Cortisol als natuurlijke boost..

Cortisol als natuurlijke boost..

Je vraagt je weleens af: is een vluchtig hormoonstofje als cortisol nu een zege of een nadeel voor onze gevleugelde duivenvrienden tijdens de vlucht. Ik bedoel, laten we niet snel oordelen over de vroegere cortisone gebruik onder met name de toenmalige jonge duivenspecialisten van weleer. Nee, ik ga hieronder niet pleiten voor het opheffen van het verbod op de geneesmiddelengroep, corticosteroïden.

Maar in mijn alchemistenvisie is een jonge en relatief onervaren duif nu eenmaal gebaat bij een vol verenkleed en dito laag stressniveau. Waar tegenwoordig de winterjongen + verlichtingsmaatregelen om bekend staan tijdens de mooiste vluchten van het jaar. Oké, geen cortisone preparaten: is nu eenmaal verboden. Alleen, we willen onze jonge favorieten alsnog in de beste conditie aan de meet brengen, zonder dat we nationale antidoping autoriteiten in de wielen rijden.

Een jonge duivenbijnierschors maakt nu eenmaal zelf op natuurlijke basis, tijdens de vlucht vrij kleine hoeveelheden cortisol aan. Daar zal een eventuele achteraf controle geen enkel spoor van bewijs tegen vinden, omdat de nieren het omgezet hebben in een anti cortisol preparaat. Want een van de beide nieren + lever brengt dat in de bloedsomloop om daarmee de oude verbruikte resten van het lichaamseigen cortisol opsporen en keurig netjes ontmantelen in: glucose en glycogeen. Wat op zijn beurt gebruikt wordt om de spieren op het juiste sportieve vluchtniveau te houden. Eenmaal weer terug op het hok zal een duif als het goed is geen sporen meer dragen in het bloed van deze natuurlijke boost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.