Rob balkon 1958

Ontstaan Haagse Kroppers

Haagse tilkroppers ontstonden rond de 19de eeuw dankzij de Oploper. Een rechtop staande kropper die veel in Den Haag voorkwam.

Het begon met de Oploper

haagse tilkroppers

Volgens de geschiedenis van de Oploper werden de duivinnen apart gevlogen van de doffers. Om de afgedwaalde duiven weer terug te halen werd er gebruik gemaakt van bastaarden. Een bastaard was een Oploper gekruist met een Postduif die voor dit doel apart werden gehuisvest. Duiven houden was in die tijd heel populair. Het gebeurde dan ook regelmatig dat een bastaard, duiven van andere liefhebbers naar binnen haalden. Wat ook verklaart dat het vangen van elkaars duiven op een andere manier ontwikkelde als bijvoorbeeld in Amsterdam waar in groepen werd gevlogen in tegenstelling tot Den Haag waar bastaarden solitair werden gevlogen. Een ander gebruik van deze bastaarden was het waarschuwen van het thuisfront wanneer de vissers terug kwamen. Zodat de vissers schepen zo snel mogelijk konden beginnen met het lossen en verkopen van hun vangsten.

Geluk voor de tilduivensport

Toevallig of niet maar in dezelfde periode kwamen ook de Valenciano kroppers naar Nederland en werd de Valenciano kropper gekruist met de bastaard kroppers. In deze tijd ontstond er een ander doel voor de bastaarden namelijk het vangen van andermans duiven. In plaats van het terughalen van alleen de afgedwaalde Oplopers.

De bastaard werd van adel

In 1920 werd de tilduivenbond “ons belang” opgericht en in 1926 werd de tilduivenbond goedgekeurd door koninklijk besluit. De bastaarden gingen eindelijk verder als Haagse kroppers.

Sinds 2015 staat de tilduivenbond “ons belang” op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed dankzij hun voorzitter Guus Nieuwmans.

Oorsprong Haagse tilkroppers

In dezelfde tijd van het ontstaan van de Haagse tilsport is uit de Oploper ook de Holle kropper ontstaan die tot op de de van vandaag vaak als korte werkduif word gebruikt in de Haagse tilduiven sport.  De Oploper is toen helaas van het toneel verdwenen maar hij is wel heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van veel kropper rassen zoals  de Holle kropper, de Franse kropper maar ook de Norwich kropper en de Amsterdamse Ballonkropper. Wat we iedergeval zonder twijfel kunnen vaststellen is dat de haagse tilkropper is ontstaan uit de Oploper, Postduif en de Valenciano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *