Oudste duivenmelker van Zeeland

Gerard Vioen uit Kruispolder is officieel oudste duivenmelker van Zeeland en misschien wel van heel Nederland. Sommige duivenliefhebbers kunnen opscheppen dat ze al dertig, veertig of vijftig jaar duiven hebben. Maar er zijn er maar weinig die kunnen zeggen dat ze al 80 jaar duiven hebben.

Gerard Vioen

Gerard Vioen is nog steeds zo sterk als een Os, helder van geest en goed ter been. Behalve duivenmelker is Gerard ook nog eens een verdienstelijk schaatser als het weer het toelaat.
Duiven melken houdt hem gezond en Gerard gaat nog graag naar zijn vereniging de “Herbeleving” in Hulst. Of zijn goede gezondheid komt door het duiven melken of de Kruispolder weten we niet zeker. Maar de Kruispolder ook wel Kruisdorp genoemd ten Oosten gelegen van Kloosterzande is bekend van de watersnoodramp waardoor op 14 Februari 1953 het dorp tijdelijk geheel onder water stond.

Top duivenmelker en top duiven

Dat Gerard topduiven heeft bewijst wel dat vele zijn geslaagd met zijn duivenkolonie. Het is niet voor niets dat Eddy van Damme duiven haalt bij Gerard Vioen. Om zomaar wat uitslagen te noemen. Derde prijs Argenton in 2019 maar ook dit jaar weet Gerard weer bovenaan in de uitslagen te staan. Bijvoorbeeld als winnaar Roye afdeling Zeeland Oost 2021. En nog steeds weet Gerard zijn eerste getekende uit te zoeken en laten we eerlijk zijn dan heb je toch echt verstand van duiven om op dit niveau nog steeds mee te draaien.

Verdwaalde duiven

Zoals het hoort geeft Gerard elke opgevangen duif op. Met een beetje hulp van zijn buurman Gaby Boënne die de de telefoongesprekken doet. Belt hij de eigenaar keurig op om een verdwaalde duif te melden. En geen moeite te veel voor Gerard om de duif goed te verzorgen tot de eigenaar de duif komt halen of laat halen door een duivenkoerier. Ik kan uit ervaring spreken, denk dat ik nog nooit een duif zo goed verzorgd terug gehad heb.

4 thoughts on “Oudste duivenmelker van Zeeland

  1. Mooi stukje. Maar jammer dat de volgens de schrijver Kruispolder en Kruisdorp hetzelfde zijn. Dat is niet zo, Kruisdorp is een buurtschap net buiten Kloosterzande.
    Kruispolder is niet alleen de polder maar ook een buurtschap dat 5 km verder ligt. Vroeger toen het nog direct aan de Schelde lag heette het Kruispolderhaven.

  2. Ook van de watersnooddatum is Ome Willem niet zo goed op de hoogte. Als ik zoiets zou opschrijvenzou ik het toch eerst opzoeken. Dit is toch wat slordig !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *