Nestspel is voor de duivenliefhebbers

Nestspel is voor de duivenliefhebbers

Nestspel is voor de echte duivenmelkers een fantastisch systeem. Maar wel een systeem wat steeds meer vervangen wordt door weduwschap systeem. Het nestspel vereist nu eenmaal meer feeling en meer observatie. Het aantal duiven die tegenwoordig worden gehouden wordt steeds groter in aantal waardoor we steeds minder tijd over hebben om onze duiven voldoende te observeren. Hierdoor is de overschakeling naar weduwschap al snel gemaakt.

Voordelen van nestspel

Voordeel van nestspel is dat het een natuurlijker systeem is waardoor de duiven minder last van stress hebben. Maar misschien wel het belangrijkste voordeel. Is dat hun weerstandsvermogen tegen ziektes veel sterker is. Bijkomend voordeel is dat de verzorging eenvoudiger is waardoor je meer tijd kunt besteden aan het observeren van je duiven om aldoende te ontdekken wanneer een duif supergemotiveerd is om thuis te komen.

Nadelen van het nestspel

Het is onmogelijk om alles te onthouden van hetgeen je observeert. Een goede administratie is dan ook wel belangrijk zodat er over elke duif in je hok een soort dossier ontstaat. Voeding is ook belangrijk tijdens het nestspel, te vet worden is wel het grootste nadeel. De duiven moeten een jong opvoeden maar ook voldoende reserves opbouwen om zich tot het uiterste in te kunnen spannen tijdens een wedstrijd. Het is de kunst van een goede duivenmelker om zijn duiven dan toch in wedstrijd conditie te krijgen en niet in kweekconditie.

Denk erover na

Er wordt gezegd dat het nestspel alleen geschikt is voor duiven op de fond vluchten. Maar wie kent nog het kotjesspel wat speciaal voor de Vitesse spelers geschikt was. Werd hier niet ook het nestspel systeem gehanteerd. Belangrijkste is dat je systeem gebruikt wat bij je past en dat het nestspel systeem een serieuze overweging moet zijn voor de kleinere liefhebbers.

Voeren van duiven op nestspel

In veel gevallen wordt er gekozen voor 1 soort voer. Vaak is dat een ruimengeling vanwege de grote variatie aan zaden. Maar er kan ook een ander basis voer worden gebruikt zolang het uit zeer gevarieerde zaden bevat.

Duiven worden buiten het vliegsezioen twee keer per dag gevoederd maar nooit volle bak. Tijdens het vliegseizoen worden de duiven drie keer per dag gevoederd maar ook geen volle bak. Hierdoor blijven de vliegduiven lichter en strakker maar hebben de jongen toch voldoende te eten en worden de ouders niet te dik. De duiven trainen dan ook veel beter wat vaak een klacht is van de nestspel spelers die overgaan op weduwschap. Wanneer je dit voedingssysteem gebruikt en niet teveel voedert zul je met het trainen geen last hebben.

Trainen van duiven op nestspel

Makkelijkste is de vliegers gewoon open hok te geven van ’s ochtends tot ’s middags een uur of vier. Doffers zullen overdag naar buiten gaan en in de namiddag de duivinnen aflossen. Heb je honderden duiven dan zullen je buren niet blij zijn maar een kleine duivenmelker kan het prima op deze manier doen. Anders is het ’s ochtends de doffers laten vliegen en in de namiddag de duivinnen losgooien. Je moet simpelweg de natuurlijke gang van zaken volgen en je zult zien dat je duiven dan prima trainen.

De eventuele jonge garde kun je dan ’s avonds nog even laten vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *