Sport is een emotie

Sport is emotie…

Ooit, heb ik de uitspraak ‘Sport is emotie’ nader tegen het licht gehouden, maar ook ik kon als alchemist hier geen speld tussen krijgen. Te minste, wanneer ik hieraan terugdenk en door de jaren heen iets wijzer geworden. Is het niet zo gek om te veronderstellen dat zoiets als logica ook best een grote rol speelt.

Dat melkers soms met zoveel passie met hun duivensport bezig kunnen zijn. Is niet uniek, want eigenlijk elke tak van dierensport is behept met het virus: logica van het gevoel..! Deze gedachte heb ik grotendeels te danken aan de overleden professor in de systeemtheorie, Arnold Cornelis. Immers, hij is degene geweest die me wist te boeien met zijn gelijknamig boek, Logica van het gevoel. En ik weet zeker dat als hij zijn eigen theorie en gevoel had gevolgd, dat hij in zijn tuin een ruim bemeten duivenhok had geplaatst. Puur en alleen al, omdat duiven enorme emotiedieren zijn. Hij, zou zeker weten op het idee zijn gekomen dat hij naast zijn druk bezochte colleges, een zekere mate aan observatierust node zou hebben kunnen gebruiken in zijn leven. Immers, onze gevleugelde vrienden laten zich kennen als enorme zoekers naar innerlijke stabiliteit. En Cornelis zou met zijn theorie weinig tot geen moeite hebben hoeve doen om ze hierin de weg te wijzen. Want in de kern van zijn theorie zat het geheim verborgen dat elke emotie een grote mate aan logica behoeft.

Logica was in zijn ogen een voorwaarde om jezelf als bijvoorbeeld leidinggevende te kwalificeren als zijnde iemand die tijdens periodes van hoge werkdruk. In een oogopslag weet waar zijn meest gestreste medewerkers behoefte aan hebben. En meestal is dat het behoudt van werkplezier. En voor een melker met de spanning van het speelseizoen op zijn schouders is het van belang, dat hij zijn gevleugelde vrienden het plezier laat behouden in het wekelijks de mand ingaan.

Kortom, wat de overleden kennistheoreticus Arnold Cornelis
zijn vele duizenden studenten tijdens zijn colleges heeft voorgehouden: houd vooral de logica van je emoties scherp in de gaten, want anders kom je later thuis te zitten met een burnout. Ongeveer dezelfde boodschap zou hij ook aan melkers hebben kunnen voorhouden, want ook de duivensport is inderdaad volledig emotie. En vraagt bijna dagelijks om een stuk rationeel ordenen van de dingen waarmee je bezig bent, want anders raken melker en duiven zonder meer gestrest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.