokt volgens het quinteron principe en geselecteerd op zijn kwaliteiten als diefkropper nu nog net zo bijzonder is als tweehonderd jaar geleden. Om die reden is het vreemd dat de Valenciano Murciano als Valenciano Antiquo wordt gezien. Ik weet zeker dat de meeste Spaanse liefhebbers deze vergelijking niet zullen maken. Om die reden is er ook duidelijk gekozen voor een andere naam.Een naam waar iedereen mee kan leven de Valenciano Murciano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *