Is elke kropper geschikt als diefkropper

Is elke kropper geschikt als diefkropper

Elke streek ontwikkelde zijn eigen diefkropper

Bijna elke stad of dorp ontwikkelde wel zijn eigen diefkropper in Spanje. Zo kennen we de Murciano kropper, de Valenciano kropper en de Granadino kropper die na hun geboorteplaats vernoemt zijn. Waarom al die verschillende kropperrassen zijn ontstaan komt door hun specialiteit om in een bepaald gebied optimaal te presteren.

Elk kropper ras heeft zijn eigen specialiteiten

Zo kun je je voorstellen dat in een gebied met vele duivenmelkers dicht bij elkaar. Eerder een diefkropper succes had wanneer deze heel moeilijk te vangen was en dicht bij zijn hok blijft. In tegenstelling tot een diefkropper die zijn werk doet in een gebied waar geen concurentie is en er voornamelijk wilde duiven gevangen kunnen worden. Eigenschappen als hoog en ver vliegen zijn dan belangrijker.

Uiterlijk is niet belangrijk

Uiterlijke kenmerken zijn voor een diefkropper niet belangrijk. Of deze nu hoog of laag op de poten staat rood of blauw van kleur is. Een grote of kleine kop heeft. Het gaat maar om 1 ding en dat is succesvol andere duiven meenemen naar het hok. Wat wel uitmaakt is of de kropper vitaal is en dat laat zien door een mooie volle krop tijdens het baltsen.

De ultieme diefkropper moet je zelf kweken

Een ultieme diefkropper zul je zelf moeten kweken. Door constant te selecteren op gewenste eigenschappen. Krampachtig vast houden aan een bepaald ras of fenotype zal dan na enkele jaren in een teleurstelling kunnen eindigen. Durf te experimenteren, kijk niet naar de uiterlijke kenmerken maar naar de vliegeigenschappen en gedragskenmerken die bij jou het beste werken. Fok alleen met die dieren die van waarde zijn dus alleen met je beste doffers en duivinnen. Het heeft geen zin om hokken vol met duiven te fokken waar je toch niets aan hebt.

kropperMet welk kropper ras moet ik beginnen

Wanneer je op zoek gaat naar een kropper ras die bij je past. Ga dan niet op zoek naar een mooi uiterlijk maar kijk uit naar een kropper met de juiste vliegeigenschappen en gedragskenmerken. Dit mag een ras zijn maar hoeft niet. Het is heel aannemelijk dat je niet alle gewenste eigenschappen in 1 ras vind. Ga dan verschillende diefkropper rassen combineren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.