Buchon Cubano, ras zonder rasstandaard

Buchon Cubano, ras zonder rasstandaard

Ook in Cuba is de diefkropper sport zeer populair en dan met name in de stad Havanna. Het is een ras zonder rasstandaard. Net als de Pica die niet volgens een rasstandaard gefokt wordt is de Buchon Cubano een ras dat alleen vanwege zijn kwaliteiten wordt gehouden.

Waarom de Cubano ladron

De meest bekende diefkroppers komen uit Spanje het is alleen jammer te moeten vaststellen dat er steeds meer op uiterlijke kenmerken gefokt wordt. Het is jammer om te zien dat veel Spaanse liefhebbers schijnbaar de basis zijn vergeten waarom al die verschillende kroppers zijn ontstaan.
Langzaam aan wordt een mooi uiterlijk belangrijker gevonden als het vrijmoedig vliegen, het achtervolgen van een verdwaalde duif. Het veroveren en meenemen van verdwaalde duiven naar het eigen hok. Maar ook de intelligentie en slimheid om niet door andere liefhebbers van diefkroppers te worden gevangen. De basis eigenschappen zoals het zoeken, verleiden en zelfbehoud zijn voor de meeste fokkers lang niet meer zo belangrijk.

cubanoWaar gaat het om

Wat is er mooier een groep postduiven die op grote hoogte op zoek zijn naar hun huis. Je diefkropper die omhoog sprint en de achtervolging inzet. Een rotsduif die terug komt van het zoeken naar voedsel en voorzichtig wordt verleid om mee te gaan naar jou hok. Het strijden met andere diefkroppers , Het werken van dak naar dak om andermans duiven mee te kunnen nemen en te vangen. De spanning, succes afgewisseld met mislukking. Contact met andere duivenliefhebbers, eten, drinken, gezelligheid  daar gaat het om bij het houden van de Palomo Cubano ladron.

Verscheidenheid aan eigenschappen

Het is deze verscheidenheid aan eigenschappen die een Cubaanse kropper zo bijzonder maakt. Wat voor werk hij ook moet doen. Hij doet het onvermoeibaar en vol overgave. Het eerste contact met een vreemde duif, Vervolgens het laten volgen van de vreemde duif van dak naar dak net zo lang tot hij zijn hok in het vizier krijgt om de vreemde duif mee te nemen naar zijn nestbak.

Vele specialiteiten

In Cuba houden we van kroppers die lange afstanden vliegen. cubano4Snelheid kunnen ontwikkelen wanneer nodig en tot op grote hoogte kunnen vliegen op zoek naar verdwaalde duiven.  Elke Cubaanse diefkropper beschikt over deze zelfde basis eigenschappen met ieder individuele specialiteiten om uitstekende prestatie’s te kunnen leveren.

Ieder zijn eigen mening

Elke liefhebber van diefkroppers heeft zijn eigen mening over hoe een verdwaalde duif moet worden aangenomen. Het spreiden van de staart, het blazen van de krop, het slaan met de vleugels alles met hetzelfde doel om de verdwaalde duif mee te nemen naar het hok.
Hoe moet de verdwaalde duif naar het hok worden begeleid. Moet de doffer boven de duivin vliegen of zij aan zij zodat de doffer direct op elke beweging van de verdwaalde duif kan inspelen. Moet de doffer de verdwaalde duivin afsnijden of voor de duif blijven vliegen en al cirkelend naar zijn hok vliegen of toch liever in een rechte lijn.
Ook over het hokwerk zijn de meningen verdeeld. Moet de doffer snel van dak naar het hok vliegen. Moet hij alleen gaan liggen balken of juist heen en weer blijven vliegen om de verdwaalde duif te bewegen hem te volgen naar zijn hok.
Ongeacht onze persoonlijke voorkeur, het gaat bij de Cubano Ladron alleen om het resultaat. Om die reden is de Cubano ladron de populairste diefkropper in Cuba met sterk verankerde basiseigenschappen die al jarenlang het belangrijkste selectie criterium zijn.

 Luis Borroto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *