Nestspel spelen

Nestspel spelen

Het nestspel spelen is één van de mooiste en oudste spelsystemen binnen de duivensport. Dit systeem kan alleen een succes worden wanneer je een goed contact met je duiven hebt. Duiven hechten zich het meest aan hun eigen plekje en met het nestspel spelen motiveer je de duiven optimaal.

Nestspel spelen

Nestspel spelen is met recht spelen met je duiven. Observeren en vooral noteren. Trucjes uithalen die de motivatie sterker maken. Maar zijn al die toestanden echt nodig bij het nestspel. Niet echt denk ik, maar het vergroot wel je plezier. Je bent meer met je duiven bezig en om die reden zie je ook sneller wanneer je bepaalde duiven wel of niet moet inkorven. Je krijgt absoluut meer feeling met je duiven.

Variatie, daar gaat het om

De ervaren nestspel speler heeft een legio aan trucjes die je kunt uithalen.

Zo kun je extra eieren in de eischaal leggen. Of één van de ouders een dag in een ander hok zetten. Of wat dacht je ervan om vlak voor het inkorven even een net geboren jong in de broedpan te leggen. Een nepeitje met een levende bromvlieg erin of een dun touwtje eraan maken zodat je die vlak voor het inkorven wat kan bewegen. Waardoor het ijkt of de eieren uitkomen. Vreemde doffer op het hok zetten die de boel flink op stang jaagt. Een haagse kropper zou hier heel geschikt voor zijn. Broedbakken even dichtdoen of de deurtjes omzetten. Alles is geoorloofd om je duiven te motiveren om sneller naar huis te vliegen.
Een veel gebruikte truc is de partner die niet vliegt een dag voor het inkorven apart te zetten. De duif die wordt ingekorfd zal dan super gemotiveerd zijn om thuis te komen.

Waar gaat het om

Het nestspel is voornamelijk gebaseerd op jaloezie, liefde voor elkaar en de drang om voor de jongen of eieren te zorgen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je duiven zo snel mogelijk naar huis willen vliegen.

Belangrijke tips

Een paar belangrijke tips. Zowel doffers als duivinnen vliegen goed op eieren die op uitkomen staan.
Duivinnen vliegen nog beter wanneer de eieren net zijn uitgekomen en zijn super gemotiveerd tot de jonkies een dag of zeven tot tien zijn. Nu is het de beurt aan de doffers. Doffers vliegen sneller naar huis wanneer de jongen wat ouder zijn maar kunnen je ook zeker verbazen met pasgeboren jongen.
Als voorbereiding op de korte vluchten. Neem door de weeks de duiven op het nest een paar kilometer van huis. Om dan los te laten, ze gaan dan als een speer naar huis toe. Zo komen je duiven goed in de stemming om snel naar huis te gaan.

Allerbelangrijkste tip, hou ze gezond. Wat je ook doet voor spelsysteem. Alleen gezonde duiven komen snel naar huis. Betekent niet dat je het interne systeem van een duif moet afbreken met anti bionica. Maar simpelweg zorgen voor een optimale verzorging en een intensieve begeleiding van een dierenarts. Die pas ingrijpt wanneer het ook echt nodig is.

1 thought on “Nestspel spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *