Pica’s zijn geen diefkroppers

pica
de moderne pica

Ondanks dat het wedstrijdelement van de Picasport lijkt op het spel van de diefkroppers kun je de meeste Pica’s niet gebruiken voor de diefkropper sport. Een Pica kan alleen worden gevlogen en getraint in Suelta’s. De Picasport in Spanje is even populair als de postduivensport in Nederland

Je moet er van houden

Pica’s hebben een overweldigende drive om een duivin te veroveren. Ze zullen daar werkelijk alles voor doen wat nodig is. Maar dat is ook gelijk de valkuil van een Pica voor de diefkropper sport. Deze onvermoeibare kropper zal een duivin altijd volgen desnoods moet hij de hele dag achter een duivin aanvliegen. Of dagenlang van huis zijn. Hij heeft maar 1 doel en dat is het veroveren van een duivin.

De basis is de Valenciano Antiguo

pica antiguo
pica antiguo

De voorloper van de hedendaagse moderne Pica is de Buchon Pique Antiguo. Zoals zoveel Spaanse Kropper rassen is de Pica ontstaan uit de Valenciano Antiguo. De oude Valenciano werd ingekruist met andere diefkroppers die een bijdrage konden leveren aan een temperamentvolle en onvermoeibare diefkropper. De Pique Antiguo die hieruit is onstaan is een ras wat inderdaad over een geweldige temperament en vliegvermogen beschikt. In de tijd van Franco werden met meerdere doffers en 1 duivin gevlogen. Het was de lievelings diefkropper van Franco omdat deze duiven in een groep gevlogen  konden worden, Suelta genoemd. Waardoor er een nieuwe volkssport ontstond aangemoedigd en gestimuleerd door de Spaanse dictator Franco.

Overeenkomst tussen de Pica en Valenciano

De overeenkomst tussen deze twee bijzondere rassen is de manier waarop ze worden getraind.  De pica wordt getraind om in een groep achter 1 duivin aan te vliegen.  Hetzelfde als met  een Valenciano kropper met dat verschil dat een Valenciano kropper verder getraind wordt om als diefkropper te fungeren en de Pica niet.

IMG_0186
Groep met Valenciano kroppers die worden getraind. Dit zijn dus geen Pica’s.

Pica’s worden uitsluitend om hun werkeigenschappen gefokt

In de jaren 60 en 70 evolueerde deze stoere kropper steeds verder tot de hedendaagse moderne Paloma Deportivo De Pica is een bijzonder moedige en slimme duif met een bijzonder tam karakter. Gecombineerd met een uitzonderlijke drive om een duivin te veroveren, sterke territoriaal gedrag met een ongekend onvermoeibaar vliegvermogen. Omdat deze kropper alleen gefokt wordt op bovenstaande eigenschappen en geen enkele liefhebber van deze kropper een tentoonstellingsvogel ambieert is de Pica tot de dag op vandaag nog steeds een uitstekende sportduif gebleven.

Zijn bijzondere eigenschappen maken hem ongeschikt als dief kropper

Waarom de Pica niet geschikt is om als diefkropper te werken zijn juist zijn bijzondere eigenschappen. Een Pica zal eenmaal achter een duivin aan net zo lang doorgaan tot hij deze verovert heeft. Als dit betekent dat hij een vreemd hok in moet zal hij dat zonder enige aarzeling doen. Waardoor een Pica bijna altijd verspeeld wordt. In Spanje zeggen ze dat een Pica pas van jou is als deze in je eigen hok zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *