Wedstrijden

Wedstrijden

Wedstrijden vliegen met postduiven is waarom je waarschijnlijk met postduiven begonnen bent. Wanneer je naar de uitslagen kijkt van al die deelnemende postduiven. zal het je waarschiijnlijk niet ontgaan dat de meeste uitslagen wel heel dicht bij elkaar in de buurt liggen. Hoe kun je dan net een paar seconden sneller zijn dan een andere duivenmelker.

Het geheim zit in een goede voorbereiding

Je postduiven klaarstomen voor de aankomende wedstrijden begint op het moment dat een duif geboren wordt. De eerste drie maanden van een duiven leven is het belangrijkst en de basis voor zijn verdere ontwikkeling.

Wedstrijden met jongen duiven

Wanneer de jongen zijn geboren. Is het tijd om de piepers in te prenten dat ze voor ons niet bang hoeven te zijn en geen stress hoeven te hebben. Dat leert een jonge duif eigenlijk vanzelf mits je een goede duivenmelker bent.

Verschil tussen een goede duivenmelker en een slechte duivenmelker is dat een goede duivenmelker tijd heeft voor zijn duiven. Heb je teveel duiven en geen tijd ben je een slechte duivenmelker. Heb je juist weinig duiven waar je alle tijd voor hebt ben je een goede duivenmelker.

Zijn er jonge duiven geboren dan zal een goede duivenmelker ze graag willen bekijken elke dag. Hij neemt de schaal uit het broedhok en zal de jongen nakijken of ze wel voldoende eten en zich goed ontwikkelen. Zodra de jongen veren krijgen is waarschijnlijk tijd om ze te ringen. Je gaat de jongen duiven dan in de hand nemen fantaserend over alle kopprijzen die je gaat winnen.

Ondertussen leren de jongen dat ze voor jou niet bang hoeven te zijn. Meeste duivenmelker spenen hun jongen al op drie of vier weken. Maar wil je ze niet direct met medicijnen behandelen. Hou ze dan gerust wat langer bij de ouders tot ze zelfstandig eten en drinken. Eventueel al wat in het hok fladderen. Stoppen de ouders met voeren dan is er nog tijd genoeg om ze bij de ouders weg te halen.

Voordeel is dat je jongen duiven dan ruim voorzien zijn in de afweerstoffen meegekregen van hun ouders. Dus minder kans op jongen duiven ziektes en een betere mentale ontwikkeling.

Rust in je hok

Doe alsof je een duif bent. Een vreemde kerel komt je huis binnen. Wilt je vrouw verkrachten en ondertussen wordt je opgejaagd in je woning om tenslotte gepakt te worden en in een kist gedouwd. Weet zeker dat je hart in je keel zit. Je bent boos, je bent gestrest, je bent bang en angstig. Allerlei emoties gieren door je lijf. Goed je bent geen duif en een duif heeft niet dezelfde gevoelens dan een mens. Maar toch kent ook een duif angst.

Duiven zijn groepsdieren

Een duif is een groepsdier en kan alleen overleven wanneer hij op zijn hoede is en goed oplet niet door een roofdier gepakt te worden. Dus ik denk dat we het eens kunnen zijn dat een duif angst kent en vluchtgedrag. Waarschijnlijk schijt jezelf ook zeven kleuren stront als dit je gebeurt en heb je waarschijnlijk ook wel buik en kop pijn.

Geheim van een goede duivenmelker

Het geheim van een goede duivenmelker is dan ook rust in het hok. Niet jagen achter je duiven, niet steeds vreemde duiven aan je kolonie toevoegen. Eens een groep jongen gespeend, niets meer toevoegen.

Ondertussen ga je je jongen duiven leren zelf in de jongen duivenmand te gaan. Door ze alleen in de jongen duivenmand te voeren. Tijdens het voeren in de jongen duivenmand kun je de mand sluiten. Eventueel je duiven pakken en bekijken en zodoende wennen aan een duivenmand. Zodat ze weten dat een duivenmand niet per definitie hoeft te betekenen dat ze de kliko in verdwijnen.

Je hoeft de duiven ook niet steeds op dezelfde manier te voeren. De ene keer op de grond, andere keer in een broedbak dan weer in de jongen duivenmand. Net als water drinken, dan een keer in de jongen duivenmand vervolgens uit een waterbak op de grond of in de spoetnik.

Eerste drie maanden zijn ontzettend belangrijk

Zorg ervoor dat ze in de eerste drie maanden zoveel mogelijk verschillende situaties meemaken waar ze mee moeten dealen. Leer ze nadenken zodat je rustig een keer kan hoesten op het duivenhok zonder dat je bang hoeft te zijn dat er drie een hartverlamming krijgen en twee aan de beademing moeten voor een week. Stress veroorzaakt ziektes en zorgt voor verliezen tijden duiven wedstrijden. Leer ze dan ook dealen met stress en veranderingen. Hierdoor zullen je duiven een betere weerstand behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *