Snelheid of oriëntatie

Duiven houden voor beginners

Deze handleiding over duiven houden voor beginners en dan met name postduiven.  Heb ik speciaal geschreven om te voorkomen dat je door het bos de bomen niet meer ziet of andersom.

Zie de rest van de artikelen op deze website als een verdieping in de sport maar hou je vast aan deze handleiding. In de tekst zul je soms op woorden kunnen klikken die je naar een artikel toeleiden met meer informatie. Waardoor je een heel goed en uitgebreide handleiding hebt om tot de kampioenen in de postduivensport te gaan behoren.

Er zijn al een aantal mensen die deze handleiding volgen waarmee we afspraken hebben gemaakt om ze om de beurt kampioen te laten worden. Vergeet dus niet een bericht hieronder achter te laten wanneer jij vind dat het jouw beurt is om een keer kampioen te worden. 😉

Handleiding duiven houden

We gaan het in deze handleiding “duiven houden” dus hebben over de basis behoeftes van een kampioen. Mocht je vragen hebben of ergens niet uit komen. Of je begrijpt mij niet omdat ik het niet juist hebt verwoord. Helemaal onderaan deze handleiding over postduiven houden, vind je een mogelijkheid om een berichtje achter te laten. Wanneer je dat doet zal ik snel antwoord geven op de vragen die je hebt.

 • Huisvesting
  • afmeting duivenhok
  • verluchting
  •  voliere
  • schoonmaken
 • Voeren
 • Voorbereiden op de jonge duiven vluchten
 • Spelmethode voor de volwassen duiven
 • Gezondheid
 • Duiven aanschaffen

De huisvesting

Het hok moet bestaan uit minimaal twee afdelingen maar het liefst uit vier afdelingen. Bijvoorbeeld vier afdelingen van minstens 80 centimeter breed, 160 cm diep en 200 cm hoog. Groter mag altijd maar kleiner liever niet. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, bepaal je het aantal duiven. Niet meer dan 2 duiven per kubieke meter. Een afdeling met bovenstaande afmeting kan dan al 4 tot 5 duiven per afdeling huisvesten. Aan de ene kant van het duivenhok komen de duivinnen en de andere kant de doffers. Op de doffer afdeling maak je afsluitbare broedhokken en op het duivinnen hok maak je duivinnen schapjes eventueel afsluitbaar. We gaan even van de minimaal benodigde ruimte uit. Omdat postduiven houden, vooral een hobby moet blijven en geen vrijwilligerswerk.

Verluchting

De verluchting op het duivenhok is het belangrijkste aspect. Dit kan bij elk hok weer anders zijn afhankelijk van de omgeving waar het hok staat. Een goed hok is niet per definitie een duur hok. Het mag een rechthoekig hout gebouwtje zijn met een golfplaten dak. Maar wat wel belangrijk is, dat er een apart plafond in zit. Met een schuif waarmee je het plafond open en dicht kan schuiven.

Boven het plafond mag het bij wijze van spreken waaien en stormen maar niet onder het plafond bij de duiven. Belangrijkste functie van het plafond is het afvoeren van stof, ammonia en andere dampen uit het duivenhok.

Met het verluchten van het duivenhok blijft het fris en aangenaam ruiken zonder dat je last hebt van stof. Wanneer je je duiven ruikt is de verluchting op je duivenhok niet goed en moet je er iets aan gaan veranderen of je hebt teveel duiven in je hok.

Wat het probleem ook is. Een slechte verluchting zorgt ervoor dat je duiven niet optimaal kunnen presteren. Dus besteed hier gelijk veel aandacht aan en zorg voor een optimale verluchting voordat je er duiven in doet.

Krijg je de verluchting niet goed, denk er dan is over om een mechanische verluchting te maken. Kosten zijn relatief gezien niet veel. Bijkomend voordeel is dat je hiermee de temperatuur in het duivenhok ook enigszins kan regelen.

Voliere

Je zult vast al heel veel gelezen hebben over het houden van postduiven. Waarschijnlijk zul je ook gelezen hebben dat een volière je duiven gezond houd. Er zijn liefhebbers die hun duiven houden in een volière en uitstekend presteren op wedstrijden. Vooral met duivinnen hoor je vaak goede berichten. Maarrrrrrrr.

Maar er zijn ook nadelen aan een volière.. Een gelijkmatige temperatuur tussen nacht en dag is beter voor je duiven maar in een volière niet te bereiken. Doffers houden van warmte, duivinnen zijn wat makkelijker vandaar dat je eerder duivinnen in een volière houdt en doffers in een dicht hok. Met wel een (kleine)volière ervoor. `

Tocht is het grootste probleem in een volière. Je kunt dit oplossen door een volière te voorzien van windbreekgaas of nog beter om de bovenkant, onderkant en zijkanten dicht te maken. Misschien ook nog het onderste deel aan de voorkant van de volière. Afhankelijk waar de invliegopening zit om je duiven het hok in te roepen. Je duiven zullen het heerlijk vinden om op de tocht te zitten maar naar huis vliegen wordt dan wel een stuk minder. Daarom moet je het voordeel van een volière goed afwegen tegenover het nadeel of het tocht probleem gelijk goed oplossen.

Schoonmaken

Duivenmelkers met grote aantallen duiven zullen er eerder voor kiezen om hun hokken volgens het zogenaamde droge mest systeem te houden. Wat betekent dat je misschien eens in het kwartaal de hokken gaat reinigen en de uitwerpselen onder een rooster of op een dikke laag erwtenstro laat liggen. Dat kan wanneer je een fantastische verluchting in je duivenhok hebt. Maar wanneer je maar een klein hok hebt. Maak je hok dan elke dag even schoon. Je krijgt een betere band met je duiven en het helpt voorkomen dat er ziektes uitbreken. Uitwerpselen, slechte verluchting en teveel duiven dit alles bij elkaar is een ideale manier om nooit wat te winnen.

Voeren

Je zult het vast al eerder hebben gelezen op deze site. Voer geven is een kunst op zich. Hiermee onderscheiden de kampioenen zich van de verliezers. Het gaat er niet om een zo duur mogelijk voer te kopen. Het gaat erom een zo gevarieerd mogelijk voer te geven van een lichte samenstelling. Zoontjes van Vogro is bijvoorbeeld een goed basis voer waar je duiven niet dik van worden. Wat je ook moet onthouden is dat je je duiven niet te zwaar inkorft. Maar je moet je duiven wel opvoeren door de laatste maaltijden wat vetter te maken.. De samenstelling van het basis voer kun je dan veranderen met een wat zwaarder voer. Zoals het jonge vliegduiven voer van Vogro. Worden de wedstrijden zwaarder wat je merkt aan je duiven op het moment dat ze thuiskomen. Pas dan ga je je duiven helpen met wat supplementen zoals een goede vliegolie van Ropra-B bijvoorbeeld. Omdat dit een belangrijk onderwerp is zal ik het hieronder nog even op een rijtje zetten.

Wat heb je nodig:

 • een gevarieerd basisvoer
 • een niet te zwaar aanvulvoer
 • duiven niet meer dan 30 tot 35 gram voer per dag geven verspreid over meerdere keren per dag.
 • pinda’s en snoepzaad om de duiven aan je te binden maar ook om het basis voer zwaarder te maken
 • supplementen zoals een goede vliegolie om het voer wat vetter te maken

Voorbereiden op de jonge duiven vluchten

Het voorbereiden op de vluchten is voor jonge en oude duiven verschillend. Dus we beginnen eerst met de jonge duiven.

Jonge duiven voorbereiden

Jonge duiven bereid je voor op de wedstrijden zodra ze al uit het ei komen. Je neemt ze regelmatig even in je handen en elk jong wat een achterstand heeft bij het opgroeien, verwijder je uit je duivenhok. Dit moet je echt doen anders zorg je ervoor dat je onnodig duiven verliest door overbevolking.  Minder is altijd beter. Het is nodig om alleen de beste duiven te selecteren om volgend jaar ook weer goede postduiven te kunnen kweken. Het is beter om maar met weinig maar goeie duiven te starten dan met veel duiven van een slechte kwaliteit. Hou in je achterhoofd dat je maar met 1 duif een eerste prijs kan halen.

Zodra de piepers een staart hebben van 2 vingers dik of aan de onderkant van hun vleugels dicht zijn. Kun je ze op het jonge duiven hok of op het duivinnen hok zetten. Om een tweede nest te vermijden of ervoor te zorgen dat de ouders niet te snel beginnen met ruien. Kun je 1 pieper met de duivin op een andere afdeling zetten en je laat 1 pieper bij de vader.

jonge duiven opleren

Jonge duiven opleren kun je al doen op een leeftijd van drie maanden. Waarschijnlijk zullen de jonge nog niet zelf weg trekken dus als je begint met opleren. Begin dan dicht bij huis en elke dag een klein stukje verder. Begin je met opleren wanneer je duiven zelf al wegtrekken en dat gebeurt meestal op een leeftijd van circa vier maanden dan kun je gerust beginnen met een afstand van 5 km. En deze afstand steeds verdubbelen tot ze van zestig km zonder pardon naar huis toe vliegen.

Wil je nog een andere belangrijke tip meegeven. Nooit je duiven opleren met een strak blauwe hemel of met een O in de windrichting. Zuidoost, noordoost of oosten wind is funest voor het oriëntatie vermogen van een jonge duif.

Spelmethode voor volwassen duiven

Een duif is volwassen op een leeftijd van circa vijf/zes maanden. Op deze leeftijd is de duif ook in staat om zich voort te planten. Of dat verstandig is dat is een tweede maar je duiven kunnen nu wel volwassen worden genoemd.

Er zijn twee basissystemen namelijk nestspel en weduwschap. Alle andere systemen zijn variatie op deze twee mogelijkheden. Makkelijkste is om met het weduwschap te beginnen. Vrijwel iedereen kan er mee slagen.

Omdat ik aanneem dat je met een klein aantal duiven begint. Adviseer ik je om voor het volledige weduwschap te gaan. Met deze methode speel je zowel de doffers als de duivinnen.

Rond 15 Maart of eerder scheid je de geslachten. En laat je ze vanaf nu ook apart trainen. Gebruikelijk is ‘s ochtends de doffers en ‘s middags de duivinnen. Sommige trainen de duiven zelfs twee keer per dag maar daardoor gaan ze niet harder vliegen.

De postduivensport is ten eerste een oriëntatiesport. Een duif vliegt ook altijd zigzaggend naar huis om zich telkens te kunnen oriënteren. Hoe kundiger je duiven zijn in het zich kunnen oriënteren  des te sneller zullen je duiven thuis komen. En dat heeft vaak met een goede gezondheid te maken.

Gezondheid

Brengt ons gelijk naar de gezondheid van onze duiven. Belangrijkste is het hebben van gezonde duiven. De kunst van het duiven houden is je duiven gezond te houden.

Dat betekent niet dat je maar willekeurig medicijnen moet gaan geven. Wel moet je je aan de verplichte paramixo enting houden. Daarnaast kun je nog enten tegen paratyfus en herpes zelfs pokken maar dan heb je het wel gehad.

Preventieve gezondheidszorg, dat is het nieuwe toverwoord. Zorg voor een goed hok zonder overbevolking. Geef goed voer, vers water en kalk en grit. Daarnaast kun je het water enkele keren per week aanzuren tot een PH van maximaal 4 maar het liefst 5. Verse groenten en vooral kiemen voor de vitamine geven en meer hoef je niet te doen. Duiven houden, hou het simpel.

Beste tip die ik je kan geven is om regelmatig naar de dierenarts te gaan met wat mest en een keeluitstrijkje laten maken. Tijdens de  wedstrijden is om de zes weken naar de dierenarts gaan ruim voldoende. Is er wat aan de hand, geef je medicijnen op advies van je dierenarts. Is ook vele malen goedkoper dan maar wat aanrommelen met zelf voor doktertje spelen.

Duiven die dan nog niet gezond kunnen blijven en vaak wat mankeren. Het klink hard maar daar kan je maar beter afscheid van nemen.

Duiven kopen

Duiven kopen is heel makkelijk neem een zak geld mee. Zoveel mogelijk en ga naar de beste duivenmelker die je kunt vinden. Je weet dan één ding zeker dat je geld tekort komt. Duiven houden kan dan een dure hobby worden.

Veel slimmer is het om naar een duivenmelker te gaan in de plaatselijke  vereniging. Liefst een liefhebber die generaal of keizer generaal kampioen is. En daar haal je een ronde late jongen. Of een ronde eieren die je laat uitbroeden door voedster koppels. Waarschijnlijk hou je dan nog geld over om met je vrouw of man te gaan uiteten.

De beste duiven zijn over het algemeen de duiven die je worden gegund. Neem niet van iedereen duiven in je hok maar hou je bij 1 of 2 duivenmelkers. Ook kan ik je aanraden om contact te houden met de fokker en laat weten hoe het gaat. Je kunt niet verwachten dat een duivenmelker zijn allerbeste duiven aan de eerste de beste wijsneus geeft. Je moet dan ook tijd investeren in het ontwikkelen van je sociale vaardigheden.

Heb je het geluk dat die duivenmelker je verder wilt helpen. Vergeet dan alles wat er op deze website staat geschreven en hou je aan zijn adviezen. Zijn tenslotte ook zijn of haar duiven die hij of zij al vele jaren kent en waarmee hij/zij al vele prijzen heeft gewonnen. Hij/zij is dan ook de aangewezen persoon om je verder te helpen. Je leest het goed duiven houden is ook voor dames. 🙂

9 thoughts on “Duiven houden voor beginners

 1. Graag even wat raad en suggesties van jullie.
  Ik wil kleinschalig starten om de duivensport wat te gaan verkennen. Ik ben reeds ingeschreven in de club, heb ringen….Ik heb een hokje voor een 10tal duiven en een hokje voor een 4tal duiven. Ik heb nu 7 jongen van de 2de en 3de ronde kunnen verkrijgen bij twee vriendelijke melkers in mijn buurt.
  De duiven zijn nu tussen de twee en drie maanden en ik zal dus één dezer beginnen ze op te leren. Het is me reeds duidelijk gemaakt dat ik dit jaar dus niets meer zal vliegen met de duiven wat betreft wedstrijden gezien het seizoen nu begint. Ik zal dus pas volgend jaar met de duiven als jaarling kunnen vliegen. Dat is prima voor me. Maar hoe pak ik dit het beste aan? Ik heb reeds heel wat gelezen over de verschillende mogelijkheden van het spel en volledig weduwschap wil ik eerst een kans geven, aangezien spelen op het nest veel jongen betekent en ik niet meer duiven wens en kan houden. Ik zou dan de duivinnen apart kunnen zetten in het kleine hok van vier en de doffers in het hok met de broeibakken. Ik zou dus met een viertal koppels kunnen werken. Aangezien ik dan wel niet nog meer duiven kan houden weet ik niet goed hoe ik het best kan spelen om toch het beste uit mijn duiven te halen en plezier kan beleven. Alle hulp is welkom.

  1. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Het is tenslotte een hobby en geen werk.
   Ook een duivenmelker met weinig duiven kan elke week in de uitslag staan dus het
   aantal is niet het allerbelangrijkste.
   Je kunt prima op weduwschap spelen maar misschien is het wel leuker om op nest te beginnen.
   Je hoeft de eieren niet uit te laten komen en je kunt ze spelen op kunsteieren.

   Omdat je twee hokjes hebt kun je dan zowel met ouwe en met jongen spelen. Je kunt het jaar erop dan is proberen om met weduwschap
   te vliegen. En kun je zelf kiezen wat het beste bij jou past.

   Maar je zegt dat je duiven hebt, van drie maanden oud. In dat geval kun je prima meedoen met de jonge duiven vluchten.
   Het is zelfs aan te raden want hoe meer ze gevlogen hebben hoe meer plezier zul je er volgend jaar aan hebben.
   Jong geleerd is oud gedaan. Lukt dat niet, ik weet namelijk niet hoe het in Belgie gaat.

   Of je nu wel of niet gaat spelen dit jaar. Ga ze iedergeval zoveel mogelijk opleren. Het is belangrijk dat ze veel ervaring krijgen
   het eerste jaar. Volgend jaar heb je daar veel plezier aan en de kans dat je ze verspeelt wordt een stuk kleiner.

   O ja, hou ze gezond. Dat is de beste tip die ik je geven kan.

 2. Erg interessant. Ik wil ook gaan beginnen met de duivensport. Ben bij een plaatselijke melker geweest. Erg Goed om dit te zien en mee te maken.
  Kan iemand mij duidelijke uitleg geven over de sport met de jongen. Stel ik begin met de jongen duiven en ga daar wedstrijden mee doen, hoe kan je elk jaar weer met jongen duiven wedstrijden doen en waar gaan de oudere duiven heen? Ik snap dat melkers ruimte genoeg hebben voor een hok, jongen, doffers, duivinnen. maar wat als je maar een klein hok heb met 2 afdelingen?

  Bedankt alvast.

  1. Gewoon lekker met de ouwe duiven doorvliegen. Je moet pas jonge duiven kweken wanneer je er ruimte voldoende voor hebt. Kweken doe je natuurlijk alleen met de allerbeste duiven die je hebt. Dus niet lukraak maar wat duiven vermeerderen.
   Ondertussen raak je vast wat duiven kwijt aan de vele roofvogels, marters en verwilderde katten. De ruimte die je dan over hebt kun je invullen met je eigen jonge duiven. Je hebt al contact met een duivenmelker in de buurt las ik dus die kan je vast wel verder op weg helpen.

 3. Hallo,

  Ik heb sinds een half jaar een koppeltje Pakistaanse Hoogvliegers.
  Nu is het zo dat ik deze nog steeds niet heb durven loslaten omdat ik bang ben dat ze dan wegvliegen en niet meer terugkomen.
  Ze zijn inmiddels wel goed gewend en komen naar me toe als ik ze eten geef.

  Eergisteren ontdekte ik een ei in de broedschaal en ondertussen is er ook een tweede ei bij gelegd. De doffer en duivin zitten om beurten fanatiek te broeden.

  Nu komt eigenlijk mijn vraag; is dit niet het uitgelezen moment om het hok eens een half uurtje open te laten staan?
  Ze hebben nu een nestje en dus alle reden om in de buurt te blijven?
  Hoe kan ik dit nou het beste aanpakken?

  Met vriendelijke groet, Peter

  1. Het is altijd een gok om je duiven uit te wennen. Vooral nu de sperwer en slechtvalk fanatiek aan het jagen zijn.
   Je kunt beter lekker met je stamduiven kweken en met je jongen gaan vliegen. Scheelt je een teleurstelling zeker wanneer dit je eerste duiven zijn.
   Voordat je het weet heb je een hok vol duiven en dan is het straks met mooi weer heerlijk genieten. Een enkele duif uitwennen is altijd vragen om problemen. Een duif voelt zich onzeker en vliegt liever in een groep van minsten drie duiven bij elkaar en hoe meer hoe beter. 1 duif uitwennen is het risico te groot maar het ergste wat je kan gebeuren is dat je weer op zoek moet gaan naar nieuwe duiven. Terwijl je nu bijna zover bent dat je met je eigen jongen kunt gaan vliegen. Dilemma, dilemma maar luister maar gewoon naar Ome Willem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *