Selecteren is afhankelijk van omgeving

Selecteren is afhankelijk van omgeving

Wanneer we spreken over selectie begrijpen we dat dit het fundament is voor elke fokkerij. Het selecteren op een bepaalde kleur of verschijning is nog wel het makkelijkst om te doen.

Selecteren is afhankelijk van omgeving

Wat minder makkelijk is om op te selecteren is op intelligentie, karakter en vliegeigenschappen. Omdat we hiervoor ook afhankelijk zijn van de omgeving waar we vliegen. Een duif van een uitstekende genetische oorsprong , gevlogen in een omgeving waar nauwelijks duiven zijn.  Is het bijna onmogelijk om het potentieel te ontwikkelen laat staan hier op te kunnen selecteren. Een verkeerde training zorgt er ook voor dat het potentieel van de doffer niet ontwikkeld wordt al is de oorsprong van de kropper nog zo goed. De omgeving is dan ook van groot belang voor de ontwikkeling van onze kroppers.

Eigenschappen zijn plaatsgebonden

De eigenschappen van een diefkropper zijn ontstaan in de omgeving waar ze zijn geboren door streng te selecteren op de eigenschappen die van belang zijn in deze omgeving. Dit is ook de reden dat er zoveel verschillende soorten diefkroppers zijn. Omdat een diefkropper liefhebber niet op kleur of uiterlijk selecteerd maar op de benodigde eigenschappen.

Beginnersfouten

Het selecteren is een continue proces waar je nooit mee kan stoppen. Maar door gebrek aan geduld en strengheid fout kan gaan.  Zo worden dieren uitgeselecteerd die nog niet hun volledig potentieel hebben kunnen ontwikkelen. Of dieren die niet voldoen aan de eigenschappen die we nodig hebben. Toch worden gebruikt om mee te fokken.

Diversiteit van eigenschappen

Bij de selectie criteria bestaan vele benaderingen. Elke eigenaar van diefkroppers heeft weer een eigen benadering om te selecteren op de gewenste eigenschappen. Dit leidt tot een diversiteit in eigenschappen en uiteindelijk uiterlijk.
Daarom is het belangrijk om je te concentreren op de eigenschappen die het dier roem hebben gebracht als diefkropper. En verdient het om hier de focus op te blijven leggen.

Een tip voor onze lezers

luisAls laatste wil ik iedereen die dit korte artikel gelezen heeft nog een tip meegeven. Blijf focussen op de eigenschappen die diefkroppers bekend heeft gemaakt. Het belangrijkste van een diefkropper is zijn vitaliteit welke je verliest als je teveel inteelt toepast. Je verliest dan de vitaliteit die nodig is voor het voortbestaan van de diefkropper.
Groeten aan alle fans.
Luis Loza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *