Wedstrijdritme

Wedstrijd ritme, lees door tot het einde

Wedstrijd ritme van postduiven. De ene duivenmelker houd er rekening mee en de andere duivenmelker niet. Maar kijk er is naar want het is zonde om duiven in te korven die toch geen prijs gaan vliegen. Met dit artikel wordt er weer een tipje van de sluier opgetild op weg naar het kampioenschap.

Wedstrijd ritme

Wat is een wedstrijd ritme. Kijk naar sportmensen. Richting een wedstrijd worden de trainingen aangepast. Een sporter moet zich aan een dieet gaan houden en mag geen grammetje vet teveel op de botten hebben. Mentaal moet het helemaal voor elkaar zijn. Zonder al deze aspecten goed op de rails te hebben wordt er geen kampioenschap behaald. Dit zelfde is ook voor postduiven van belang.

Wedstrijd ritme voor doffers

Een doorgewinterde duivenmelker weet dat een doffer pas begint te presteren wanneer het weer wat warmer wordt. Begin van het seizoen zijn het vaak de duivinnen die de prijzen binnen halen en de doffers in veel mindere mate. De vorm is er nog niet behalve op de wat warmere tuin of zolder hokken.

Althans dat denk je want het gaat niet om de warmte. Doffers op weduwschap kun je ook met koud weer prijs laten vliegen. Het gaat erom de nacht en dag temperatuur zo dicht mogelijk bij elkaar te houden. Dit kun je op verschillende manieren bewerkstelligen door bijvoorbeeld de verluchting schuiven in het plafond van je duivenhok, ’s avonds dicht te doen.

Wat je in iedergeval niet moet doen is verwarming in je hok gebruiken. Omdat je daarmee de luchtvochtigheid verlaagt en in hokken met een lage luchtvochtigheid ontstaat er geen vorm voor een wedstrijd ritme.

Op nestspel

Speciaal voor nestspelers is het lastig om je doffers te laten trainen. Het liefste gaat een doffer z.s.m. terug naar zijn hok. Maar als je je doffers tussen circa zes en zeven uur ’s avonds loslaat. Zul je zien dat ze opeens wel willen trainen. Zoniet moet je echt wat lichter gaan voeren niet minder. Lukt het dan nog niet kijk of de verluchting moet worden aangepast. Of misschien toch de spoetnik of de vollere wel voor het hok. Je zult denken wat een flauwekul maar wil je presteren zul je verbaast zijn wat voor impact dit heeft op je uiteindelijke wedstrijdprestaties.

Vooral voor doffers is het van belang dat er meer getraind wordt. Liefste twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Voordeel is dat je doffers dan ook meer willen eten. Je zult zien dat hoe warmer het weer wordt er ook minder gegeten wordt door de doffers. Meer trainen zorgt er dan voor dat ze beter in vorm komen of blijven.

Op weduwschap

Eind April worden de weduwdoffers gekoppeld en mogen ze op eieren komen. Na circa vijf dagen broeden worden de eieren en duivinnen weggehaald om ze verder op weduwschap te spelen.

Doffers zijn langzamer

Doffers hebben ook een langere recuperatie tijd nodig. Afstanden onder de 400 km kun je gerust elke week doen. Maar wedstrijden boven de 400 km is een ander verhaal. Je gaat dan merken dat je doffers veel meer tijd nodig hebben om te herstellen dan je duivinnen. Het is dan ook beter om je doffers boven de 400 km niet meer elke week mee te geven maar om de twee weken. Zodat er voldoende tijd is voor je doffers om weer in een optimale vorm te komen. Althans zo dacht men vroeger.

Meer vliegen betekent meer rusten

Wanneer de wedstrijden richting de 600 – 700 km of verder gaan. Kun je je doffers ook niet meer om de week mee geven. Het is dan beter je doffers drie tot vier weken rust te geven tussen de wedstrijden in. Het twee keer per dag trainen hoeft dan geen twee keer een uur te zijn maar mag ook twee keer een kwartier te zijn. Het wordt nu belangrijker om wat vetreserves te sparen voor de wedstrijd. Althans zo dacht men vroeger. Wil je weten hoe het werkelijk zit. Moet je het einde lezen.

Wedstrijd ritme voor duivinnen

Duivinnen moet je krap houden en vooral niet verwennen. Geef een duivin één vinger en ze neemt je hele hand. De rest van sezioen nemen ze je alleen maar in de maling. Dus duivinnen moet je altijd een beetje hongerig houden. Zo moeten luisteren zo niet ga je met je duivinnen geen wedstrijden winnen.

Voordeel van een hongerige duivin is dat ze geen zin heeft om aan te lopen. Daardoor ook geen energie verspilt met eieren leggen of een goeie vriendin zoeken. Wel kun moet je een duivin naar een wedstrijd toe steeds iets meer voer geven. Ze krijgen dan ook steeds meer interesse in een doffer tot het moment dat je de duivinnen op een wedstrijd inzet.

Op nestspel

Vooral duivinnen die op nestspel worden gespeeld kun je het beste tussen één en twee uur ’s middags laten trainen. Ze zijn het broeden of verzorgen van de jongen dan helemaal zat. Zodra ze dan even los mogen gaan ze graag even vliegen. Is dat niet het geval voer je te zwaar en moet je het voer toch wat lichter maken. Niet minder voeren maar een andere voermengeling gebruiken. Gaan je duivinnen dan nog niet vliegen kijk dan even naar de verluchting in je hok. Vaak tocht het in je hok door de open spoetnik of vollere. Je duiven gaan graag op de tocht zitten maar is niet best om in vorm te komen. Laat staan om te willen vliegen.

Op weduwschap

Duivinnen op weduwschap moeten vooral licht gevoerd worden om eieren leggen te voorkomen. Daarnaast zal een te zware duivin liever gaan zitten dan vliegen. In tegenstelling tot een doffer mag een duivin elke week meedoen aan een wedstrijd. Duivinnen herstellen veel sneller dan doffers. Ook voor midfond kun je een duivin elke wedstrijd meegeven behalve op de dagfond of overnachting dan moet je goed gaan opletten. Duivinnen die dan niet op vlieggewicht zitten, niet meegeven want die komen niet meer thuis.

Wedstrijd ritme voor jonge duiven

Jonge duiven moeten vooral veel vliegen, opgelet worden en op het juiste vlieggewicht zitten. Elke jonge duivenvlucht moet je je jonge duiven meegeven. Ervaring is eigenlijk nog belangrijker dan winnen. Al zullen de fanatiekelingen zeggen dat het even belangrijk is.

Duiven die tijdens het trainen de boel verstoren door eerder terug te komen dan de rest. Haal die er maar tussen uit en kijk of je iemand anders er een plezier mee kan doen. Iedergeval niet bij je vliegploeg laten.

Leugenaars, lees verder over de methode die kampioenen gebruiken

Of het nu om duivinnen, doffers of jongen gaat. Het is belangrijk om elke week mee te doen met de wedstrijden. Pas dan komen je duiven in een wedstrijd ritme. Systeem wat je hierboven hebt gelezen wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. Het is waar dat doffers wat langere tijd nodig hebben om te herstellen. Maar de goede onderscheiden zich hier van de slechte.

De kampioenen van tegenwoordig spelen hun duiven altijd tot aan de dagfond aan toe. Zowel de doffers als de duivinnen. Het is wel zo dat de dagfond om de week worden gehouden maar een succesvol speler zal in de tussenliggende weken zijn duiven met andere vluchten meegeven. Omdat je alleen dan je duiven in het wedstrijd ritme houdt.

Wel opletten met de methode voor kampioenen

Niet alle duiven kunnen er tegen om elke week gespeeld te worden. Op een gegeven moment hebben de zwakkere broeders genoeg gevlogen. Deze duiven moet je tijdig herkennen en voor hun het vliegsezioen stoppen.

Waarom weduwschap beter is dan nestspel

Nu je dit allemaal gelezen hebt weet je ook waarom weduwschap beter is dan nestspel. Bij nestspel komt een postduif niet in een zelfde wedstrijd ritme zoals bij het weduwschap. Omdat je bij nestspel rekening houd met de neststanden. Zowel doffers en duivinnen presteren beter met ieder een eigen voersysteem. Met nestspel is dat veel te lastig uit elkaar te houden. Deze significante verschillen verklaren waarom je met het weduwschap beter kan presteren.

Verstoppertje spelen

Het is verstandig om tijdens het trainen rond het huis nooit het andere geslacht te laten zien in de spoetniks of volière. Zodra de doffers of duivinnen andere duiven bij het hok zien willen ze stoppen met trainen. Het is zelfs aan te bevelen dat ze ook de duivenmelker niet zien tijdens het trainen. Ook dan komen ze meteen naar beneden en is gedaan met het trainen. Eenmaal verkeerd aangeleerde gewoontes kost weken soms maanden om weer af te leren. Willen je duiven niet trainen dan hoeft het dus niet altijd aan enge ziektes of een slecht hok te liggen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *