Duiven kweken in de winter

Duiven kweken in de winter

Duiven kweken in de winter is voor Spaanse kroppers niet altijd een succes. Daar zijn een aantal redenen voor.

duiven kwekenDuiven zijn nog te jong

Onze Spaanse kroppers worden meestal te vroeg ingezet om te kweken. De duivinnen zijn nauwelijks 6 of 7 maanden oud en we kunnen niet wachten om te zien wat voor jongen ze zal geven.
Als er een goede reden is om in de winter te kweken doe dat niet met jonge duiven maar met ervaren duiven om het succes te verhogen.

Waarom leggen de duiven geen eieren

Om de eier productie op gang te helpen. Helpt het om de duiven langer licht te geven. Wanneer de dagen tekort zijn kunnen duiven moeite hebben om zich voort te planten. Hun biologische klok zegt nu eenmaal dat het nu niet de beste tijd is om te kweken. Willen we de natuur een handje helpen kunnen we de dagen kunstmatig verlengen door bijvoorbeeld een daglamp te laten branden in de vroege ochtend en avond. Wanneer de duiven dan minimaal 14 tot 16 uur licht per dag hebben zal het eieren leggen een stuk makkelijker gaan.

Eindelijk eieren maar de jongen gaan dood

Spaanse kroppers gaan in de regel vrij snel over tot het tweede nest. De ouders zullen dan ook niet zo vast meer op de jongen blijven liggen tot ze veren krijgen. Wanneer er dan nog kale jongen in de nestschaal leggen. Zullen  de jongen dood gaan van de kou. Het helpt natuurlijk als je het hok verwarmt. Kweek je je duiven buiten in dubbele lichthokken kun je beter niet beginnen met kweken maar wachten tot het weer wat warmer is.

Jonge duiven ontwikkelen langzamer

Jonge duiven ontwikkelen langzamer in de winter. Dat komt omdat ze vitamine D nodig hebben om goed te kunnen groeien. Vitamine D zit in UV straling. Zonder voldoende natuurlijk daglicht zal een jong in Januari niet zo snel ontwikkelen als een jong geboren in April of Mei.

Wanneer kan ik dan het beste de duiven koppelen

De beste tijd om de duiven te koppelen is omstreeks half Maart. De eerste jongen worden dan geboren eind April. Hierdoor krijgen ze de beste start om op te groeien als trotse Spaanse kropper.

1 thought on “Duiven kweken in de winter

  1. aansluitend op bovenstaande ; wellicht te laat of nog net op de valreep omdat velen al vroeg begonnen zijn met de kweek of nu net zoals ikzelf . wat voor mij nog steeds een raadsel is dat er zeer veel liefhebbers zijn die vroeg beginnen met kweken omdat het zo hoort maar niet omdat de duiven al zover zijn , getuige de vele vragen die ik elk jaar weer gesteld krijg over het slechte verloop van de kweek vaak van dezelfde “soort” liefhebbers . simpel de duivin bij de doffer zetten na 10 dagen eieren 18 dagen broeden etc. maar dan ……………
    kweken doe je met duiven die zich bewezen hebben of van grote waarde kunnen zijn ter verbetering van je stam . je hebt 2 soorten kwekers , de uitvliegende en de vaak duur aangeschafte vasthouders (of geleende duiven) , de eerste groep is vaak bij een goede verzorging wel in goede conditie en ook sneller tot kweken bereid , de vastzitters hebben echter een veel groter probleem , in een hokkie van 40/40 komen ze echt veel , vooral beweging tekort , van in goede (broed)conditie komen kan geen sprake zijn . vastzitters moeten naast een goede verzorging dagelijks de gelegenheid hebben om zich te kunnen rekken en strekken badderen etc. de levensduur van de kwekers zal hiermee ook aanzienlijk verlengd worden . de slechte voorbereiding op de kweek , deze begint al met een voorspoedige rui , het niet in de juiste conditie zijn is denk ik tot op heden de grootste reden van het mislukken of het slechte verloop van de kweek . in dit geval dus geheel te wijten aan de liefhebber zelf , zorg dat je beesten volstrekt gezond zijn en in (super) top conditie voor je met de kweek begint , dit voorkomt veel teleurstelling zoals het traag of helemaal niet leggen , onbevruchte eieren etc.
    vanzelfsprekend dienen ook je eventueel te gebruiken voedsterkoppels top te zijn !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *